Sport

2017.01.19. 18:05

Rajtol a műfüves bajnokság

Zalaegerszeg - A hét végén megkezdődnek az MLSZ Zala Megyei Igazgatósága által kiírt Téli Műfüves Bajnokság küzdelmei. Az idei sorozat két városban, Zalaegerszegen és Hévízen zajlik három csoportban. A küzdelmek február 19-ig tartanak.

Kerkai Attila

Zalaegerszegen két csoportot alakítottak ki, az I-csoportban a megyei I. osztályú együttesek, a II-csoportban a II. osztályúak, és más osztályokban szereplők indulnak, Hévízen pedig a további, elsősorban a térségből nevezett csapatok. Mindkét városban műfüvön játsszák a találkozókat, s annyiban tér el a lebonyolítás, hogy az egerszegi I-csoportban a mezőny két csoportra oszlik. Számukra rájátszást is rendeznek a csoportokban elért helyezéseik függvényében.

A nyitány előtt Zámodics Krisztiánt, a ZMI versenybizottságának titkárát kérdeztük a részletekről, hiszen nem biztos, hogy mindenki pontosan tudja a versenyszabályokat. Zámodics Krisztián elöljáróban kiemelte, hogy alapvetően a csapatok felkészülését segítendő írták ki újra a téli sorozatot. A benevezettek igényeinek figyelembevételével készült el a csoportbeosztás és a sorsolás is.

- A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a nevezés nem volt kötelező, azok a csapatok jelentkeztek, melyek úgy ítélték meg, hogy téli felkészülésüknek megfelel az általunk kiírt sorozat - mondta el érdeklődésünkre Zámodics Krisztián. - Annyiban tértünk el a megszokottaktól, hogy az I-csoportban a nyolcfős mezőnyt két négyes csoportba osztottuk. A csoportsorrend alapján az első két-két helyezett, illetve a harmadik és negyedik helyezettek összekerülnek egy újabb csoportba. A rájátszásnak nevezett körben az 1-4. és az 5-8. helyezésekért újabb két találkozó vár a csapatokra. A korábban azonos csoportban szereplők nem játszanak újra egymással, hanem magukkal hozzák az ott elért egymás elleni eredményüket. A Zalaegerszeg II. csoportban és a Hévízi-csoportban körmeccseket játszanak egymással az indulók.

A tavalyi bajnokság egyik pillanata: a Lenti TE játékosa lő kapura a Pókaszepetk ellen. Az idei sorozatban is indulnak, ám külön csoportba kerültek, s legfeljebb a rájátszásban találkozhatnak ismét Fotó: Katona Tibor

A játékjogosultságról is beszélt Zámodics Krisztián. A sorozatban csak érvényes játékengedéllyel rendelkező labdarúgók szerepelhetnek a csapatokban, illetve a külföldről visszatérőknek egy nyilatkozatot kell tenniük, hogy saját felelősségükre lépnek pályára.

- Az MLSZ előírásai szerint a versenyengedélyhez tartozik egy orvosi igazolás és egy biztosítás is. Akinek nincs ilyen, mert történetesen külföldön szerepelt, nekik kell a nyilatkozat, hogy saját felelősségükre játszanak - tette hozzá Zámodics Krisztián. - Azok a játékosok, akik próbajátékon szerepelnek, de még nem igazoltak át, nekik is kell a versenyengedély, továbbá az aktuális csapatuktól egy engedély, hogy hozzájárulnak a próbajátékhoz. Fontos még megemlíteni, hogy egy adott játékos egy nap kizárólag egy csapatban léphet pályára. Mondok egy egyszerű példát: nem lehetséges, hogy délelőtt lejátszik egy mérkőzést, vagy egy félidőt, majd délután egy másik találkozón szintén pályára lép.

Téli (és szabadtéri) bajnokság lévén megkerülhetetlen az időjárási tényező. Vagyis, milyen szabály vonatkozik arra az esetre, ha mondjuk havazás miatt elmaradnak a mérkőzések, továbbá a sárga és piros lapok tekintetében is kíváncsiak voltunk az előírásokra.

- Amennyiben elmaradna egy forduló, mert az időjárás nem engedné a megrendezését, nem tudunk pótnapot közbeiktatni, így az érintett mérkőzések az aktuális rendelkezések szerint kerülnek jóváírásra a csapatok számára - folytatta Zámodics Krisztián. - Más kérdés, ha mondjuk az egyik mérkőző fél nem érkezik meg a helyszínre, vagy lemondja a találkozót. Akkor a vétlen csapat kapja a pontokat. A benevezett csapatok kérték, hogy minél később kezdjük a sorozatot, hogy a bajnoki nyitányhoz közeledve élesítsék a formát. Ezért sem lehet egy elmaradt fordulót pótolni, ugyanis arra már nem lesz idő. A sárga és a piros lapok vonatkozásában a téli torna szabályai érvényesek, ám az itt begyűjtött lapok semmiben nem érintik a bajnoki találkozókon összegyűjtött lapokat. Fegyelmi szempontból egyetlen esetben lehet kivétel: amennyiben valaki olyan súlyos sportszerűtlenséget követne el, amit a fegyelmi bizottság esetleg egy hosszabb időre szóló eltiltással szankcionálna. Ám reméljük, ilyenre nem kerül sor, s éppen ezért, a csapatoknak sportszerű küzdelmeket kívánunk, és sikeres felkészülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!