Sport

2017.07.21. 17:45

ZTE FC: tisztes vereség Ausztriában

Sonnehof – Közeledve a bajnoki rajthoz, komoly erőpróbát választott tíz nappal az NB II-es nyitány előtt a ZTE FC együttese, hiszen az izraeli bajnokság egyik élcsapatával, a Maccabi Petah Tikva együttesével játszott felkészülési találkozót. Az ausztriai mérkőzésen győzött az izraeli csapat, amely sokkal erősebb együttes is.

Kerkai Attila

Maccabi Petah Tikva – ZTE FC 3-0 (1-0)

ZTE FC: Szappanos – Króner, Koszó, Nagy T., Polényi – Végh (Kretz), Dubek, Bedi, Ekker (Horváth D.)  – Babati (Balázs Zs.), Vernes (Kertész).

Gólszerzők: Soumah (26.), Avidor (54.), Cohen (56. - 11-esből)

 

Nem volt egyszerű rátalálni a találkozó helyszínére és a ZTE FC csapatát szállító busz is tett egy kört, mire végre leereszkedett a hegyekkel ölelt völgybe. Viszont  a látvány legalább kárpótolhatott mindenkit, amit talán  a televízióból ismert,   német-osztrák koprodukcióban készült sorozat, „A hegyi doktor” képi világához tudnánk hasonlítani.

 

A két csapat viszont nem „mozizni” érkezett az osztrák faluba. A Petah Tikva a legutóbbi izraeli pontvadászat negyedik helyén végzett, s erősségére csak egy adalék: most igazolták le és náluk játszik a cseh válogatott kapitánya, Tomás Sivok, aki 64-szer öltötte magára  nemzeti csapat mezét. Ami pedig a ZTE FC-t illeti, Nagy Gábor továbbra is sérült,  a kiszemelt  Szabó Marek   pedig hétfőn tér vissza az együtteshez. A mérkőzés előtt Zoran Spisljaktól vezetőedzőtől már azt kérdeztük, mennyire lehet úgy tekinteni erre a találkozóra, hogy akár egyfajta főpróbát  is  jelenthet.

- Valamennyire már az is lehet, hiszen meg kell találni azt az összetételt, amely  a leginkább közelít az elképzeléseinkhez, de még előttünk áll egy kis idő ehhez – tudtuk meg a ZTE FC szakvezetőjétől. - Hatékony védekezést remélek és  megpróbálunk természetesen gól is lőni, de a legfontosabb, hogy legyen formája, karaktere a játékunknak. És a lehető legtervszerűbben futballozzunk.

Az gyorsan kiderült a kezdés után, hogy nagyon képzett játékosokból áll az izraeli csapat és a már említett Tomas Sivok mellett francia, továbbá brazil játékosokkal is megerősített csapatról van szó.  Erőteljes futballt mutatott be a Petah Tikva, mindkét  oldalon egy-egy veszélyes szabadrúgást jegyezhettünk fel az első negyed órában. A ZTE FC felvette a kesztyűt, de idővel kidomborodott, hogy erősebb bajnokságban és nem mellesleg,  az élvonalban edződő csapatról van szó.  A 26. percben egy szélről érkező labdát váltott gólra  az izraeli csapat, de voltak a ZTE-nek  is villanásai és amit remélt Zoran Spisljak, hogy legyen csapatjáték, abból is láttunk már valamit. A második félidő elején aztán Babati remek szabadrúgását halászta ki a bal felső sarokból az izraeli kapus, a lövés és a kivitelezés is gól érdemelt volna, de szinte az ellentámadásból  növelte az előnyt a Peth Tikva. Középen nem figyeltek  az érkező Avidorra, aki besodorta a kapuba a labdát.  Két percre rá pedig  büntetőhöz jutott az izraeli együttes, Cohen pedig nem hibázott.  Gyorsan jött ez a két gól, főleg úgy, hogy a ZTE előtte akár egyenlíthetett volna... A ZTE átvészelte  a következő  időszakot, aztán Babatinak volt egy szép elfutása, de lövése valamivel fölé ment.  A Petah Tikva az utolsó 20 percre hét friss játékost küldött pályára, a ZTE viszont mindössze négyet  cserélt az egész mérkőzésen.  Az egerszegiek ezen a meccsen egy sokkal erősebb csapattal találkoztak,  lényegesen  nagyobb  játékerőt vonultatott fel az izraeli csapat, ami az eredményben is megmutatkozott. A ZTE szempontjából viszont a legfontosabb az volt, hogy egy iramos és kemény mérkőzést játszhatott,  közeledve a felkészülés hajrájában.

Zoran Spisljak a találkozó után így értékelte a látottakat:

- Azt hiszem,  megtapasztalhattuk, milyen egy izraeli élcsapattal játszani és milyen egy élvonalbeli együttes elleni mérkőzés ritmusa. A csapat megfelelő játékot nyújtott, de persze voltak olyan szituációk,amire együttesem még nem eléggé éretten reagált, amit az ellenfél ki is használt. Az eredménnyel persze nem lehetek elégedett, ám a játékunk harcos volt, és  kezd már arculata lenni a futballunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!