Sport

2017.08.16. 18:45

"Százával" várja az idén is Keszthely a sakkozókat

KESZTHELY Ha augusztus, akkor a Balaton-parti városban eljön az újabb sakkverseny ideje, amely immár 36 esztendeje változatlan. A nemzetközi viadal előtt, amely hétfőn kezdődik, Szalai István főszervezőt kérdeztük az előkészületekről és a versennyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Kerkai Attila

A 36. Nemzetközi Sakkverseny nevet viselő keszthelyi viadal továbbra is népszerű a sportág képviselői körében. Jelzi ezt, hogy Szalai István elmondása szerint akár megdőlhet a részvételi rekord, de persze semmit sem szeretne elkiabálni.

- Már most kilencven feletti a jelentkezők száma, de mindig akad lemondás, igaz csak elenyésző számban és olyan is, hogy valakik az utolsó pillanatokban jelzik az indulási szándékukat - kezdte Szalai István főszervező.

- Öt ország sakkozói vesznek részt a versenyünkön, ami megfelel a korábbi éveknek, s az is, hogy az ország minden pontjáról érkeznek indulók. Hagyományos vetélkedés ez, sokan visszajárnak városunkba - ismertette a főszervező.

A nemzetközi viadal mellett immár 8. alkalommal zajlik majd a Hévízi László Emlékverseny is, a viadal helyszíne továbbra is változatlan, azaz a VSZK-ban zajlanak majd sakkpartik. Tapasztalatból mondhatjuk, valóban jó hangulatú verseny a keszthelyi, amihez természetesen a nyár ad külön vonzerőt, s ezt a résztvevők sem titkolják. A verseny viszont mindig kiélezett küzdelmet szokott hozni, s várhatóan nem lesz ez másként az idén sem az augusztus 21. és 28. között zajló 9 fordulós svájci rendszerű erőpróbán.

A tavalyi viadal egyik nyitóképe, hétfőn indulnak ismét a sakkórák - Fotó: Archív/Katona Tibor

Szalai István pedig bízik a sorozat sikerében, amely ugyan nem a legmagasabb értékszámú sakkozókat vonzza, ám nagyon sokaknak remek felkészülést biztosít.

- Valóban, a mi versenyünk nem hasonlítható például a nagy zalakarosi viadaléhoz, azonban a közel négy évtizedes múltja éppen azt bizonyítja, hogy igenis életképes - folytatta ezzel Szalai István. - A közelgő csapatbajnoki küzdelmekre történő felkészülésre például remek alkalom és azoknak is, akik év közben esetleg nem jutnak el komolyabb tornákra. A másik dolog, hogy a mezőny nagyon kiegyenlített, így nehezen lehet előre megmondani, ki lehet a végső győztes. Éppen ezért izgalmas viadal elé nézünk az idén is és reméljük, hogy a sportbarátok érdeklődését is felkelti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!