Sport

2015.07.27. 15:07

Szeretik a gyenesi homokot - A strandröplabdázóknál is adott az esély, hogy továbbfejlődjenek

Gyenesdiás - A hét végén, a Diási Játékstrandon megrendezett strandröplabda országos bajnokság harmadik fordulójával végett ért az alapszakasz. A zalai Balaton-partnak pedig már visszatérő vendégei az ob-forduló mindenkori indulói, akik szívesen is jönnek.

Góth Imre

Az élmezőny kiegyensúlyozottságára jellemzően az eddigi fordulókban keresztbe verték egymást mindkét nem legjobbjai, így a két hét múlva sorra kerülő 16 csapatos döntő is hasonló izgalmakat tartogathat.

Gyenesdiáson a nőknél a Lakatos Enikő, Lutter Eszter páros nyert és mint mondták:

- Szokatlanul könnyen meneteltünk, jól jött ki minden számunkra. Szeretnénk tartani a formánkat a döntőig, ahol várhatóan Mátrai Zsuzsiék lesznek a nagy ellenfeleink.

A vasárnapi finálék után a gyenesdiási országos bajnoki forduló összes dobogósa egy képen. Fotó: a szerző

Férfiaknál Leiszt Máté és Takács Gergely vehette át az elsőségért járó érmeket, majd így összegezték gondolataikat:

- Aránylag jó formában érkeztünk. Az M4 Kupán elszenvedett vereség után átgondoltuk játékunkat és most nekünk sikerült nyerni a Meszlényi, Soós páros ellen. Reméljük a döntőben is jól koncentrálunk és tudunk nyerni a sok jó csapat között.

Az elmúlt években a strandröplabda-bajnokság állandó színhelye lett a Diási Játékstrand, s jól érzékelhető a sportág látványos fejlődése itt és megyénkben. A sportágat mozgásban tartó Józsa Évával beszélgettünk a hét végi tapasztalatairól és a strandröplabda helyzetéről.

- Az idei ob-t a meglévő versenyekhez igazítottuk, s erre a célra hármat jelölt ki a szövetség kezdte a versenyigazgató, aki él-hal a munkájáért, majd a hét végi versenyekkel folytatta. Gyenesdiás régi motorosnak számít a rendezők között, jól tartották a színvonalukat. A homok cseréje óriási lépés volt a helyi szervezőktől, ez a pici dolog hiányzott eddig, de most már teljes lehetett mind a négy pálya. Zseniális mérkőzéseket láttunk, nekem különösen az elődöntök tetszettek, s kiélezett, 2:1-es mérkőzéseket láthattunk. Remélem, ugyan ilyen jók lesznek majd a fővárosi döntőben is.

Nagy volt az érdeklődés a gyenesdiási forduló iránt, hiszen összesen 46 páros jelentkezett, akik közül végül 44 részt is vett a küzdelmekben.

- A nyáron egyre duzzadt a létszám, s tudatos koncepcióval építettük fel a mezőnyt folytatta Józsa Éva. Tavaly első lépésként a magyar bajnokságban írtuk elő a kötelező igazolást, idén kiegészítettük ezt az utánpótlás bajnokságokkal, az U 15, a 17 és a 19-es korosztályokkal. Az igazolások megléte a feltétele a kluboknál egy strandröplabda szakosztály alakításához. Tavaly 12, idén már 17 szakosztályunk van 250 fővel. Főleg az utánpótlás szakosztályoknál érezhető a koncepciónk hatása és érzékeljük a kiemelt sportág előnyeit is. Ennek köszönhetők az infrastruktúrafejlesztések, hiszen profi oszlopokat, profi hálókat használunk a versenyeken, ahogy Gyenesdiáson is így volt ez. Könnyebben mellénk állnak így az önkormányzatok is, hiszen pályaépítések kezdődtek, mint Kispesten, ahol a meglévő öt mellé hármat építenek és be is fedik azokat. Így aztán télen is tudnak majd játszani. Elkülönülhet így az utánpótlás területén is a terem- és a strandröplabda egymástól, s öt év múlva kinőhet egy korosztály a felnőttek között is, akik csak strandröplabdával foglalkoznak majd. Nagyon fontos még, az idei évtől elindul a strandröplabda edzői képzés a Testnevelési Egyetemen, ami szintén a tavalyi év eredménye. Mert minden sportág legfontosabb eleme a megfelelő szakembergárda és hogy megfelelő utánpótlásbázis is álljon mögötte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!