Sport

2017.06.28. 16:04

Tour de Hongrie: vihar miatt féltáv után törölték a zalai szakaszt (Galériával frissítve)

KESZTHELY, ZALAEGERSZEG A 38. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezőnye a szerdai napot egy rövid sümegi kitérőt leszámítva Zala megyében töltötte. Az időjárás azonban sajnos nem vett tudomást a sporteseményről...

Varga Andor

A zalai kerékpáros társadalom számára igazi ünnep is lehetett volna ez a nap, ám az égiek másként akarták.

Pedig a rajtnál még minden rendben volt. A keddi, szombathelyi prológ után Keszthelyre telepedett át a verseny 106 résztvevője, akik 18 csapat színeiben és 25 ország képviseletében szerdán 15 órakor a mólónál sorakoztak fel az első szakasz kezdetén. A város kilencedik alkalommal adott otthont ezúttal az 1925 óta (kisebb-nagyobb kihagyásokkal) megrendezett magyar körversenynek. Tavaly az egyik szakasz befutója volt Keszthelyen, idén pedig innen indult a körverseny. A Balaton-parton rekkenő hőségben és nagyszámú érdeklődő gyűrűjében gyülekeztek a kerékpárosok. Aztán a sípszó elhangzásakor elindultak, hogy leküzdjék a zalai dombokat: több településen is áthaladva, 145 kilométeres távú tekerés várt rájuk, hogy a tervek szerint este hat óra tájban Zalaegerszegre érkezzenek.

A szakemberek arról beszéltek, hogy szeles szakaszra számítanak, ami szétrázhatja a mezőnyt: ha ugyanis egy-egy ponton a dombokon megszakad a sor, szélárnyék nélkül nehezen tudnak majd a kerekesek visszazárkózni.

Már a szakasz elején több szökési kísérlet is fokozta az izgalmakat, nagyjából az etap harmadáig pedig kialakult egy kilenctagú szökevénycsoport, amely 1:45 perces előnyt épített ki magának. Egyre erősebben fújt a szél, az eritreai Awet Tekle Habtom azonban rácáfolt azokra a véleményekre, hogy ilyen körülmények között nem sikerülhet a felzárkózás. Nagyjából Zalacsánynál kezdett magányos hajrába, és Sümeg után már csak körülbelül tíz másodpercre volt az élen haladó társaságtól.

Közben Zalaegerszegen óriási vihar tört ki. A szél fákat csavart ki, háztetőket bontott meg, szakadt az eső, mintha dézsából öntötték volna, és a víz között jég is érkezett bőven. A Kazinczy téren kiépített célterületet szinte darabokra szedte az orkán, a rendezők több helyen kapaszkodtak a kordonokba, hogy valamit megmentsenek a pályából, de egyenlőtlen küzdelmet vívtak az elemekkel. Amikor alább hagyott a vihar, számba vették a károkat: a kijelölt körpálya belső elkerülő úton haladó szakaszán volt a legrosszabb a helyzet, de a szervezők rögtön kezdték volna a helyreállítást, hiszen a mezőny közben féltávon is túl járt már, 65 kilométerre volt Zalaegerszegtől.

Ám gyorsan kiderült: ennél közelebb ebben az évben már biztosan nem jut hozzá. Sümeg után megállították a mezőnyt, ekkor még úgy tűnt, csak átmenetileg. Arról érkeztek hírek hogy a szakaszon sok helyen fákat döntött az útra a szél, a további versenyzésnek fizikai akadályai vannak. Ráadásul a műholdképek alapján arra lehetett számítani hogy egy órán belül újabb vihar is érkezik a térségbe.

– A mezőny előtt beértünk a viharzónába és nyilvánvaló volt, hogy ilyen körülmények közt nem lehet kerékpárversenyt rendezni – mondta Eisenkrammer Károly főszervező az MTI-nek. – Sajnáljuk, mert nagyon szép szakasz úszott így el, de az a lényeg, hogy nem történt baj.

Lapzártára törölték a szakasz eredményeit, azaz csütörtökön a keddi prológ utáni állással folytatódik a körverseny. Érdekesség: a Szombathelyen másodikként végzett Szalontay Sándor a szerdai szakasz félbeszakítása előtt 3 kilométerrel feladta a versenyt, ám a törlés miatt akár rajthoz állhat csütörtök délután.

A 38. Tour de Hongrie csütörtökön Velencén folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!