Sport

2017.05.16. 18:44

Újra előny a remekelő ZTE KK-nál!

A férfi kosárlabda bajnokság élvonalában a negyeddöntő harmadik mérkőzését játszották kedden a Zalakerámia Sportcsarnokban. A Zalakerámia-ZTE KK azt a Szolnokot fogadta, amellyel 1-1-re állt a párharca. De csak keddig, ugyanis a ZTE KK nagyon jó játékkal győzött és újra vezet (2-1).

Kerkai Attila

Zalakerámia-ZTE KK – Szolnoki Olaj KK 85-68 (21-13, 26-25, 19-17, 19-13)

Zalaegerszeg, 1900 néző. Jv.: Cziffra, Kapitány, Minár.

ZTE KK: Ubilla 12/6, Norfleet 10/3, Benke 15, Szabó Zs. 16/9, Drungilas 15. Csere: Wright 6, Mohácsi 3/3, Kis R. 2, Czinger 2, Gáll.  Vezetőedző: Bencze Tamás.

Szolnok: Pavlicevic 8, Vojvoda 12, Eilingsfeld 8/3, Barnies 6, Andric 9/3. Csere: Tóth Á. 11, Popovic 3, Barisov 3, Wittman 9/3. Vezetőedző: Kmézics Zorán.

Kipontozódott: Norfleet (36.).

A párharc későbbi végkimenetelét illetően is rendkívül fontos mérkőzés várt a két csapatra, hiszen a keddi győztes már csak egy lépésre került a továbbjutáshoz, a vesztesnek pedig már csak egy esélye maradt meghosszabbítani a páros csatát. Az eddigi két találkozón a ZTE KK és a Szolnok is hozta a hazai pályát, kedden harmadszor találkoztak.

Az egerszegi sportcsarnokban a megszokott remek hangulat fogadta a bemutatáskor a csapatokat, hazai szempontból arra tényleg nem lehetett panasz, hogy ne kaptak volna támogatást a lelátóról. Egy pöttöm kislány kapott remek ajándékot, aki feldobhatta a labdát a kezdés előtt, az egerszegi tábor pedig azonnal rázendített az ismert „Boldog, boldog, boldog születésnapot...” dalra. Remek  jelenet volt.

A hangulatot pedig csak fokozták  Drungilas látványos kosarai, s nem volt kérdés, hogy óriási csata fog következni.   Az 5. percben 11-9-re vezetett a ZTE KK,  és mindkét oldalon láthattunk már olyan megoldásokat, melyek arra engedtek következni, hogy egyre jobban kezdik kiismerik egymást szándékait a felek. Aztán a ZTE elkezdett olyan iramot diktálni, amit nem tudott gyorsan lekövetni a Szolnok és a hazaiak 20-13 megléptek. Kmézics Zorán, a szolnokiak vezetőedzője pályára vitte a szombati mérkőzés hősét, Aleksa Popovic-ot is, de nem tudott olyan hatékony lenni, mint pár napja.

A 13. percben Szabó Zsolt triplája, majd duplája után 31-19-re módosult az állás, ami mondani sem kell, nagyon tetszett a hazai publikumnak. Vojvoda Dávid ekkor szerezte meg első pontját, azt is büntetőből. Újabb szolnoki időkérés következett, hiszen a ZTE lendületben maradt (Beke elfutása után megint talpra ugrott a publikum)  és „élesebb” volt a hazai csapat. Volt már 35-20 is az állás, amikor jött egy szolnoki tripla, hogy  mégse legyen annyira sima  hazai szempontból,  úgy meg pláne, hogy Wittman még egyszer betalált távolról (35-26). Ezúttal Bencze Tamás kért időt, mert megtorpant csapata, viszont a ZTE tartotta tíz pont körüli előnyét és nem tudott sokkal közelebb kerülni a Szolnok a szünetig (47-38).

A szünet után is minden maradt a régiben, azaz a ZTE KK keményen védekezett és pontosabban támadott. Azzal együtt is, hogy a korábbiaknál több dobása maradt ki, de ez még belefért (25. p.: 56-46). Hazai oldalon viszont Julien Norfleet a 4. személyijét is megkapta, s le kellett ülnie. A Szolnok 58-51-re jött fel és ez a csata még korántsem volt lefutva. Szabó Zsolt nem is egy, hanem két  hármassal   lendített csapata szekerén (66-53), tombolt a publikum.

A Szolnok alig  került helyzetbe, vagy ha igen,  akkor is kemény védekezést kaptak játékosaik. Az utolsó tíz perc 11 pontos hazai előnnyel indult (66-55), és az egész mérkőzést tekintve csak az első öt percben járt néha előrébb a Szolnok. Iramos, kemény mérkőzés volt, s megkockáztatjuk: mintha a vendégek elfáradtak volna. Andric vágta a labdát a földhöz, kapott is egy technikait, s jobb volt a ZTE KK. Egerszegi   szempontból ezt a mérkőzést már csak elrontani lehetett, bár idő még bőven volt hátra (35. p.: 75-61).

A ZTE csapatánál ekkor már öten is tíz pont felett jártak, míg a Szolnoknál csak Tóth Ádám, de hát,  ő is egerszegi, mint tudjuk... Norfleet a hajrá kezdetén kipontozódott, de ez már nem számított. Frissebb maradt a ZTE KK a hajrára, amelyben többen is nagyon jól játszottak. A kezdőötös tagjai mindenképpen, a Szolnok pedig az utolsó  két percben kénytelen volt belátni: itt most nem terem babér nekik.

A ZTE KK-nak  ettől függetlenül   keményen  meg kellett dolgoznia ezért a győzelemért. Pénteken 18 órakor (a tv közvetíti ezt a mérkőzést)   Szolnokon találkozik a két együttes.

A nap további negyeddöntős párharcaiban: Falco KC – Kaposvár 78-76 (az állás: 2-1), Körmend – PVSK 87-75 (2-1), Alba Fehérvár – Kecskemét 98-69  (a párharcot az Alba 3-0-ra nyerte)

Bencze Tamás: - Nagyon fontos mérkőzés volt, amit ilyen koncentrációval nagyon nehéz végigjátszani. Játékunkban csak kis megingások voltak, minden negyedet nyertünk és végig kézben tartottuk a találkozót. Átalakítottuk kissé a támadásainkat, most nem volt annyi távoli kísérletünk, és a védekezési stratégiánk is módosult. Jól működtek ezek és bízom benne, hogy pénteken Szolnokon is így lesz. Szeretnénk élni a lélektani előnnyel és azt is tudjuk, hogy ki-ki meccs vár ránk.

Zoran Kmezic: - A Zalaegerszeg végig uralta a mérkőzést, csapatom fáradtan játszott. Nem volt meg a kellő gyorsaság, így sokszor az utolsó pillanatban kellett rádobni, ami a mai kosárlabdában már nem előnyös. Elveszítettük az önbizalmat is, ugyanakkor a hazaiaknál, akik ebben a szezonban csak a bajnokságra koncentrálhattak, ez a fáradtság nem mutatkozott. Pénteken sokkal jobban kell játszanunk. Köszönöm annak a maroknyi szurkolónak biztatást, akik elkísértek bennünket most is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!