Sport

2017.08.17. 18:40

Nyitány a hajómodellező világbajnokságon is - Egy héten át Nagykanizsa lesz a házigazda, pénteken megnyitó

NAGYKANIZSA A hajók bemutatásával, a technikai gépszemlével és a hivatalos megnyitóval pénteken kezdődik a Csónakázó-tónál a Naviga M hajómodell világbajnokság.

Benedek Bálint

A nemzetközi, a magyar szövetség, valamint a Canissa Modellező Egyesület közös, ingyenesen látogatható viadalán 19 nemzet 250 versenyzője indulhat, akik az augusztus 18-27. közötti világbajnokságon 730 darab hajót tesznek vízre.

Már szinte minden résztvevő a helyszínen van, az oroszok 60, a kínaiak 53, a hazai válogatott pedig 42 fővel nevezett. Rajtuk kívül amerikaiak, angolok és számos európai ország nemzeti csapatai állnak stégre.

- Az indulók négy pályán mutathatják be a tudásukat, s mivel 19 kategóriában zajlik a verseny, 8 órától egészen 18 óráig minden nap egyszerre több helyszínen lehet figyelni a száguldó hajómodelleket - fogalmazott Lekszikov Zsolt, a Canissa Modellező Egyesület elnöke. - A bírói torony előtt, a tavon található szigeten és a kerékpáros látogatóközpont előtti stégen alakítottunk ki pályákat. A hajók kilencven százaléka elektromos meghajtású, de néhány robbanómotoros is színesíti majd a mezőnyt. Számos érdekességet is tartogat a viadal, például ügyességi kategóriában 15 kaput kell kerülgetni a versenyzőknek, a gyorsasági elektromos és robbanómotoros hajók viszont a stopper ellen versenyeznek.

Egy esztendeje (képünkön az egyik rajt pillanata) ugyancsak a Csónakázó-tó volt a helyszíne a Naviga M osztály Európa-bajnokságának, ám most még erősebb és nagyobb rangú viadal következik - Fotó: SzA

Izgalmas és látványos harcot ígér az Eco és Mini eco hajók küzdelme. Egy háromszögletű pályán egyszerre hat hajó versenyez egymás ellen. A 450 gramm súlyú elektromos meghajtású modellek hat percen keresztül teljes gázon kergetik egymást. De a közönség gyönyörködhet majd Hydro osztályú, háromtestű, úgynevezett papucs modellek összecsapásában is.

Zala megyét több induló is képviseli. Zalaegerszegről Mayer Imre (F1), Borkovics Bálint és Gyémánt Martin (Mini eco) indulnak. A vendéglátó kanizsaiak részéről hat versenyző irányítja majd a modelleket. Három ifjúsági versenyző közül a legfiatalabb, 12 éves Sajni Bercell az F3, Szabadics Kolos a Mini Eco és az F3, Kozári Gábor pedig szintén az F3 kategóriában lesz érdekelt. A felnőttek mezőnyében Czimre Attila (Hydro, Mono), Boti Ferenc (Eco, F1), míg Lekszikov Zsolt (F1) hajókkal próbálja ki a tudását.

- A magyar válogatottól hazai körülmények között érmeket remélünk - tette hozzá a szervező. - Jó lenne, ha a zalaiak kitennének magukért, de nem lesz könnyű dolgunk, hiszen például minden csapat kínai akkumulátorokkal dolgozik, melynek élettartamát, működését és minőségét a legjobban ők ismerik.

A világbajnokság sikeressége nagyban függ az időjárástól is. Lekszikov Zsolt jól tudja, hogy egy szeles nap könnyedén tönkreteheti néhányak körözését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!