Sport

2016.07.29. 18:03

ZTE FC: Szerethető lesz és "fiatalos"

Zalaegerszeg – Vasárnap 18 órakor a Mosonmagyaróvár vendégeként, de Gyirmóton kezdi a 2016/17-es szezont a ZTE FC NB II-es labdarúgócsapata. Az új idény az egerszegiek háza táján, és általában az osztályban is számos újdonságot tartogat.

Varga Andor

Kezdhetjük azzal, hogy a ZTE FC kispadján új vezetőedző ül. A további változásokat vele, Csató Sándorral beszélgetve vettük sorra.

– Szerintem nem volt a történelemben edző, aki szezon előtt azt mondta volna, hogy nem sikerült a felkészülés – hangzott a tréner első válasza. – Ilyenkor még nehéz megítélni, valójában milyen volt ez a majdnem öt hét, a választ majd az eredmények adják meg. Másrészt a munkát, amit terveztünk, sikerült elvégezni. Az volt a cél, hogy megtaláljuk azokat a fiatalokat, akiket a bajnokság során majd „használni" tudunk a most bevezetésre kerülő fiatalszabály szellemében. Igyekeztünk nekik megfelelő játéklehetőséget adni, hogy szokják a felnőttek elleni játékot, hiszen más lesz a tempó, a miliő, mint amit a korosztályos meccseken megszoktak.

– Egyébként mit gondol a fiatalszabályról?

– Van ráció a törekvésben, de a módszer kicsit erőltetett. Nálunk az elmúlt években is játszott Bedi meg Babati, akik annak idején koruknál fogva megfeleltek volna a fiatalszabálynak, hiszen húsz év alattiak voltak. Akkor még nem volt ilyen előírás, azért voltak a csapatban, mert tehetségesek és jók voltak, hasznára voltak a Zetének. Az én időmben azt mondták: „vedd le a mezt" a riválisodról, legyél nála jobb, és majd te játszol. A fiatal akkor került pályára, amikor megérett erre. Most kicsit fordítva ülünk a lovon, azért kell a csapatba tenni a játékost, hogy ott váljon kész labdarúgóvá. Egyébként úgy tapasztalom, a labdarúgók ma később érnek meg a felnőtt csapatra, mint az én időmben. Érdekes, mert amúgy a fiatalok az élet szinte minden területén korábban érnek ma, mint régen.

Csató Sándor azt tapasztalja, ma a fiatalok később válnak kész labdarúgóvá, mint az ő idejében. Érdekes, hiszen amúgy az élet szinte minden területén úgy érezni: a mai fiatalok hamarabb érnek
Fotó: Katona Tibor

– Hogyan készül az új szezonra, már mint vezetőedző?

– Különösebb extra drukk nincs bennem, voltam már vezetőedző NB II-es szinten, a Békéscsabánál, meg NB III-ban is. Az igaz, hogy ez egy patinás klub, nagyobb célokkal, de igyekszem megbirkózni mindezzel. Amúgy pedig a helyzetem szerencsés, hiszen egy évet pályaedzőként tevékenykedtem már itt, ismerem a klubot, a játékosokat. Azért is vállaltam a feladatot, mert láttam, hogy a tavalyi csapat 80 százaléka együtt marad. Láttam ezt a csapatot kiemelkedően teljesíteni, és átéltem a rossz szériát is. És tudom, hogy van a társaságban potenciál, illetve akarat és lehetőség az előre lépésre.

– Ha már a feladatot említi: mi a célkitűzés?

– Élcsapatnak kell lennünk, az első hat között tanyázni, aztán majd meglátjuk.

– A húszcsapatosra bővített mezőnyben ez talán nehezebb lesz, mint volt a tizenhatos NB II esetében, nem?

– Ebből a szempontból is átmeneti, tanuló év vár ránk, hiszen több meccs, nagyobb terhelés vár a játékosokra. Már augusztusban lesz két szerdai játéknap, ebben a hónapban hét mérkőzést játszunk – majdnem mint tavaly az ősz fele. És halljuk, némelyik rivális milyen szinten erősít: a Békéscsaba, a Felcsút, a Nyíregyháza, a Kisvárda, a Balmazújváros nagyratörő terveket szövöget. Velük kell egy szinten lennünk.

– Milyen meccset vár vasárnap?

– Ellenfelünk frissen feljutott csapat, sikeres szezon után van, ez biztosan „repíteni" fogja őket. Biztos vagyok benne, hogy mindent megtesznek a ZTE legyőzéséért. Mi viszont a lehető legjobban akarjuk kezdeni a szezont.

– Milyen ZTE-re számítsanak az idén a szurkolók?

– Fegyelmezett csapat szeretnénk lenni, mely felvállalja a játékot. Úgy vélem, szerethető gárda lesz a ZTE. A felkészülési mérkőzések során a helyzetek kialakításával nem volt gond, a kihasználásukkal viszont már akadtak problémáink. Ebben kell a közeljövőben

előre lépnünk. Számomra pedig nagy kihívás lesz „eltalálni", hogy az adott találkozón éppen melyik két fiatalt küldjem pályára, hiszen ebben a korban a jó formát sokkal nehezebb állandósítani, mint a felnőtt játékosok esetében. De ugyanezzel a problémával a kollégáim is szembesülni fognak.

NEVEK ÉS MEZSZÁMOK

A ZTE FC kerete az új szezonra. Kapusok: 30 Fadgyas Tamás, 1 Szappanos Péter. Védők: 27 Bedi Bence, 3 Deutsch Bence, 4 Forgács András, 19 Kretz Bálint, 16 Króner Martin, 88 Nagy Tamás, 14 Alexis Sundas, 13 Villám Balázs. Középpályások: 18 Ágoston Donát, 24 Bailo Dávid, 29 Ekker Milán, 5 Hegedűs Tamás, 8 Patvaros Zsolt, 6 Szakály Attila, 77 Szalkai Róbert, 7 Városi Viktor, 22 Végh Gábor. Csatárok: 10 Babati Benjamin, 9 Daru Bence, 11 Fujsz Richárd, 23 Gottfried Dániel.

Még nem kapott mezszámot: Csóka Dániel és Vass György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!