Sport

2016.02.05. 12:39

Tompa Miklós (ZBSE) is szőnyegre lép a Magyar Nagydíjon

Zalaegerszeg - Hosszú idő után újra lesz zalaegerszegi indulója a birkózók Magyar Nagydíjának, hiszen a Zalaegerszegi Birkózó SE versenyzője, Tompa Miklós is szőnyegre lép a vasárnapi, szombathelyi eseményen.

Kerkai Attila

Ezen kívül az egerszegi birkózóknál javában készülnek idei első, nagyobb szabású versenyükre.A Magyar Nagydíj - amely a Polyák Imre Emlékverseny is egyben - küzdelmei szombat-vasárnap zajlanak a vasi városban, és a 71 kg-os Tompa Miklós is ott lesz a mezőnyben. A Zalaegerszegi Birkózó SE-nél ezt természetesen sikerként könyvelik el, hiszen Berzicza Tamás részvétele óta nem volt egerszegi indulója a nagydíjnak. A szombathelyei esemény azért is kiemelt verseny, mert az olimpiai kvalifikációs viadalok előtti utolsó nagy erőpróbája a magyar és a nemzetközi mezőnynek is.

- A birkózósport 1970 óta van jelen Zalaegerszegen, és az innen kikerült versenyzők közül ketten is eljutottak az olimpiára - adott némi történelmi áttekintést Berzicza Ferenc, a ZBSE szakmai vezetője, amikor a Magyar Nagydíj és a közelgő versenyük előtt kíváncsiak voltunk a sportág egerszegi helyzetére is.

Tompa Miklós (kék dresszben) egerszegi edzésen. Ma már döntően a fővárosban végzi a felkészülést Fotó: Katona Tibor

- Berzicza Tamás egerszegiként, Gombos Zsolt viszont már más klub képviselőjeként léphetett szőnyegre az ötkarikás játékokon, de annak idején ő is itt nőtt fel. Válogatott szinten jelenleg Tompa Miklós és Kőrösi Kitti képviseli színeinket. Inkább utánpótlásklub a miénk jelenleg, hiszen több, mint száz fiatal birkózik nálunk.

- A jövő héten idehaza rendeznek versenyt. Ez mennyire fontos a klub életében?

- Egyesületünk 2014 óta a régió úgynevezett kiscentruma is, így a térségbe tartozó egyesületek munkájának koordinálása, közös edzések és persze versenyrendezés is szerepel feladataink között. A február tizenharmadikai viadal is ennek része, amikor a Kölcsey-gimnáziumban öt megye közel kétszáz birkózójának viadalát rendezhetjük meg. A Magyar Birkózó Szövetség újításaként pedig a nézők gyakorlatilag két versenyt láthatnak egy napon. Az egyéni küzdelmek után a csapatbajnoki versenyek következnek a serdülő és a diák korosztályban, és az első három csapat jut tovább az országos csb-re.

- Az eredményekről se feledkezzünk meg, hiszen tavaly is jelentkeztek érmekkel, bajnoki címekkel.

- Ez így van, és bár kiugró nagy sikerről nem számolhatok be, de gyakorlatilag minden korosztályban ott vannak a birkózóink az élcsoportban. Összességében jó évet zártunk, főleg abból a szempontból, hogy nagyon sok fiatal jelentkezett hozzánk. Gyakorlatilag az a helyzet, hogy nem kell toborzót hirdetnünk, annyian érdeklődnek, így mondhatom, hogy kedvelt sportág városunkban a birkózás. Gerencsér Zoltán vezetőedzőnk keze alatt pallérozódnak a tehetségek, akikkel kapcsolatban egy gondunk van, hogy nem nagyon tudjuk megtartani őket, főleg a továbbtanulás miatt. A már említett Tompa Miklós is Budapesten tanul jelenleg, a Testnevelési Egyetemen, számára biztosítani kell a megfelelő edzéslehetőséget is a fővárosban. De visszatérve a gyerekekre: a bázis erősödésének hála avval is számolunk, hogy idővel a kiugró eredmények sem maradnak el.Fontos még  megemlíteni, hogy a Magyar Birkózó Szövetség kapott támogatásból  az egerszegi birkózó csarnok felújítása is megkezdődhet. A 22 milliós összegből a tető, a szigetelés  és a fűtésrendszer is megújul, hiszen ezek most a legfontosabb elvégzendő munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!