Sport

2016.08.30. 16:40

Wimbledoni bajnok is érkezik - Hétfőn elkezdődött a negyvenedik nemzetközi szenior teniszbajnokság

Keszthely - Hétfőn elkezdődött a 40. Magyarország Nemzetközi Szenior Tenisz Bajnoksága, a Lénárt László Emlékverseny a Hotel Helikon és a Helikon TC Balaton-parti pályáin.

Góth Imre

Idén ITF A kategóriás besorolást kapott a viadal, amihez hasonló csak öt van Európában. Nagyon erős mezőny gyűlt össze, jelenlegi és volt világbajnokok indulnak és vállalják akár 70-80 évesen is a több száz kilométeres utazást a Balaton-partjára.

- Nagyon örülök a negyvenedik évfordulónak - kezdte Pintér András rendező. - A résztvevő 31 ország jól mutatja, világszerte ismerik a versenyt. A 285 játékos között brazil és egyiptomi sportoló is van, de Észak-Amerika több országa is képviselteti magát. Közeli időpontban rendezik meg az osztrák csapatbajnokságot, két hét múlva pedig Horvátországban a világbajnokságot. Mindenkinek át kell gondolnia, hol indul.

Balról Horváth Imre, a házigazda Helikon TC elnöke, mellette Pintér András rendező. Szeretnék, ha sok gyerek látná a viadalt Fotó: Góth Imre

- Kiket láthatnak a nézők a salakon?

- A régi idők nagyjai közül például Szikszay Andrást, aki Gulyás István párjaként többszörös magyar bajnok és Davis-kupa játékos volt. Szintén DK és olimpiai szereplő Lányi András, valamint Markovits László, a Vasas SC elnöke. Igazi híresség a hétszeres wimbledoni páros bajnok, olimpiai ezüstérmes Helena Suková Csehországból, aki szerdán délben érkezik. A legidősebb induló Halmosi Imre a maga 88 évével, nagyon készült erre a hétre. Az ő korcsoportjával kezdünk és úgy haladunk a fiatalok, a 35 évesek felé. Az egyéni számokkal kezdünk, majd a páros és vegyespáros következik. Örülnék, ha minél több fiatal látná a 2-3 órás mérkőzéseket, az öregek úgy szaladnak a labda után, mintha az életük múlna rajta.

A keszthelyi viadal Európa egyik legrégibb hasonló versenye, de a patina mellett szükség van persze megújulásra is.

- Minden pályát felújítottunk a Roland Garroson is használt salakkal, ettől olyan szép pirosak a játékterek - folytatta a szervező. - Szeretném, ha a jobb hangulat kedvéért a vesztesek is kapnának világranglista pontot, hiszen a mezőny fele kikap az első két nap alatt. Honorálni kellene az ő igyekezetüket is, hogy ne veszítsék el a kedvüket. A verseny alatt fogadást is tartunk a város szimbólumában, a Festetics kastélyban, amit mindenki meg akar ismerni. Érdekességképpen összeállítottunk egy körtablót régi és új fényképekből. A kiállítás képein lévők jelentős része sajnos már nem él, így a verseny névadójával, Lénárt Lászlóval is csak fényképen találkozhatunk a Hotel Helikonban ezen a héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!