Sport

2017.08.20. 19:00

Szinte "elrepült" a két hét - Orosz, lengyel és cseh sikerek a könnyűrepülők Európa-bajnokságán

NAGYKANIZSA A hétvégén zárult a 14. Könnyűrepülő Európa-bajnokság: a kiskanizsai reptéren öt kategóriában és az országok pontversenyében hirdettek győzteseket, utóbbiban Lengyelország nyert.

Kühne László

Az első versenyzők megérkezésétől az eredményhirdetésig 16 nap telt el, és ilyen léptékű versenyt a repülősöknek tizenöt éve rendeztek legutóbb Nagykanizsán. Az utolsó nap a zsűriasztaloknál is roppant mozgalmasan telt, mivel történtek azért óvások, melyeket alaposan "át kellett rágniuk" a grémium tagjainak. Ám ami a lényeg: szombaton kora délután alapvetően mindenki mosollyal érkezett a dobogó elé, s a legjobbak ráadásul még fel is állhattak arra.

A kétüléses autogyróknál például már az első nap éllovas lengyel Alojzy Dernbach-Klaudia Laskowska páros nyert, ahogy az együléses merevszárnyúaknál a cseh Jíri Krajcza, a kétüléses sárkányoknál pedig az orosz Makszim Szemenov-Alfija Szemenova duó tette azt. A kétüléses merevszárnyúaknál viszont nagyot csatáztak a párosok és cseh győzelem született, míg az együléses sárkányoknál a helycserék után orosz sikert láthattunk.

Pataki Bernadett és Waller Attila hazai légtérben teljesítette első vb-jét - Fotó: Gergely Szilárd

Úgymond hazai pályán a Nagykanizsai Sportrepülő Egyesület Waller Attila-Pataki Bernadett duója versenyzett, ők a kétüléses sárkányok között lettek kilencedikek.

- Ez volt az első ilyen léptékű versenyem, és bár nem végeztünk az élmezőnyben, mindenképp nagy élmény volt - fogalmazott az eredményhirdetés után Bernadett. - Három éve kezdtünk igazán repülni, és ezekre a napokra a a munkahelyemen szabadságot vettem ki, hiszen a levegőből nem lehet péksüteményeket árulni...

A szintén magyar válogatott Dolhai Krisztián-Dobó Máté duó tagjai sem voltak csalódottak, bár a korábbi Európa-bajnok és vb-2. Dolhai talán egy kicsit joggal bosszankodhatott.

- A szervezés nagyszerű volt, a végén azonban voltak óvások, ezek miatt lettünk végül másodikok Mátéval - értékelt röviden Dolhai. - Nincs ezzel persze probléma, készülünk a következő Eb-re, valamint világbajnokságra.

Melyek már nem az elsők lesznek társa, Dobó Máté számára sem.

- Vb-n jártam már, de akkor ugye másik kategóriában, az autogyróknál - ezek már az ifjú Dobó szavai voltak. - A kétüléses merevszárnyúaknál teljesen más a tájékozódás, mint a gyróknál, ráadásul a testmagasságomból kifolyólag is másképpen kellett a fényképekről tájékozódnom, volt, hogy először szinte nem is láttam semmit. Nem bánkódom persze, bízom abban, hogy lesz ez még jobb is a továbbiakban.

Eredmények. Együléses sárkányrepülők: 1. Andrej Scsekolgyin (Oroszország), 2. Blazej Piech (Lengyelország), 3. James Johnson Colin (Nagy-Britannia). Kétüléses sárkányok: 1. Makszim Szemenov-Alfija Szemenova (Oroszország), 2. Kopa László-Kun Zoltán (Magyarország), 3. Tim Burrow-Neil King (Nagy-Britannia). Autogyro: 1. Alojzy Dernbach-Klaudia Laskowska (Lengyelország), 2. Dariusz Szymanczak-Maciej Marszalek (Lengyelország), 3. Marcin Majszterek-Dominika Jurkiewicz (Lengyelország). Együléses merevszárnyúak: 1. Jíri Krajcza (Csehország), 2. Ivo Lengal (Csehország), 3. Thomas Joron (Franciaország). Kétüléses merevszárnyúak: 1. Petr Jonas-Lucie Krameriusova (Csehország), 2. Dolhai Krisztián-Dobó Máté (Magyarország), 3. Rob Grimwood-John Waite (Nagy-Britannia). Csapatverseny: 1. Lengyelország, 2. Csehország, 3. Oroszország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!