Sport

2017.05.25. 15:20

Pénteken folytatódik a férfi kosárlabda elődöntő

ZALAEGERSZEG Igazán megünnepelni sem volt ideje szerdai sikerét a Zalakerámia-ZTE KK férfi kosarasainak, máris itt a folytatás az Alba Fehérvár ellen. Pénteken 19 órától a Zalakerámia Sportcsarnokban csapnak össze a felek és akinek jut hely, minden bizonnyal parázs összecsapást láthat majd.

Kerkai Attila

Szerda este a fehérvári csarnok környéke egerszegi drukkerektől volt hangos, amikor a ZTE kosarasai már a csapatbusz mellett vártak az indulásra. Ünneplés tényleg csak annyi volt, amit a csarnokban láttunk, együtt azzal a másfélszáz egerszegi szurkolóval, akik elkísérték a csapatot. Inkább pihenni kellett, mert erőltettet ez a menet.

Az öröm ettől függetlenül áradt mindenkiből. A ZTE KK szerdán 88-80-ra legyőzte a bajnoki elődöntő első mérkőzésén az alapszakaszgyőztes és abszolút első Alba Fehérvárt, nem kis meglepetést okozva. Ráadásul a fehérváriak egy hetet pihenhettek erre a találkozóra, míg az egerszegiek vérre menő mérkőzéseket vívtak a Szolnokkal.

- Gratulálok a ZTE csapatának, megérdemelten győzött. Nagyon puhán kezdtük a találkozót, úgy, mintha azt várnánk, hogy az egerszegiek saját magukat verjék meg. A második félidőben visszajöttünk a mérkőzésbe, akár fordíthattunk volna, de a legrosszabbkor adtunk el labdákat - összegezett a találkozó végén Braniszlav Dzunics, az Alba Fehérvár vezetőedzője.

Az egerszegi tréner, Bencze Tamás a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóra várva a találkozó egyik legjobbjával, Julian Norfleet-tel „bújt bele" a statisztikai lapba.

Benke (kékben) lódul meg a fehérvári meccsen. Végig jól játszott a ZTE Fotó: Szekeres Péter

- Nagyon örülök a győzelemnek, mert ugyan reméltük, hogy győzhetünk, de arra nem számítottam én sem, hogy ilyen első félidőnk lesz - utalt a szakvezető arra, hogy csapata az első 20 percben szinte hiba nélkül játszott, és vezetett már 25 ponttal is. - A statisztikából kiderül, hogy az első félidőben 18 gólpasszunk volt, ami átfordult a második félidőre, hiszen ekkor összesen hat asszisztot produkáltak a fiúk. Szerencsére a negyedik negyed közepére sikerült megállítani az Albát, akkor fogtuk meg a mérkőzést. Ez a két ellentétes félidő is mutatja, hogy milyen párharcra számíthatunk a folytatásban.

A harmadik negyedben pedig erősen olvadt a zalai előny, az Alba visszajött négy pontra is... A két szakvezetőt arról is kérdeztük: szerintük volt-e kulcsmomentuma a találkozónak.

- Szerintem egyértelműen a kezdésünk, azaz a találkozó eleje. Tetemes volt az előnyünk, de a második félidőben viszont láttuk, hogy jobb csapat az Alba annál, mint amit az elején mutatott - válaszolta Bencze Tamás.

- Visszajöttünk a mérkőzésbe, a folytatásban viszont nem tudtuk tartani azt a védekezést, ami a szünet után működött. A ZTE újra pontokat szerzett és ott ment el a mérkőzés számunkra, hiszen megint futni kellett az eredmény után - vélte Dzunics.

A ZTE KK-ból Julien Norfleetnek döntő érdemei voltak abban, hogy az első félidőben csapatával valósággal sokkolták az ellenfelet. Az amerikai nem tudott hibázni, s a meccs után ő is megkönnyebbülten nyilatkozott.

- Nagyon jól kezdtünk, sokat volt mozgásban a labda és ezt az ellenfél nem tudta kontrollálni - mondta Norfleet, aki 23 pontig jutott. - Tény, hogy a második félidőben elvesztettük a fonalat, ám a mérkőzés egészét tekintve jól játszott a csapat, és a védekezésünk is jól működött.

Ha Norfleet az elején, akkor Szabó Zsolt a második húsz percben vette vállára csapatát. Tőle azt kérdeztük: volt-e olyan pillanat, amikor megijedtek, hogy akár veszthetnek is.

- Eleve sokat számított, hogy jól dobtunk, jó helyzeteket teremtettünk és a védekezésünk is iszonyatosan jól működött - hallottuk tőle. - Amikor keményebb lett az Alba játéka és bejöttek tíz pont alá, ijedtségről akkor sem volt szó. Az volt a döntő, hogy nem törtünk meg, továbbra is azt játszottunk, amit szerettünk volna, s innen már tíz pont körül tartottuk magunk mögött a fehérváriakat.

A hazaiak centere, Keller Ákos a találkozó után úgy fogalmazott: az első mérkőzésen ugyan nem tudtak élni a lehetőséggel, ám csapatát képesnek tartja arra, hogy visszavegye a pályaelőnyt.

Pénteken kiderül, hogy így lesz-e. Zalaegerszegen most még inkább felfokozott a hangulat, mint bármikor korábban ebben a szezonban. Olyan lehetőséghez jutott a ZTE KK, amit jó lenne kihasználni.

A bajnoki elődöntő másik találkozóján: Falco KC Szombathely-Körmend 89-88. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása 1-0, folytatás szombaton 18 órakor Körmenden.

Telt ház várható a pénteken 19 órakor kezdődő mérkőzésen, a belépőket elővételben napközben továbbra is a Dísz-téri jegyirodában vehetik meg a drukkerek. A sportcsarnok pénztárai 17 órakor, a kapuk pedig 17.40-kor nyitnak.

 

A zalai klub erre a mérkőzésre is meghirdeti a "Mindenki fehérbe!" akciót, azaz kérik a szurkolókat, hogy fehér felsőben érkezzenek a találkozóra.

 

Stárics Kornél, a ZTE KK ügyvezetője elmondta: a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének közbenjárását is kérték annak érdekében, hogy a harmadik (kedd, 20.00), újabb fehérvári mérkőzésre az Alba által biztosítottnál több belépőhöz jussanak a ZTE KK hívei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!