Sport

2017.03.30. 17:55

Nagy Tamással, a ZTE játékosával fiatalságról, lehetőségről

Múlt vasárnap a magyar U17-es labdarúgó-válogatott szép sikert ért el, hiszen kijutott a májusi Európa-bajnokságra. Utoljára ez a korosztály 2006-ban volt Eb-résztvevő. Ám hiába szerepel e garnitúra tagjai között Nagy Tamásnak, a ZTE FC játékosának a neve is, ő nem volt ott Luxemburgban...

Kerkai Attila

Cikkünk eredeti témája éppen az lett volna, hogy mit szól Nagy Tamás az utódok mostani sikeréhez, s miként emlékszik az Eb-re. Találkozásunkkor viszont éppen ő furcsállta, miként szerepel a neve a felsorolásokban. A hét első felében a magyar sajtóban több írás is megjelent avval kapcsolatban, mire vitték a 2006-os U17-es válogatott tagjai. Nagy Tamás (ZTE FC) neve rendre megjelent ezekben a cikkekben, hogy aztán kiderüljön, nem is volt csapattag...

- Nem tudom miként keveredett az én nevem bele ebbe, hiszen nem voltam csapattag - árulta el Nagy Tamás, amikor találkoztunk és elvileg az Eb-ről kérdeztük volna. - Annyi igaz, hogy én is játszottam a korosztályos válogatottban Németh Krisztiánnal, Koman Vladimirrel, Debreceni Andrással, Dudás Ádámmal, s talán még másokkal is. Ám az már az U19-es együttes volt és Írországban játszottunk a csoportkörben. Azért lepődtem meg, hiszen 17 évesen egy évet kihagytam sérülés miatt, aztán jött az U19-es csapat.

Nagy Tamás (középen, fehérben) az U19-es válogatottal játszott Európa-bajnoki selejtezőket
Fotó: Pezzetta Umberto

Ám, ha már beszéltünk és a cikkek éppen arról szóltak, hogy mire vitték az akkori U17-esek, kíváncsiak voltunk Nagy Tamás véleményére is, hogy szerinte kifutotta-e magát az a garnitúra.

- Azt olvastam, hogy a 2006-os Eb-szereplő csapatból végül öt felnőtt válogatott játékos került ki, köztük Gulácsi Péter, Koman Vladimir és Németh Krisztián - mondta Nagy Tamás. - Tizenhét éves korban még nem beszélhetünk érett labdarúgókról, sokan el is kallódnak. Ám az, hogy ennyien és ilyen karriert futottak be, igenis jó arány. A mostani 17 évesekről is majd két-három év múlva derül ki, hogy mire vihetik. Ebben a korban még nagyon sokat lehet fejlődni, leginkább úgy, ha bekerülnek a felnőtt futballba. Ha ebben a korban megállja valaki a helyét, akkor lehet továbbgondolni a későbbi karriert. Nem vagyok például biztos abban, hogy azonnal ki kell menni külföldre egy fiatalnak, ha tehetséges. Jó barátság és rokoni szálak is fűznek Elek Ákoshoz, aki itthon alapozta meg karrierjét. Közel ötvenszeres válogatott már és jelenleg is külföldön profiskodik. Van úgy, hogy türelemmel kell lenni. Mert ha valaki nem lesz húszévesen tagja valamelyik európai topcsapatnak, az még nem jelenti azt, hogy ne rejtőzne benne nagy lehetőség.

A 2006-os Eb-csapatról szóló beszámolókban Balikó Milán neve is szerepel. A Göcsej SK futsalcsapatának kapusát szintén kerestük, hiszen az ő véleményére is kíváncsiak voltunk. Ám jelezte, külföldön tartózkodik, s oldalunk zárásáig nem sikerült elérnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!