Sport

2015.10.07. 11:45

Mányoki pénteken indul haza, s megvan az új terv

Zalaegerszeg – Mányoki Attila a tervek szerint pénteken este indul haza Los Angelesből, melynek partjainál teljesítette az Ocean’s Seven negyedik próbáját is. Mint érdeklődésünkre elmondta, megvan az ötödik állomás időpontja is, azaz jövő augusztusban az Északi-csatorna következik.

Kerkai Attila

Híradásainkban folyamatosan nyomon követtük Mányoki Attila felkészülését és természetesen úszásait is az elmúlt hetekben. Kezdve az itthoni felkészüléstől, majd a Hawaii-n, bő két hete sikeresen teljesített Molokai-csatorna átúszáson át a legutóbbi, helyi idő szerint keddre virradóra teljesített Catalina-csatorna leküzdéséig.

A hét óceáni szorost magába foglaló sorozatból, az Ocean's Sevenből négyet már teljesített Mányoki Attila, aki annyira fáradt és kimerült volt kedden, hogy csak a késő esti órákban tudott válaszolni üzenet formájában kérdéseinkre.

Mányoki Attila, kísérője és az óceán. Csaknem 11 órán át voltak „összezárva" ,de megérte.... Fotó: Tompa Gábor

– A tegnapi úszás olyan szinten kizsigerelt, hogy nem volt erőm szinte semmihez – vallotta be válaszában. – Hosszú volt az a két nap, ami az úszással telt, kezdve azzal, hogy vasárnap este fél tízkor indulnunk el Szent Catalina-szigtére, ahol a felszerelés ellenőrzése, a cápariasztó próbája is még eltartott egy ideig. Jó iramot diktáltam, de ahogy elhagytam a sziget biztonságos területét egyre inkább éreztem az áramlatot, mely szembe jött velem. A táv felétől viszont már a szél is kezdte mozgatni az óceán felületét. Mivel a szél ellenkezőleg mozgott az áramlattal, ezért alakulnak ki a csapkodó, törő hullámok. Ezekben a legnehezebb úszni, mivel folyamatosan tördeli a mozgást, így ezen külső körülmények miatt nagyon lassan tudtam haladni. A tempószám viszont megvolt, segítőim ebből is láthatták, hogy az erőm megvan.

Mányoki Attila azt elismerte, hogy az úszása végén már nagyon fáradt volt, szinte a végletekig.

– Az táv utolsó harmada már nagyon nehéz volt, az utolsó két óra viszont számomra egy nagy „mészárlással" ért fel – folytatta a végül 10 óra59 perc 40 másodperc alatt partot ért, és eközben 32,24 kilométert megtett úszó. – A határán voltam annak, hogy bedaráljon a természet ereje és most, itt ülve a szobámban, nem is tudom, hogy mi vitt ki a partig. Komoly fájdalmaim vannak, teljesen kizsigereltem a szervezetemet, hogy elérjem a partot. Azt a szenvedést nem tudom pontosan megosztani, ami velem történt csak azok értik igazán, akik a kísérőhajón izgultak értem. Végül sikerült elérnem Palos Verde partját, ahol önerőből ki kellett addig mennem a kövek között, míg teljesen száraz területre nem érek. Utána már összezuhanhattam! Percekig feküdtem a köveken, majd Dan jelent meg, felsegített és visszaúsztam a hajóhoz.

Mányoki Attila sikeresen teljesítette az újabb próbát és nem elhanyagolható szempont: rövid időn belül kettőt.

– Tizenkét nap különbséggel megcsináltam a két legnehezebb átúszást a világon. Ilyen rövid időt még senki nem vállalt fel, s most úgy érzem, nekem több időt kellett volna hagyni magamnak – ismerte el. – Az viszont jó érzés, hogy képes voltam így is megcsinálni! Ez a két hét eredménye az előző 12 hónap felkészülésén múlott és ez is bizonyíték, hogy jó munkát végeztünk. Hálás köszönettel tartozom, azért a segítségért, támogatásért ami végül lehetőséget biztosított, hogy elérjem a kitűzött célom! És most már megvan a következő állomás ideje és helye. Ugyancsak a sorozat részeként az Északi-csatorna lesz újabb állomás Észak-Írország és Skócia között valamikor jövő augusztus 9-15. között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!