Sport

2017.01.19. 18:05

Kandár Tibor tudott örülni egy alföldi útnak is

Nagykanizsa - Kandár Tibor 40 évvel ezelőtt, a zalai atlétika sikernapján szerzett magyar bajnoki bronzérmet távolugrásban. Csapatban négyszer lett országos bajnok, Európa nagyvárosaiban bizonyította sokoldalúságát.

Kandár Tibor 1951. március 6-án született Kacorlakon. Tizenöt éves volt, amikor dr. Takács László felfigyelt tehetségére. A Nagykanizsai Olajbányászban Kolmann Pál volt a nevelőedzője, de Mike József is segítette fejlődését. Gyorsan elérte első sikereit: egy év alatt ifjúsági válogatott lett, majd 17 évesen országos ifjúsági csúcsot teljesített (746 cm) távolugrásban. Egyszerre volt ifjúsági és felnőtt válogatott. Gyorsasága és jó technikai készsége veleszületett adottság volt.

Budapesti főiskolai tanulmányai alatt a MAFC-ban, majd a katonaként a Bp. Honvédban sportolt. Négyszeres országos bajnok volt 1973-ban és 1974-ben a Honvéd 4x100-as váltójának és távolugrócsapatának tagjaként. Londonban, Moszkvában, Firenzében, Berlinben, Varsóban ért el szép sikereket, képviselte egyesületeit és hazánkat nemzetközi versenyeken.

1977, Népstadion: a dobogó tetején Parti Tibor, harmadik fokán pedig Kandár Tibor az atlétikai ob távolugró eredményhirdetésén Fotó: archív

1976-ban Dulgyovay László hívására visszaigazolt a kanizsai Olajbányászhoz. 1977-ben a Népstadionban rendezett atlétikai országos bajnokságon magas színvonalú versenyen lett távolugrásban bronzérmes. Klubtársa, Parti Tibor lett a szám bajnoka, miközben Balogh Katalin (ZTE) a gátfutást nyerte meg. Legjobb eredményét (786 cm), 1978-ban érte el, teljesítve a Prágai felnőtt Eb kiküldetési szintjét. Sajnos távol volt a tűztől, a fővárostól, és a versenyt csak tv-n nézhette.

- Életem nagyon szép korszaka volt az Olajbányásznál töltött idő, az elért sikereknek köszönhetően csodálatos külföldi utazásokon vehettem részt - mondta Kandár Tibor, aki edzőként is tevékenykedett a dél-zalai klubnál. - De annak is tudtam örülni, amikor eljutottam az Alföldre a sport által.

Kis János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!