Sport

2017.01.17. 20:25

Nem hivatalos világcsúcsot lőttek

Zalaegerszeg - Egy hete egy sikeres válogató kapcsán írtuk a zalai lövészekről, és máris itt az újabb alkalom: Somogyi Péter, a ZTE SK tagja a magyar válogatottal nem hivatalos csapat világcsúcsot lőtt.

Kerkai Attila

A hét végén rendezték meg a szlovéniai Ruse-ban a 23. Ruse Nagydíjat, melyre még a távoli Japánból is érkeztek versenyzők. A mezőnyben természetesen magyarok is szerepeltek, így a férfi légpuskásoknál a válogatott tagjai, köztük Somogyi Péter, a ZTE Sportlövész Klub jó formában lévő lövője.

Az első nap a 60 lövéses olimpiai versenyszámban a magyarok közül Péni István az alapversenyt nyerte (631,1 kör), majd a döntőben (205,3) negyedik lett. Somogyi Péter az alapversenyben (625,9) harmadikként, a döntőben pedig (183,9) ötödik helyen zárt. A magyar együttes (Péni, Somogyi, Veres Ádám) győzni tudott a csapatversenyben.

A második napon, ugyancsak a 60 lövéses számban már jóval több lövész indult, és a mieinknél Sidi Péter is lőállásba állt már. Péni István az alapverseny (630,2) harmadik helye után a döntőt nyerte (248,4), Somogyi Péter az alapverseny (628,8) 4. helye után a döntőben (247,5) Péni ellen lőtt az aranyért, és az egerszegi fiú végül 2. lett. Sidi Péter az alapversenyt megnyerte (630,6), a döntőben (205,2) 4,. helyen zárt.

A világcsúcsot lőtt magyarok, a fotóra írva az elért eredmények láthatók. Balról: Sidi Péter, Péni István, Somogyi Péter Fotó: ZTE SK

A csapatversenyt a Sidi, Péni, Somogyi összeállítású magyar csapat megnyerte, méghozzá nem hivatalos világcsúccsal (1889,6 kör), ami 3,1 köregységgel jobb az eddigi legjobb eredménynél.

És hogy a gyakorlatban mit jelent ez? Megkérdeztük Somogyi Pétert.

- Ez egy nagyon jó mutató, s azt jelzi, hogy a csapat remek formában van - mondta a zalai lövész. - Világcsúcsot csak világversenyen és Vk-viadalokon lehet lőni, ám mindenképpen figyelmet érdemel az eredmény, azt pedig még nem tudom, hogy a magyar szövetség például országos csúcsnak minősíti-e. Mindenesetre örülünk neki, hiszen remekül ment a verseny a második napi döntőben is, kettőnkön kívül gyakorlatilag csak olimpikonok lőttek. A hét végén jön az újabb fontos válogató, amit az Eb-csapatba kerülésért írtak ki, azon is jól kell szerepelnem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!