Sport

2017.01.25. 17:20

Így értékelték az őszi szezont a játékvezetők

Zalaegerszeg - A Zala Megyei Játékvezetői Bizottság értékelése alapján jónak mondható az őszi szezonban végzett munkájuk. Voltak apróbb problémák, de összességében elégedettek lehetnek, tudtuk meg Balázsi Mihálytól, a zalai sípmesterek vezetőjétől.

Bóbics László

- A megyei játékvezetői bizottság 2015-ben nagyon prominens és agilis országos mentort kapott Szabó Zsolt személyében. Az új, illetve más szemlélet jó irányba vitte a munkát - fogalmazott Balázsi Mihály, az MLSZ Zala megyei Igazgatóság Játékvezetői Bizottságának vezetője. - A fizikai tesztnél először alkalmaztuk a lézeres mérést, az elméleti vizsgáknál is új elvek szerint dolgoztunk. Elégedettek lehetünk az eredménnyel, de nemcsak mi, hanem az országos játékvezetői bizottság jelenlévő tagjai is.

Balázsi Mihály (portrénkon) szerint Zalában jó a helyzet a játékvezetést illetően

- Mekkora kerettel vágtak neki a bajnokságnak?

- Az országos keretben 11 játékvezetőnk volt, a megyeiben pedig 137. A mérkőzéseket 14 szakmai ellenőr felügyelte. Minden megyei első és másodosztályú mérkőzésen valamilyen minősítésben hivatalosan jelen vannak embereink. Látszólag nagy a létszámunk, mégis akadtak problémáink. Év közben például három ünnep is hét végére esett, ez megzavarta a kiírást, így ebben az időszakban voltak olyan mérkőzések, ahol csak kettő, illetve egy játékvezető tudott tevékenykedni. Ez ritka, de szerencsére jól jöttünk ki belőle, s úgy gondolom, nem csak mi, a csapatok is. A többi fordulóban már nem okozott problémát a játékvezető küldés, sőt nem egyszer a Veszprém megyeieknek is besegítettünk. Szerencsére a csapatok egy része rádöbbent, hogy a szombaton rendezett mérkőzések majdnem szerencsésebbek, mint a vasárnapiak. A statisztikai adatok azt igazolják, hogy a nézőszám hasonló, a fegyelmi helyzetet illetően viszont a szombati mérkőzéseken sokkal kevesebb volt a probléma. Néhány alkalommal adódtak olyan gondjaink, hogy a csapatok megváltoztatják az időpontokat, különösen az utánpótlásgárdáknál, s egy-két nappal a felnőtt meccs előtt rendezik őket. Mivel nincsenek profi játékvezetőink, ez a munkahelyi elfoglaltságok miatt gondot okoz. Azt is elfogadom és tudom, nekik sem egyszerű, mert így tudják a fiataljaikat mozgósítani.

- A fegyelmi helyzetet illetően, hogy értékeli a bajnokság első felét?

- Az első tíz körben nem volt kirívó esemény, aztán jött a szüret... A mustgáz egy kicsit megzavarta a légkört, s egy-két találkozón akadt probléma. Megpróbáltunk a helyzet magaslatán állni, ami többnyire sikerült.

- Mi a helyzet a regisztrációs kártyák területén?

- Augusztusban bevezetésre kerültek, de a jegyzőkönyveket nézve nagyon elkeserítő a helyzet. Vannak csapatok, ahol egyszerűen nincsenek is hivatalosan regisztrált személyek. Ez elképzelhetetlennek tűnik gyakorlatilag, ugyanakkor, ha reklamálni kell, egyből megnő a létszám. Át kell gondolni mindenkinek ezt a helyzetet, megtalálni a legjobb megoldást. Érdekesség még, hogy a téli teremtornákat és az edzőmeccseket illetően bevezettük a hivatalos küldést. Nincsenek haveri alapon lejátszott meccsek. Ennek az is az oka, hogy a játékvezetőket szerződés köti a Magyar Labdarúgó Szövetséghez. Így kollégáinknak nem kell kellemetlen helyzetbe kerülniük, magyarázkodni a működés helyszínét illetően. A megyei igazgatóság szemlélete számunkra pozitív, korrekt módon hagyják a játékvezetői bizottságot ténykedni. Sőt még egy jó kezdeményezés révén teremtornát is rendeztünk, ahol a megyei edzők csapata is elfogadta a meghívásunkat.

Kirívóan durva mérkőzés nem akadt az ősszel, amikor viszont kellett, akkor a játékvezetők fegyelmeztek
Fotó: Katona Tibor

- Mikor kezdődik konkrétan a felkészülés a tavaszra játékvezetői szempontból?

- A program szerint február 18-án, azonban mi már decemberben megkezdtük az újoncok toborzását. Egyre több fiatalt szeretnénk látni játékvezetői szerelésben, s a közelmúltban 26 újonc kezdte meg a tanfolyamot. A fiatalok mellett viszont a régi arcokat is szívesen látjuk, ha újra közénk állnak. Azt szakmai előrelépésnek tartom, hogy hosszú idő óta nem csökkent Zalában a játékvezetői létszám, sőt még némiképp nőtt is. Elég jó gárda rázódott össze, így öröm vezetőként dolgozni ebben a társaságban. Az elkövetkező öt évben pedig azon is dolgozok, hogy minél többet hallassuk a sípunkat a megye határain túl is.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!