Sport

2016.06.27. 13:46

Ötvenkétszer a TV-toronyig

Zalaegerszeg – A hegyikerékpárosoké volt az elmúlt hétvége a megyeszékhelyen: szombaton az Alsóerdőn országos diákolimpiai döntőt, vasárnap Gébárton tízórás maratoni viadalt rendeztek.

Varga Andor

Az Alsóerdőn nagyjából 150 versenyző állt rajthoz, az ország minden szegletének képviseletében, a házigazda Femat-ZKSE 17 versenyzőt indított. A viadalon U9-től az U19-es korosztályig versenyeztek gyerekek és fiatalok, a korcsoportokon belül pedig megkülönböztettek A és B kategóriát: előbbiben a versenyzői licenszesek indultak, utóbbiban pedig azok, akiknek nincs ilyen.

A ZKSE-sek jobb eredményei. Lányok, U9/B: 1. Szücs Borbála, ... 3. Kálmán Luca. U11/A: 1. Bruchner Regina, 2. Szabó Léna. U11/B: 1. Szücs Júlia, ... 3. Vitkovics Vanda. U13/B: 1. Fébert Zita. U15/B: 3. Foki Hanna. Fiúk, U9/B: 3. Fébert András. U11/A: 1. Kálmán Dániel. U13/A: 5. Tóth Dominik. U15/B: 3. Fébert Tamás.

Közel száz versenyző rótta a köröket a Gébárti-tó környékén Fotó: Pezzetta Umberto

Közel száz indulója volt a másnapi viadalnak, mely illeszkedik az XCO mountain bike 10 órás országos maratoni sorozatba, annak második állomásaként. (A széria Marcaliban kezdődött, a folytatás pedig Ajkán és Gyöngyösfalun következik.)

A rajt és a cél az AquaCityben volt, a versenyzők innen indultak a 2,4 kilométer hosszú, 65 méter szintemelkedést magában foglaló pálya teljesítésére. Délelőtt 8.45 és este 18.45 között a legnagyobb távot a duó kategória győztes párosa tette meg: a 90 kör 216 kilométert jelentett, illetve – ami még fontosabb – 5850 méter szintemelkedést. Ez annyit tesz, mint ha valaki 10 óra alatt ötvenkétszer tekerne fel az Alsóerdőről a bazitai TV-toronyhoz.

A versenyen szépen szerepeltek a házigazda egyesület versenyzői. A férfi csapat kategóriában (itt négytagú társaságok álltak rajthoz) győzött a hegyikerékpárosok együttese, míg az országúti gárda 3., az utánpótlás apukákból verbuválódott quartett pedig 5. lett. Vegyes csapatban 4. helyen zárt a ZKSE, míg a gyerekcsapat (ők hatan váltották egymást) kategóriája 2. helyén zárt. Utóbbi együttesben 9-12 éves fiatalok kaptak helyet, akik 75 kört (ez összesen 4875 méter hegymenetet jelen) tettek meg.

A viadal egyik szervezője, Szabó Zoltán elmondta: a résztvevők a pályát szépnek, megfelelően technikásnak és elég nagy kihívásnak találták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!