Sport

2015.12.16. 12:55

Szilveszteri Hegyimaraton: éppen 20 éve, hogy futnak

Zalaegerszeg - Természetesen az idei esztendő sem múlik el szilveszteri futás nélkül, ráadásul az egerszegi Szilveszteri Hegyimaraton kerek évfordulóhoz érkezett: pontosan 20 évvel ezelőtt indult a sorozat, amely azóta kihagyhatatlan programmá vált a futás és a mozgás szerelmeseinek.

Kerkai Attila

Az elmúlt két évtized alatt gyakorlatilag visszatérő sporteseménnyé nőtte ki magát az év utolsó napjára szervezett futóverseny. Fokozatosan már nem csak a helyi futóélet tagjait mozgatta meg, hanem a megye, később pedig az ország több pontjáról érkező sportolók is programjuknak választják ezt a versenyt, hogy a rendre felbukkanó külföldi futókról már ne is beszéljünk. Az idei Szilveszteri Hegyimaraton a hagyományoknak megfelelően az év utolsó napján 9 órakor indul a Deák SZKI elől, melynek tornaterme adja a viadal központját, hiszen itt regisztrálhatnak a nevezők és ide is futnak be, ahol mindenkit meleg tea vár. Amit érdemes tudni két héttel a rajt előtt: négy távot kínálnak a szervezők az indulóknak, vagyis a „Majdnem marathon” (40,9 km), az „Erős félmarathon” (24,2 km), a „Jövőre ebből is lehet marathon” (10,1 km) és a „Kezdő marathon” (3,5 km) fantázianevekre keresztelt távokat.

Az első nagyobb emelkedő a tv-toronyhoz vezet – tavaly is így kezdődött szilveszteri verseny, s az idén is ugyanezt az útvonalat teszik meg a futók, s így van ez már húsz esztendeje...

A viadal honlapján már zajlik az előzetes nevezés és már most 120 felett van a regisztráltak száma, azonban a helyszínen is lesz lehetőség nevezni a futás napján 7 órától 8.50-ig. A tapasztalatok szerint az utolsó napokban nő meg a nevezők száma, egy esztendeje 300 feletti számot regisztráltak a szervezők. Ahogy mindig nőtt a létszám, nem lenne meglepetés, ha részvételi csúcsot hozta az idei verseny. A viadalt kezdetben a Zalatriatlon szervezte a Deák SZKI-val közösen, ma már viszont a ZASZ SE, a ZTC és az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. is együtt dolgozik a szervezősben. Déri Miklós (Zalatriatlon SE) egyike azoknak, akik 1995. december 31-én végigfutották a várost körülölelő hegyeken a „majdnem maraton” távot, s akit az újabb viadal kapcsán kérdeztünk az előkészületekről. Először is arról, vajon hoz-e újdonságot a közeledő mostani viadal. - Több ilyen is lesz - kezdte válaszát Déri Miklós.

- A leghosszabb távot teljesítők esetében regisztrációs pontokat telepítünk az útvonalon és a tájfutókhoz hasonlóan ezeken pecsételniük kell. A biztonság javítása érdekében a a gyermektábornál az Alsóerdei úton való áthaladásnál forgalomirányítókat állítunk be, hiszen viszonylag egy időben százas nagyságrendben haladnak majd át a futók ezen a szakaszon. Ezen kívül pedig visszatérünk egy régi hagyományhoz, vagyis a maratoni távot teljesítők újra emlékpólót kapnak. Reméljük, hogy akár négyszázan is neveznek a különböző távokra, s ezzel új részvételi rekordot döntetnénk, ami nem elképzelhetetlen. Ami pedig a díjazást illeti: a város is támogatja rendezvényünket, s ennek köszönhetően a legjobbak díszes serlegeket vehetnek majd át a viadal végén. Ami még fontos megjegyezni, hogy az indulók a futás végén a fedett uszodában (a rajtszám felmutatásával) lazíthatják ki izmaikat, az eredményhirdetést pedig 13.30 órakor rendezik a Deák SZKI-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!