Sport

2017.02.27. 14:55

Sakk: Kozák Ádám már FIDE nagymester

Zalaegerszeg - Harmadszor is teljesítette a nemzetközi mesteri normát Kozák Ádám, a Z. Csuti-Hydrocomp SK fiatal sakkozója, aki Gibraltárban ült asztalok mellé.

Kerkai Attila

Az idén 15. alkalommal rendezték meg Gibraltárban a Tradewise Sakkfesztivált, a világ egyik legerősebb nyílt sakkversenyét. A színvonalra jellemző, hogy a világ jelenlegi Top 30 sakkozója közül kilenc indult, köztük a világranglista másodikja, az amerikai Fabiano Caruana, az 5. francia Maxime Vachier-Lagrave, a 6. amerikai Hikaru Nakamura és az ex-világbajnok bolgár Veselin Topalov.

Kozák Ádám Gibraltáron
Fotó: Z. Csuti SK

A magyar színeket hét olimpiai- illetve ifjúsági válogatott kerettag képviselte, köztük a legfiatalabb Kozák Ádám, a Z. Csuti-Hydrocomp SK 14 éves FIDE-mestere. A 10 fordulós versenyen Kozák hat nemzetközi nagymesterrel is megmérkőzött, a 8. fordulóig töretlen volt lendülete, és teljesítette harmadik nemzetközi mesteri normáját, amit a FIDE hamarosan nagymesteri fokozattal ismer el.

Kozák Ádámnak nagy élmény volt szinte végig erősebb ellenfelekkel játszani, és a 7. fordulóban 6 és fél órás partiban, sötéttel legyőzni az amerikai, kétszeres korcsoportos ifjúsági világbajnok Liang Awondert. Kozák Ádám 5 pontot szerzett a rendkívül erős mezőnyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!