Sport

2016.02.08. 16:40

Remekeltek a zalai lövészek az ob-n

Zalaegerszeg/Keszthely - Nagyszerű sikereket értek el a zalai lövészek a Százhalombatták megrendezett 10 m-es légfegyveres országos bajnokságon.

Kerkai Attila

Bajnoki címek és további nagyon értékes dobogós helyezések jutottak megyénk lövészeinek. Százhalombattán három napon át zajlottak a 10 m-es légfegyveres magyar bajnokság küzdelmei. Zalából három klub is képviseltette magát és mindhárom elmondhatja magáról: bajnoki cím is jutott neki a többi dobogós helyezés mellé. Kezdjük a Keszthelyi BEFAG Erdész LK eredményeivel, már csak amiatt is, hiszen Major Veronika közel járt ahhoz, hogy az ob talán legnagyobb meglepetését szolgáltassa. A Balaton-partiak többszörös junior világ- és Európa-bajnok futócéllövője a junioroknál most is megnyerte a küzdelmeket, a felnőttek mezőnyében pedig bajnok lett a vegyes számban, míg „csak” második a normál számban.

Major Veronika viszont most már nem csak a futócéllövőknél, hanem a pisztolyosok között is bizonyít, így az olimpiai számban is elindult. Az pedig, hogy ebben a számban is tehetséges van, immár elvitathatatlan. Az alapversenyben Major Veronika a hatodik helyen zárt 376 körrel, majd a nyolcas döntő végén az aranyért lőhetett, de végül mindössze 3 tizedkörrel szorult a második helyre.

Major Veronikával kapcsolatban az a dilemma: pisztoly, vagy puska? Nem vitás, a tehetség mindkettőben indulna az Eb-n

A számban eleve meglepetés született, hiszen a riói induló Csonka Zsófia és Tobai-Sike Renáta a 4., illetve 6. helyen végzett, győzött Almássy Dóra. Az ob küzdelmei után hétfőn beszéltünk Keczeli Zoltánnal, Major Veronika edzőjével, aki egy dilemmát is megosztott velünk.

- Kedden este ül össze a szövetség elnöksége és dönt a közelgő Európa-bajnokságon induló csapat összetételéről - árulta el Keczeli Zoltán. - Veronika, eredményei alapján két szakágban is indulhatna: futócéllövészetben a junioroknál szinte biztos magyar éremszerző lehet az Eb-n, a pisztolyosoknál viszont akár olimpiai kvótáért is lőhet. Ráadásul a szabályok szerint egy adott Európa-bajnokságon egy versenyző csak egy korcsoportban indulhat. És itt van a dilemma, hogy melyikban indítsák...

A ZTE Sportlövész Klub tagjai is kitettek magukért az ob-n. A fiatal egerszegi klub kibűvült létszámmal vett részt a magyar bajnokságon. A nyílt irányzékú légpuska 20 lövéses nemzeti versenyszámban immár a ZTE SK színeit erősítette a PLE Zalaegerszegtől igazolt Havasi Ferenc, továbbá Varga Gábor (korábban Komárom versenyzője volt) valamint Illés Zoltán összeállításban.

A ZTE SK második helyezett légpuskás csapata, balról Illés Zoltán, középen az egyéni győztes Havasi Ferenc és Varga Gábor

Havasi Ferenc kiváló teljesítménnyel, 186 körrel majdnem megdöntötte a saját maga által tartott 188 körös országos csúcsot, de persze így is magyar bajnok lett, a csapat pedig a második helyen végzett. A puskások 60 lövéses olimpiai számában a ZTE SK csapata Havasi Ferenccel, Somogyi Péterrel és a Szlovéniából átigazolt Car Franc össze állításban 4. helyen végzett, ami kiváló. Somogyi Péter pedig az egyéniben bizonyított, hiszen a harmadik helyen végzett az alapversenyben 622,3-as eredménnyel, majd döntő végén 5. helyen zárt. Somogyi Péter ezzel az Eb-válogatókon a második helyne zárt ebben a számban Sidi Péter után.

A Polgári Lövész Egylet Zalaegerszeg sem tért haza üres kézzel. versenyzői 23 alkalommal álltak lőállásba, illetve 6 csapat versenyben vettek részt. A PLE csapatából az élre kívánkozik a légpuska 20 lövéses versenyszám (nemzeti versenyszám), hiszen Vlaszákné Nyírő Barbara 168 körrel bajnoki címet szerzett.

Csapatban Vlaszákné Nyírő Barbara, Vassné Schöller Krisztina, Krokker Krisztina összeállításban a hölgyek 457 körrel ezüstérmet szereztek. A légpisztoly 20 lövéses számban a 60 év feletti férfiak csapatversenyében a PLE (Ruzsin Pál, Nagy István, Kirzbach Andreas) 455 körrel lett ezüstérmes.

A PLE ezüstérmes puskásai, balról az egyéniben is győztes Vlaszákné Nyírő Barbara, Krokker Krisztina és Vassné Schöller Krisztina

A fiataloknál is két érmet szállítottak, a PLE számára, hiszen a légpuska 20 lövésben az úgynevezett Tehetségkutató korcsoportban a fiúknál Tóth Alex 165 körrel ezüstérmes lett, míg a lányoknál Hegyi Barbara 149 körrel bronzérmet szerzett. Maradva a fiataloknál, további zalai tehetségek is indultak az ob-n. Versenyszámaikban Kurucz Máté (ZTE SK) a 16., Szalai Marcell (ZTE SK) a 15., Tóth Enikő (PLE Zalaegerszeg) pedig egy 10. és egy 12. helyezést szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!