Sport

2017.03.08. 18:45

Major Veronika Európa trónján: dupla Eb-arany!

Major Veronika jött, látott és győzött Mariborban a szerdán kezdődött légfegyveres Európa-bajnokságon, hiszen a nyitónapon két aranyat is nyert a juniorok között.

Kerkai Attila

A napot a légpisztolyos számmal kezdte a Keszthelyi BEFAG LK többszörös világ- és Európa-bajnok futócéllövője (nem elírás, futócéllövője, de erről később). Major Veronika két éve kezdett el komolyabban foglalkozni a légpisztolyos számmal, fejlődésére pedig lassan elfogynak a jelzők. Tavaly már ötödik volt az egyéni számban az Eb-n, fél éve pedig veretlen, bárhol is indult.

A szerdán kezdődött 10 m-es légfegyveres Európa-bajnokságon Mariborban Major Veronika a junior légpisztolyos szám alapversenyében 380 körrel harmadikként jutott be a nyolcas döntőbe. A fináléban a keszthelyiek kiválósága aztán elképesztően magabiztosnak bizonyult, sorra estek ki mellőle a riválisok, végül az aranyért az alapversenyt megnyerő ukrán Polina Konarjeva maradt az ellenfele, de Major Veronika ekkor már nem hibázhatott. Eredménye 235,9 kör, ami új junior világ- és Európa-csúcs is!

Szerdán várt még rá egy szám, hiszen a futócéllövők 20 lassú plusz 20 gyors lövéses számában is esélyesként indulhatott. És az, hogy egyáltalán elindulhatott, a versenybizottság döntésén múlt, hiszen a légpisztolyos döntő és a futócéllövők versenyének kezdete között 15 perc maradt. Sem autóval, sem máshogy nem ért volna már át Major Veronika a másik helyszínre, de végül azt a megoldást választották a szervezők, hogy Vera később lőhette le az első 20 lövését. Ebben a sorozatban már az élre állt (188 kör), majd a gyors széria után is ő bizonyult a legjobbnak 372 körrel, s jöhettek az éremcsaták, vagyis a négyes döntő. Vera biztosan lépett túl ukrán ellenfelén, majd a fináléban az orosz Ksenila Anufrieva ellen is hihetetlen magabiztosan lőtt. Nem lehetett elvenni tőle az aranyérmet.

A légpisztolyos szám után egy kicsit még át is kellett szervezni az Eb programját

Este beszéltünk edzőjével, Keczeli Zoltánnal, aki szerint olyan talán még nem is fordult elő a történelemben, hogy valaki egy napon, egy világversenyen, két szakágban is aranyérmes legyen. Ha így van, ha nem, most már tudjuk: Major Veronika megcsinálta ezt a bravúrt, kétszeres egyéni Európa-bajnokként zárta a szerdai napot.

És szerzett mellé még egy bronzérmet is, hiszen a junior leány futócéllövő csapattal, Csányi Borbálával és a szintén keszthelyi Békevári Lillával csapatban bronzot értek el. A nap során a junior fiú futócéllövők is megvívták a maguk versenyét. A Keszthelyi BEFAG LK triója, Sándor István, Mácsek Áron és Nagy Richárd alkotta a magyar csapatot, amely három értékelhető ország versenyében a harmadik helyet szerezte meg. Győzött Ukrajna, második lett Oroszország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!