Sport

2015.10.02. 16:17

Kosárlabda: szombaton a ZTE KK az Alba Fehérvár, a ZTE NKK a PINKK otthonában kezd

Zalaegerszeg – Szombaton megkezdődik az NB I A-csoportos férfi és női kosárlabda-bajnokság a zalai csapatok számára is. A Zalakerámia-ZTE KK együttesére Székesfehérváron, míg a ZTE NKK női csapatára a PINKK Pécs ellen vár komoly kihívás.

Kerkai Attila

Szombaton a Zalakerámia-ZTE KK együttese 19 órától a mezőny első felébe várt Alba Fehérvár otthonában kezdi meg az új bajnoki szezont. Bencze Tamás vezetőedző már nem újonc az élvonalban, a ZTE KK kispadján viszont igen. A rajt előtt elsőként arról kérdeztük: milyennek értékeli a felkészülésüket.

– Minden elvégeztünk, amit elterveztünk. Taktikai téren még 90 százalékosnak mondanám a felkészültségünket, fizikálisan viszont rendben van a társaság – mondta Bencze Tamás. – A taktikai repertoár persze még bővülni fog, de ehhez idő kell. A csapaton belüli kémia szerintem megfelelő, sőt jónak minősítem. Több lábon állunk négy-öt játékos is tíz pont feletti átlagra képes meccsenként, vagyis jól eloszlanak a labdák, de ez is volt a célunk.

Fehérben a Zalakerámia-ZTE KK egyik új légiósa, Djordje Pantelic a Göcsej Kupán, a Lastovka elleni meccsen. A taktika még finomodik (Fotó: Pezzetta Umberto)

Bencze Tamás elismerte, már várta a kérdést, hogy csapatával mely pozícióban végezhet, ami a klub szurkolói ankétján is elhangzott.

– Ha a felkészülési meccsekből indulnánk ki, akkor reális lenne a nyolc közé kerülés, de változnak a csapatok keretei – mondta el erről véleményét a szakvezető. – Van öt-hat csapat, melyek egyértelműen erősebbek, a többi között nem tudnék most különbséget tenni. Gáspár Dávid felépülése a vártnál gyorsabban halad. Egy hónap múlva visszatérhet és segíteni is fog, de a korábbi formáját később nyerheti vissza.

Az Alba Fehérvár elleni találkozóval kapcsolatban annyit mondott Bencze Tamás: két légiósától ugyan a napokban elköszönt a fehérvári csapat, de nem lenne meglepve, ha szombaton már egy új fiú öltözne be náluk.

– Minden csapat úgy van nyitányon: mikor, ha nem most? Az Albát jobban nyomhatja a tét, hiszen esélyesebb, mi viszont nem veszíthetünk – mondta Bencze Tamás.

A ZTE NKK női együttese szombaton 19.30 órától a PINKK Pécsi 424 vendége lesz Komlón. Gáll Tamás vezetőedző elégedett volt a lányok munkájával és a felkészüléssel is, de kevesen vannak, ez pedig tény.

– Szakmailag nem kilenc, hanem 12 felnőtt korú játékos lenne az ideális a keretben, ám a gazdasági szempontokat pillanatnyilag figyelembe kellett vennünk – hallottuk Gáll Tamástól. – A saját stílusunk most is megvan, ezt tervezzük játszani, de hogy milyen ellenállásba ütközünk, az ellenfelektől is függ.

Velkey (fehérben) a tavaly még egerszegi Zelét őrzi a ZTE NKK PEAC-Pécs elleni Göcsej Kupa-mérkőzésén. A stílus marad (Fotó: Pezzetta Umberto)

S hogy kikkel készül felvenni a harcot a ZTE NKK a szezonban? Gáll Tamás szerint mindenkivel.

– Hazai pályán, Zalaegerszegen mindenkivel pariban akarunk lenni, persze mindig nem győzhetünk, de meg fogjuk próbálni – mondta. – Játékerőben a BEAC és a Vasas közelében vagyunk, de a Cegléd és a Szekszárd is hasonló a mi csapatunkhoz. Anyagi lehetőségeinkhez képest jól igazoltunk, s azért is van hiányérzetem, mert ha két játékost még beletennénk ebbe a mostani keretbe, magasabb céljaink is lehetnének. A nyitányon a PINKK ellen nem mi leszünk az esélyesek, de nem is leszünk abszolút esélytelenek, ám ehhez meg kell lepnünk az ellenfelet. Sajnos Licskai sérülés miatt nem játszhat ezúttal.

 

VÁLTOZÁSOK A CSAPATOKBAN

Zalakrámia-ZTE KK

A ZTE KK férfi együttesétől a légiósokon kívül távozott a magyar magból Lekli József, Kertész Dániel és Kerkai Ákos. Érkezett Kerpel-Fronius Balázs, Djordje Pantelic, Ante Krapic, Darrin Govens, James Kinney, Fekete Viktor és Gáll Dominik.

ZTE NKK

Az egerszegi női csapattól a legutóbbi szezon után Varga Zsófia, Zele Dorina és Ambrus Szandra eligazolt, Darida Csilla befejezte. Az érkezők között van a szülés után visszatért Szalay Virág, továbbá Licskai Zsófia, Orsó Viktória és Böröndy Vivien.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!