Sport

2017.04.10. 18:40

Telik a horgásznaptár - Versenyeket szerveznek, tanítják az utánpótlást

Zalaegerszeg - A tavasz beköszöntével megkezdődött a horgászszezon is. Számos programot tervez a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége. Makovecz Tamás elnök és Komáromy Zsolt, a megyei szövetség elnökhelyettese mozgalmas szezonról adott tájékoztatást.

Hajdu Péter

A csukatilalomnak vége, még tart a süllő fogásának tilalma, április 15-től pedig a márna, a paduc és a domolykó tilalma kezdődik, ami május végéig tart. Pontyot május 2-től 31-ig nem szabad fogni, ezt a horgászoknak egyébként is tudniuk kell. De az egyes halfajokra vonatkozó korlátozások időszakában is mindig van, ami folyamatosan horgászélményt kínál a sporthorgászok számára.- Megkezdődött a horgászversenyek és a horgásziskola idei szezonja. Idén több mint kétmillió forintot különítünk el a versenyprogramunk megvalósítására. Ennek első állomása volt április elsején a liszói horgásztónál 43 horgász részvételével megrendezett megyei egyéni feeder (rezgőspicces) bajnokság - mondta Makovecz Tamás.Hozzátette, országosan is nagyon szép eredmények születtek a versenyen. A versenyzők öt óra alatt átlagosan 8, összesen 350 kilogramm halat zsákmányoltak érzékeny készségeikkel.

A liszói horgásztavon 43 nevező részvételével tartották meg az idei egyéni feeder bajnokságot Fotó: Komáromy Zsolt

- Összeállítottuk az idei versenynaptár tervünket. Az említett nyitóversenyt követően április végén lesz a harcsafogó verseny. Május 20-án tartjuk a megyei csapatbajnokságot. Június 3-án lesz egy amatőr horgászversenyünk Zalaegerszegen a város napja alkalmából, és még ugyanabban a hónapban kerül sor Zalaegerszegen, a Gébárti-tavon az egyéni gyermek és női bajnokságra. A letenyei városnaphoz kötődően kerül sor augusztusban a Fényesi-vízen a Mura-napokra, aztán jön az egyesületi vezetők versenye szeptember 2-án Miháldon. Szlovéniába megyünk szeptemberben a Mura-kupára, ahol a határ menti szövetségek közös versenyét szervezik meg a szomszédok. Szeptemberben tartjuk a megyei egyéni bajnokságot, egyelőre nem döntöttünk ennek a helyszínéről. Október végén pedig állományfelmérő teszthorgászat lesz Zalaegerszegen - sorolta a betervezett versenyeket Komáromy Zsolt.

Makovecz Tamás: Több mint kétmillió forintot különítünk el a versenyprogramunkra

A megyei szövetség figyelmet fordít az utánpótlás-nevelésre. Ennek fontos része a szombati, ingyenes horgásziskola, aminek során a 8-18 éves gyermek- és ifjúsági horgászokat várják kéthetente szombaton, a Gébárti-tónál, 9-13 óra között. Legközelebb most nagyszombaton. A horgásziskolai napokon, mint a vezetők elmondták, természetvédelmi ismereteket is kapnak az érdeklődő fiatalok, majd rutinos horgászok (versenybizottsági tagok) irányításával gyakorolhatják a horgászatot. A rendezők akár az alapoktól kezdve foglalkoznak a fiatalokkal. Az utánpótlás nevelésére éves szinten körülbelül 1 millió forintot tudnak fordítani, beleértve a horgásziskolát és folytatását, a nyári horgásztábort. Gébárton idén negyedik alkalommal tartják meg a gyermek horgásztábort, és első alkalommal szervezik az ifjúsági horgásztábort. A táborokat a megyei szövetség igyekszik kiterjeszteni a megye több részére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!