Sport

2016.02.01. 18:15

Mányoki Attila megnyerte Ázsia legnehezebb nyíltvízi úszóversenyét

Noha csak edzés jellegű versenynek tekintette Mányoki Attila a Hongkongban rendezett viadalt, ehhez képest megnyerte azt – derül ki a sportember lapunknak küldött beszámolójából.

Kerkai Attila

Mint megírtuk, az egerszegi hosszútávúszó – akit 2015-ben az év nyíltvízi úszójának is jelöltek a szakág világszervezeténél – Ázsia legnehezebbnek tartott nyíltvízi úszóversenyére utazott Hongkongba. A Cold Half néven ismert viadal honlapja szerint a téli időszakban rendezett verseny ideális azok számára, akik hosszabb távú úszásokra készülnek, és főleg azoknak, akik hideg vizű viadalok előtt állnak. Márpedig Mányoki Attilának most pont ilyenre volt szüksége, hiszen készül az Oceans Seven sorozatba tartozó északi csatorna átúszásra, az Ír-sziget és Skócia között, ahol augusztusban hasonló körülmények várják, mint most Hongkongban.

A lényeg viszont, hogy Mányoki Attila a 15 km-es Cold Half viadal férfi versenyét megnyerte, a verseny honlapja szerint 4:26:03 órával, 13 perccel megelőzve a második helyezettet.

Mányoki Attila a célban. Két oldalán kísérői, akik kenuval követték őt a tengeri úszása során

– A verseny helyszínéről sok információm nem volt előzőleg és a felkészülésem korai szakasza miatt is kimondottan edzés jelleggel kellett tekintenem a versenyre – tudatta üzenetében Mányoki Attila. – A térség sportolóinak ez egy hideg időszak, ezért sokan neoprén ruhában teljesítették a versenyt. Az augusztusi fő erőpróbám miatt én a hagyományos mezőnyben indultam és a tízhetes felkészülésem zárása volt ez a verseny. Szombaton reggel 45 perces különbséggel két csoportban indították a mezőnyt. Az időbesorolások miatt a második, kisebb csoportban indítottak el, ahol egy versenyzőt leszámítva mindenki váltóban indult.

Mányoki Attila azt is jelezte, hogy ezúttal egy sérülés is nehezítette úszását, A könyöke ugyanis megfájdult, amit a viadal előtt már kezeltetnie kellett.

– Az elején jó körülmények között tudtunk úszni, a táv harmadától viszont már részesei lettünk az áramlatoknak és a hullámok csapkodásának – folytatódott a sportoló beszámolója. – Sok-sok időt töltöttem egy helyben és időnként nagyon nehéz volt a továbbhaladás is. Sajnos a tenger nem nevezhető tisztának ebben a térségben, s az utolsó 4-5 km már nagyon nehéz volt, mert addigra egy kisebb sérülésem is zavart már. Végig a saját tempómra próbáltam figyelni és nem is foglalkoztam a lehetséges pozíciómmal, végül amikor sikerült beérkeznem a Royal Hong Kong Yacht Club területén levő célba, a szervezők közölték velem, hogy első lettem a kategóriámban és az összidőt tekintve is csak két váltócsapat tudott megelőzni.

Mányoki Attila pedig az úszást követően sem pihent Hongkongban, hiszen a szervezők felkérésére egy kisebb előadást tartott helyi úszóknak, edzőknek nyíltvízi tapasztalatairól. Sőt, kisebb csoportokban gyakorlati bemutatót is tartott nekik. Az egerszegi sportember a héten visszarepül Európába, de még nem Magyarországra: Görögországban vasárnap újabb tengeri viadal vár rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!