Sport

2017.02.02. 17:57

Nagy csatában győzött a Szolnok Egerszegen

Zalaegerszeg– A férfi kosárlabda NB I A-csoportjában csütörtökön kora este a Zalakerámia-ZTE KK együttese a címvédő Szolnoki Olaj KK-t fogadta. A két együttes rangadóján nyílt küzdelmet láthattak a nézők, de a végén kevesebbet hibázott a vendégcsapat, s ezzel nyert.

Kerkai Attila

Zalakerámia-ZTE KK – Szolnoki Olaj KK 78-86  (23-18, 16-19, 19-21, 20-28)

Zalaegerszeg, 1500 néző. Jv.: Papp, Farkas, Praksch.

ZTE KK: Ubilla 12/6, Norfleet 15/3, Benke 12, Szabó Zs. 10/3, Drungilas 15/3. Csere: Kerpel-Fronius 8, Mohácsi 6/6, Czinger. Vezetőedző: Bencze Tamás.

Szolnok: Pavlicevic 9/3, Vojvoda 20/6, Eilingsfeld 9/3, Barnies 12/6, Andric 20. Csere: Bryant 2, Borisov 14/6, Wittman. Vezetőedző. Kmézics Zoran.

Kipontozódott: Szabó Zs. (39.), Benke (40.).

A Zalakerámia-ZTE KK egyelőre még negyedik légiósa nélkül lépett pályára, hiszen a próbajátékra hívott amerikai Jerrell Wright csütörtökön éppen csak befutott a  mérkőzésre a bécsi reptérről, s foglalt helyet civilben a kispadon.  A bajnok Szolnoknál hiányzott Tóth Ádám, hiszen az egerszegiek saját nevelésű centere megsérült, így  az anyaegyesülete elleni harcot kihagyta. Ettől függetlenül nélküle is még  bombaerős kerettel bírt Kmézics Zorán együttese, amely igencsak eltökéltnek tűnt, hogy visszavágjon a zalaiaknak a  novemberben,  a Tiszaligetben elszenvedett 91-85-ös vereségért.

Eltökéltségből nem volt hiány az egerszegieknél sem, hiszen a harmadik helyről várták ezt az összecsapást a negyedik Olaj ellen,  és sikerük  esetén két győzelemmel  tudtak volna ellépni  a negyedik helyezett Szolnoktól. A hétköznap, a viszonylag korai kezdés és a televíziós közvetítés miatt szó sem lehetett  telt házról, de persze kevesen sem voltak a lelátókon. Két, jó szériában lévő csapat találkozott, az egerszegiek pedig mintha jobban kapták volna el a meccs ritmusát. Persze, egy olyan erős csapat ellen, mint a Szolnok talán korainak tűnt ilyet megállapítani az első öt perc játéka láttán, de végül is így volt. A ZTE KK már a 3. percben 9-2-re vezetett, de a szolnoki időkérés sem segített a vendégeken. Jól játszott a hazai csapat, vezetett 13-5-re, s hiába jöttek friss emberek a pályára,  maradt az egerszegi lendület.  Hazai oldalon Drungilas nagy kedvvel játszott, élvezte az Andric-csal való párharcot, Norfleet pedig jól megjátszható volt.

A Szolnok, Borisov pályára lépésével érezhetően összeszedettebb lett, a második negyed elejére pedig felzárkózott (23-20). Aztán percekig állt a játék, a zsűrisztalnál adódott némi technikai gond, amiből a hazai jöttek ki rosszabbul. Kimaradtak a dobásaik, Pavlicevic triplájával pedig a Szolnoknál volt az előny (23-25), ám gyakorlatilag a ZTE azonnal visszavette azt (29-25). Nem hiányoztak tehát a fordulatok, ám az apróbb kihagyások (labdaeladás, lépés, kihagyott ziccer) nagyon nem fértek bele a játékba egyik oldalon sem.  Amikor pedig Drungilas megkapta a negyedik faultját, a közönség tüntetett (talán nem is alaptalanul), de Ubilla és Szabó  két triplával vett elégtételt társukért (37-36). Jó meccs volt, illő a rangadóhoz, a  félidő utolsó pillanatai pedig Benkéé voltak.

Kétpontos (39-37) hazai vezetéssel kezdődött a második félidő méghozzá Drungilas-szal a pályán. Teljesen nyílt mérkőzést játszott a két csapat, a ZTE 50-44-es vezetésénél időt is kért a Szolnok. A zalaiak  kijátszották ekkor őket, s ezen próbált változtatni Kmézics mester, de maradt a hazai vezetés (52-48). Bencze Tamás próbált tartalékolni:  a négy faultos Drungilas és a hárommal álló Szabó is pihenőt kapott, és próbáltak hosszan  támadni, hogy fogyjon az idő.  Az utolsó negyed 58-58-nál kezdődött, de Borisov egy triplával nyitott, Andric pedig ha szabadon maradt, akkor nem hibázott. A ZTE csapatában   Szabó és Benke kompenzált, viszont Vojvoda két triplájánál nőtt a legnagyobbra a  különbség (64-73).

Ennyivel korábban,  valamikor még az elején a ZTE vezetett (ha minden igaz, 18-9-nél), ám jelentős különbség volt, hogy csupán öt perc maradt a játékból. A ZTE KK  fáradni látszott, amit apró hibáiból lehetett  már kikövetkeztetni. A Szolnok 64-77-re   is ellépett, de maradt még tartalék az egerszegiekben. Mohácsi hármasával újra öt pont lett a különbség (72-77), csakhogy az idő már vészesen fogyott. Szabó Zsolt kipontozódott, ez érvágást jelentett hazai oldalon, ám a ZTE KK megpróbált mindent. Most nem sikerült utolérni a Szolnokot, amelynek  mindent ki kellett adni magából, hogy nyerni tudjon.

Bencze Tamás: „Nem vagyok boldog, hiszen nem nyertünk, pedig erre készültünk. A második félidő alapján a Szolnok sikere megérdemelt, de voltak periódusok, amikor fordíthattunk volna. Az utolsó negyed elején görcsös akarást láttam csapatomon. Nem volt nagy a különbség, de néhányunkat elvitt a hév ahelyett, hogy az összjátékra koncentráltunk volna. Ám nagyot küzdöttünk, csak most a fej nem volt mindig a helyén.”

Kmézics Zorán: „Pontosan ilyen nehéz mérkőzésre készültünk, mint amilyen volt. Az első félidőben sok volt az eladott labdánk, ezen kellett változtatnunk a folytatásban. Nagyon értékes sikert arattunk, mert sűrű a mezőny.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!