Sport

2017.06.17. 08:40

Siketlimpia a tengerparton

A törökországi Samsun városában július 18. és 31. közt zajlik le a 23. nyári siketlimpia. Egy magyar delegáció (és benne a nagykanizsai Horváth István, a tenisz szakág vezetője) helyszíni szemináriumon tekinthetett be a szervezési munkálatok állásába.

Benedek Bálint

Samsun 850 ezer lakosú Fekete-tengeri város, tartományi székhely és jelentős ipari központ. Fő bevételi forrása a turizmus, kiépített tengerpartjának hála.

A 23. nyári siketlimpián több mint ötezer versenyző méri össze tudását, 79 nemzet képviseletében és 21 sportágban. Többek közt atlétika, labdarúgás, tenisz, strandröplabda, úszás, bowling, golf és kerékpár is szerepel a programban.

- A rendszer ugyanúgy működik, mint az épek olimpiájának esetében: komoly kvalifikációs versenyek előzik meg a játékokat - bocsátotta előre Horváth István. - Négy éve teniszben képviseltem hazámat az akkori viadalon, ám azóta a sportág szövetségi kapitánya vagyok.

A szervezők és a nemzetközi siketsport-szövetség (ICSD) meghívására Horváth István Nyírő Zsolttal, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének ügyvezető elnökével járta végig a helyszíneket. Kiderült számukra: a törökök kitűnő munkát végeztek, hiszen az elkészült olimpiai falut, komplexumokat, a stadionokat s az oda vezető teljesen új autópályát bárki megirigyelhetné. Egy további konzultáción a helyi sportminiszter felvázolta a jelenlegi készültségi állapotot és a legfontosabb biztonsági előírásokat. Kiderült: a sportesemény kitörési pontot jelentene az ott élőknek és a létesítményeket később is kihasználnák, ugyanis a lakosság fele fiatal, akik imádnak mozogni.

A kanizsai szakember hozzátette: Magyarország 29 versenyzővel vesz részt az idei siketlimpián.

- A küldöttségünk nem túl népes, bizonyos sportágakban a tisztes helytállás lehet a reális cél, ám teniszben és lövészetben érmes reményeink is lehetnek - tette hozzá Horváth István. - A debreceni, 31 éves Máthé Gábor siketlimpiai bajnok teniszező ismét nagy eséllyel indul, a részt vevő országok közül az oroszok lehetnek a legnagyobb ellenfelei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!