Sport

2015.05.27. 16:33

Jubileum következik: 50 éve érkezett meg a sportág a városba

Zalaegerszeg - ZTE Súlyemelő Klub ifjú tehetsége, Varga Kristóf a Nyugat-Magyarországi Tini Országos Bajnokságon Szombathelyen egy arany- és egy bronzérmet szerzett. Szombaton pedig idehaza ünnepelnek a súlyemelők: a 45. Göcsej Kupát rendezik meg egy jubileummal.

Kerkai Attila

A Haladás VSE által megrendezett tini viadalon Varga Kristóf a serdülők 56 kg-os súlycsoportjában indult. Az egerszegiek tehetsége számára a 120 kg-os összetett eredmény (szakítás: 55 kg, lökés: 65 kg) a győzelmet jelentette.

A versenyzők nem csak súlyemelésben mérték össze tudásukat: helyből távolugrásban és medicinlabda dobásban is versenyeztek. Varga Kristóf a közel 60 induló közül a serdülő korosztályban a harmadik legjobb eredményt érte el, amiért serleget kapott.

Szanati Szabolcs rendre eredményesen szerepel a Göcsej Kupákon. A legutóbbi két viadalon például övé lett a legeredményesebb férfi versenyzőnek járó különdíj is. Fotó: archív/Katona Tibor

A ZTE SK pedig már készül a hazai versenyre. A 45. Göcsej Kupa csapat és egyéni súlyemelő viadalt május 30-án, azaz szombaton 10 órától a Városi Sportcsarnokban rendezik meg. A hagyományos vetélkedés az egyik legrégebbi kupasorozat a megye sportéletében. Ám, hogy egyáltalán elindulhasson, ahhoz kellett, hogy a súlyemelősport meghonosodjon Zalaegerszegen, és ennek az idén ünneplik 50 éves jubileumát.

Történt ugyanis, hogy 1965-ben a zalai megyeszékhelyre érkező Vörös Zoltán tanár megalakította a megye első súlyemelő szakosztályát a Zalaegerszegi Vasutas Sportkörben. Vörös Zoltán a Ganz SZKI-ban tanított, s a klub első versenyzői is innen kerültek ki. Köztük volt Tancsics László és dr. Muhoray Árpád is, akik máig a súlyemelő-sport szerelmesei és aktív résztvevői. A Vasút után aztán 1973-ban a ZTE-n belül is megalakult a súlyemelő szakosztály, ahová a a versenyzők zöme átigazolt. Az ötven év alatt a zalai, ezen belül az egerszegi súlyemelősport számos kiváló versenyzőt nevelt, kezdve Marosi Ferenccel, folytatva Mihályka Tiborral, Sohár Tamással, Papp Péterrel, Sallai Károllyal, és nem utolsósorban ifj. Tancsics Lászlóval, aki serdülő Európa-bajnok lett, majd sokszoros országos bajnok és olimpikon – de már a BKV Előre színeiben.

A szombati Göcsej Kupán a múltra is emlékeznek majd, hiszen az ötven év olyan szám, amire méltán lehet büszke mindenki, aki részese volt ennek az időszaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!