Sport

2015.10.05. 08:15

Mányoki Attila beért a célba!

A zalaegerszegi hosszútávúszó, miután új rekorddal úszta át a Hawaii-n található Molokai-csatornát, s ezzel teljesítette az Ocean's Seven-sorozat harmadik állomását is nem tért haza, hanem segítőivel Los Angelesbe utazott.

Kerkai Attila

Újabb erőpróba vár rá. Kalifornia partjainál akarja legyőzni a Catalina-szorost. A sportoló magyar idő szerint hétfőn fél 10 körül, (tehát ott éjfél után) indult és valamikor 18 és 22 óra között ér újra partot. Mányoki Attila vasárnap találkozott a kísérőhajó helyi kapitányával, s alaposan szemügyre vette a meghódításra váró óceánt.

11:14 Elindult Mányoki Attila

Mányoki Attila helyi idő szerint nulla óra huszonkilenc perckor elindult Szent Catalina szigetéről, hogy a hosszútávúszók Ocean Seven sorozatának negyedik állomását is teljesítse. A zalaegerszegi úszó az amerikai feladatokat rövid intervallumon belül kívánja letudni. Két hete sincs, hogy lidérces körülmények között Hawaiin minden idők legjobbjával pipálta ki a Molokai csatornát. Itthoni idő szerint pedig ma fél tízkor emelte magasba két kezét, mellyel jelezte, hogy indulhat a stopper és kajakos kísérettel elindult a kontinens felé. Az áramlások, áramlatok függvényében a leküzdendő táv 26-32 kilométer.

A kajakos kíséretre az éjszaka, a hullámzás és a cápaveszély miatt van szükség. Az első öt órában a tervek szerint harminc percenként nyújtanak szilárd és/vagy folyékony táplálékot Attilának. Figyelni kell még a bokára erősített cápariasztó akkumulátorának töltöttségi szintjére, a ritmusra, az energia beosztásra és sok mindenre, amit egy átlag ember számára felfoghatatlan extrém fizikai és mentális terhelés megkíván.

11:31 Csaknem két órája úszik és körülbelül 6 km-t tett meg eddig.

Mányoki Attila útját itt lehet követni.

16:45: Mányoki: még három óra a célig

Útközben: Los Angeles tényleg a fények városa is. A sötétben hatalmas narancsba forduló világító búra fedi az angyalok amerikai metropoliszát. Izgalmas, ahogy a kis jelzőfények Attila karcsapásainak ritmusára közelítenek a szárazföld felé.

Valahol napkelte előtt

Lassan, 6:50-kor kel majd a Nap. E sorok írója a kajütben aludt egy picit. A motor duruzsolt.

Mányoki  most félóránként folyadékot vesz magához, néha egy kis gyümölcs vagy csokoládé kíséretében. Természetesen nem száll ki a vízből, a hajóhoz sem érhet, így a kísérő, Takács András egy erre a célra szolgáló karbon bot végére erősített tartóban nyújtja be neki „az ellátmányt”.

A zalai úszófenomén a csodálatos kaliforniai napkeltében szeli a habokat. Itt van a hajón a görög úszóbarát is

A kajütben reggeli készül. Eper, ananász és sárgadinnye. Attila úszik, rendületlenül. A hullámok békések. Még körülbelül három óra a célig.

20:40 Mányoki Attila beért a célba!

Mányoki Attila a Catalina-csatornát magyar idő szerint hétfőn nem sokkal 21 óra előtt szelte át. A megtett 32,24 km-es távot 10 óra 59 perc alatt teljesítette, s ezzel a 2013-ban kezdett sorozatban már a negyedik állomáson jutott túl. 2013-ban La Manche-csatornát, 2014-ben első magyarként – és a világon tizenharmadikként – a japán Tsugaru-szorost, két héttel ezelőtt a hawaii Molokai-csatornát győzte le 12 óra 5 perc alatt, amely a legjobb időnek számít a csatorna első átúszása, 1961 óta. Mányoki Attilának rengetegen gratuláltak és gratulálnak folyamatosan a közösségi oldalakon. Mányoki Attilát pedig már várják haza, és itthon is ünnepelni fogják. Joggal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!