Sport

2016.05.25. 14:45

Nyerő típusú elképzelések

Zalaegerszeg - Hasonló célokkal várja az új bajnoki szezont a Zalakerámia-ZTE KK férfi kosárlabda csapata, mint kezdte legutóbb, de a szereplők szinte biztos változni fognak. A ZTE KK 5. helyezése és a csapat teljesítménye megsüvegelendő, és jó is visszatekinteni rá.

Kerkai Attila

A Zalakerámai-ZTE KK játékosai edzenek, legalábbis azok, akik még Egerszegen vannak. Bencze Tamás vezetőedző fejében már körvonalazódik a jövő évi csapat, de értékelte is a hátuk mögött hagyott szezont. Kezdjük azzal: valószínűleg a legjobb igazolás a szakvezető szerzőedtetése volt múlt nyáron, hiszen az eredmények ezt igazolják. A ZTE KK a bajnokság egyik üde színfoltját jelentette. Ám akár még játszhatna is a csapat, hiszen az elődöntők még zajlanak...

- El tudná képzelni csapatát az elődöntőben? - kérdeztük Bencze Tamástól.

- Hogyne, ez nem is lehet kérdés - hangzott a válasz. - Különösen azt látva, hogy a Körmend milyen öldöklő csatát vív a Szolnokkal. Nagyon kicsi a különbség, annyival látom jobbnak a Szolnokot a Körmendnél, amennyivel a vasiak voltak jobbak nálunk. Más kérdés, hogy az elődöntőre mennyien maradtunk volna, hiszen kissé elfogytunk a végére, de százszázalékos állapotban abszolút nyílt lenne a harc velünk is. A másik ágon nagyon egyértelmű a helyzet: az Alba szinte biztosan felülmúlja a Paksot.

James Kinney és Bencze Tamás az egyik körmendi meccse. A tréner elégedett volt az amerikaiakkal Fotó: Pezzetta Umberto

- Említette a százszázalékos állapotot. Nem sajnálja, hogy éppen emiatt nem sikerült megtartani a pozíciójukat a középszakasz végére?

- De igen, hiszen ott ment el a pályaelőnyünk. Pantelic és Mohácsi is megsérült és sorozatban jöttek a meccsek, melyek közül hármat elvesztettünk. Ha ez nincs, akkor biztos, hogy legalább egyet megnyerünk, és a második-harmadik helyen végzünk.

- Függetlenül ettől, mégsem beszélhetünk sikertelen szezonról. Az ötödik helyezést és a játékot is elismerték a szurkolók.

- És azt hiszem, hogy igazuk van. Mert azt kell nézni, hogy honnan indultunk, mi volt a tavalyi szezonban, hiszen a bentmaradásért harcolt a csapat. A költségvetésünk alapján is túlteljesítettünk, és a szezon során játékban is nagyot léptünk előre. Ennek a hozadéka, hogy sokkal több nézőnk lett a korábbi évekhez képest.

- Utólag kijelenthető, hogy jól igazoltak a nyáron. Biztosra ment a kiválasztásnál?

- Biztosra nem lehet menni, ezt szögezzük le. Reálisan a 8-10. helyezés volt a célkitűzésünk, a megszerzett ötödik helyezés pedig azt jelenti, hogy a maximumot hoztuk ki a keretünkből. Mondjuk ez is lényeges, hiszen nem kell utólag azt számolgatni, mi jöhetett volna még ki belőle.

- Tart számon fordulópontokat a szezonból?

- A Szolnok elleni idegenbeli győzelmünk volt a legfontosabb. A nyitányon megvertük az Albát, ám megsérült Pantelic, aztán kikaptunk itthon a MAFC-tól, majd nyertünk, aztán két újabb vereség jött. Szolnokon viszont nagyon jól játszottunk, és a csapat attól kezdve elhitte: idegenben is tud nyerni. Utána sorozatban jött négy győzelem, ami nagyon fontos volt.

- A sérüléseknél maradva: mennyire volt kihegyezve a keret?

- Nagyon, főleg a centerposzton. Pantelic-ről tudjuk mit tud, ám a négyes posztról hiányzott egy olyan ember, aki akár ötöst is tud játszani. Jöttek az újabb sérülések, Mohácsi lett a négyes, aki kiválóan teljesített, de őt ötös játékosként nem lehetett szerepeltetni.

- Kicsit előre tekintve: tudnak hasonló szezont produkálni a következő bajnokságban is?

- Ez az, amire nagyon oda kell figyelni. A vezetés és a szakma is tudja, hogy az ötödik helyünk volt a maximum. Szerencsére olyan játékosok alkották a keretet, akik minden helyzetben képesek voltak a megoldásokra. Elvileg ilyen keretünk lesz a jövőben is, de meg kell várni a saját igazolásainkat és azt, hogy a riválisok miként erősítenek a nyáron. Az első nyolcba kerülésnek reális célnak kell lennie, ezért gondoltuk úgy, hogy legyen négy meghatározó magyar játékosunk, akik mellé három légióst szerződtetünk.

- És miként alakul a légiós kontingensük?

- Djordje Pantelic-et nem valószínű, hogy meg tudjuk tartani, ám a klub konkrét szerződést kínált neki. Iskolás korú gyermekét szeretné Németországban beiratni, hiszen a család korábban ott élt. Ha nem jön össze neki a német szerződés, akkor Magyarországon csak hozzánk igazol. Darrin Govens-szel és James Kinney-vel is elégedett voltam, de még nem tudjuk, hogy milyen büdzsé áll a klub rendelkezésére, s miként dől el Pantelic sorsa. Amerikai játékosainknak is biztosan több lesz az áruk, ez tisztán pénzkérdés. Az említettek mindhárman nyerő típusú játékosok, amilyeneket mi akarunk és szívesen látnám őket továbbra is nálunk. Az biztos, hogy az egyes posztra olyan légióst keresünk, aki magyarországi tapasztalattal rendelkezik.

Szurkolói vélemények szerint a ZTE elkezdett bevásárolni azzal, hogy Benke Szilárdot és Szabó Zsoltot már szerződtette. Ezért megkérdeztük Bencze Tamástól: drágább lesz-e a klub új csapata, mint volt az előző.

- Nagyságrendileg a legutóbbi költségvetésünkkel dolgozunk továbbra is, amiből a nyolcba kerülést lehet megcélozni. Nem fogunk többet költeni, mint azt a lehetőségeink engedik. Tény, hogy a jó szereplésünk felkeltette a csapat iránt az érdeklődést, de majd meglátjuk, hogy ez támogatói oldalról mit jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!