Sport

2017.06.03. 19:04

Nyert az Alba és döntős, a ZTE KK a bronzéremért csatázhat

A férfi kosárlabda bajnokság elődöntőjének negyedik mérkőzése várt a Zalakerámia-ZTE KK és az Alba Fehérvár együttesére szombaton Zalaegerszegen.

Kerkai Attila

A ZTE KK már nem hibázhatott, ha életben akarta tartani döntős álmait. Az egerszegiek hősiek küzdelemben, de alulmaradtak, így az Alba Fehéérvár jutott a döntőbe.

Zalakerémia-ZTE KK – Alba Fehérvár Puebla Plus  74-79 (27-21, 16-15, 19-23, 12-20)

Zalaegerszeg, Zalakerámia Sportcsarnok, 2600 néző.  Jv.: Pálla, Győrffy, Söjtöry.

ZTE KK: Ubilla 11/3, Norfleet 22/12, Benke 7, Szabó Zs. 7/3, Drungilas 17. Csere: Mohácsi 8/6, Wright, Kis R. 2, Gáll.   Vezetőedző: Bencze Tamás.

Alba Fehérvár: Taylor 13/9, Mohammed 15/9, Shepard 17, Lóránt 4, Keller Á. 10. Csere: Edwards 16, Farr 2, Markovic, Keller I.  Vezetőedző: Braniszlav Dzunics.

Kipontozódott: Mohácsi (40.)

Szombaton újra megteltek a sportcsarnok lelátói, a ZTE hívei tehát maximálisan biztosították bizalmukról az egerszegi kosarasokat. Azonban ők is – mármint a szurkolók – arra voltak kíváncsiak, hogy a sérültek felépültek-e erre a sorsdöntő mérkőzésre. Nos, Emmanuler Ubilla, Julian Norfleet és Benke Szilárd is ott melegített társaikkal, ám mint megtudtuk, Ubilla és Norfleet pénteken sem tudott edzeni. Bencze Tamás vezetőedző számára is csak a melegítéskor derült ki, hogy  játékosai tudják-e vállalni a játékot, illetve, hogy egyáltalán mennyit. Kétségtelen, ez a szituáció messze volt az ideálistól egy ilyen létfontosságú találkozó előtt, hiszen az Alba Fehérvár már 2-1-re vezetett a párharcban és ha nyer Egerszegen...

 

 

Nos, ez volt az, amit a zalai hívek nem szerettek volna a találkozó után, ők és a ZTE KK csapata is ötödik mérkőzést akart. Az egerszegi szurklók készültek és a bemutatáskor elképesztő mennyiségű pénztárszalagot dobtak a pályára, ami gyakorlatilag teljesen beborította és fehérbe öltöztette a játékteret. Kellett egy kis idő, amíg megtisztították a  pályát és kezdődhetett a játék. A  ZTE KK a megszokott  ötösével kezdett, ami csak annyit jelentett, hogy Norfleet és Ubilla is megpróbálja... Ubilla kiosztott egy gólpasszt Drungilasnak, de látszott, hogy nem úgy működik  az a két láb, ahogy szokott...

Nem volt meg a gyorsaság Norfleet és Ubulla  játékában, s noha utóbbi  „helyből” dobott egy triplát (9-3), az látszott, hogy kínkeserves mérkőzés lesz ez a zalaiaknak. Egyértelműen Benke tehermentesítette a  két amerikait  a labdafelhozataloknál, a ZTE KK pedig vezetett (21-13), ami nagyon tetszett a hazai közönségnek. És az is, hogy Ubilla ha bicegve is, de betört és kosarat szerzett, Norfleet meg két triplát!

 

 

A ZTE 27-13-ra vezetett, de aztán rontott, így az Alba közelebb zárkózott, hiszen az egerszegi csapat védekezés hatékonysága ebben a helyzetben mindenképpen sérült. Viszont a ZTE vezetett és mintha a fehérváriak nehezen értették volna, mégis hogyan lehetséges ez. Taylor és Edwards hozták a korábbi formájukat, a többiek nem. Mohácsi egy triplával és egy lepattanóval „büntette meg” Farr-t azért, mert előtte kilökte őt az amerikai a pályáról (37-27).

Braniszlav Dzunics, a vendégek mestere új emberekkel és letámadással próbálta  a ZTE   labdafelhozatalait megakadályozni, de nem itt hibáztak az egerszegiek, hanem a támadásbefejezéseknél, amit ki tudott használni az  vendégcsapat. Mohácsi egy triplával javította ki korábbi hibáját, amikor büntetőket hagyott ki. A  nagyszünetre 43-36-ra vezetett a  ZTE KK.

 

 

Innen folytatódott a találkozó az egerszegiek továbbra is úgy próbálták lassítani a játékot, hogy a végén lehetőleg tiszta helyzeteket teremtsenek. Ami nem volt egyszerű, hiszen az Alba keményen próbált védekezni. A 24. percre 50-47-re meg is közelítette a házigazdát, de jött a válasz. Zsinórban hat zalai pont érkezett, amivel  kissé enyhült a nyomás, de a feszültség nem. Norfleet a 18. pontját is megszerezte, de Benke két büntetője és két zalai támadás is kimaradt, ezért nem tudott elszakadni a ZTE KK ellenfelétől. Maradt a 62-59-es állás, amivel megtartotta előnyét az utolsó negyedre a ZTE KK.

Borzalmasan meleg volt ekkor már a sportcsarnokban, láthatóan a pályán lévők is szenvedtek tőle, de játszani kellett. A hazai közönség nem lankadt, ám a 33. percben egyenlített az Alba (64-64), még forróbb  hangulatot adva ennek a mérkőzésnek. Taylor betörésével pedig  már vezettek a vendégek  (64-66), időt kellett kérnie Bencze Tamásnak. Méghozzá azért, mert kezdett kizökkenni ritmusából csapata, de ezt a mérkőzést még meg lehetett  fogni. Ám mindenképpen nehéznek tűnt ez a feladat, a 37. percben négy pont volt a vendégek előnye (66-70) és  kimaradtak a hazai lehetőségek.

 

 

Az idő fogyott, Szabó Zsolt hármasával megint éledt a remény (73-75), Mohácsi egyik büntetőjével  pedig egy pontra jött fel a ZTE KK (74-75). Így pedig egylabdás találkozót kerekedett ebből  a mérkőzésből, hiszen már csak 36 másodperc maradt  a játékidőből. Mohamed hármasa kimaradt, de a lepattanó a vendégeké maradt, a végén pedig már faultolnia kellett a zalaiaknak. Edwards keze nem remegett meg (74-77), hat másodperce maradt még egy triplára a zalaiaknak, Szabó kísérlete kiperdült és még dobhatott is két büntetőt a vendégcsapat.

A ZTE KK emberfelettit küzdött, de nem tudta kiharcolni az ötödik mérkőzés  lehetőségét. Ezzel eldőlt, hogy a párharcot az Alba Fehérvár nyerte 3-1-re, amely bejutott a bajnoki fináléba, melyben a Falco KC lesz az ellenfele. A Zalakerámia-ZTE KK a folytatásban a bronzéremért csatázhat, méghozzá a Körmenddel.

Bencze Tamás: - Nem vagyok boldog, és gratulálok az ellenfélnek. Az Alba a második félidőben jól játszott, kihasználták a hibáinkat és a csapatvédekezésünk is szellős lett. A fáradtság és a sérülések is közrejátszottak abban, hogy így alakult, nem tudhatjuk mi lett volna, ha nincsenek ezek a proglémáink. megpróbáljuk összeszedni magunkat, hiszen a bajnokságnak még nincs vége, a bronzérmet meg akarjuk szerezni.

Btaniszlav Dzunics: - Ngyon kiélezett  csata volt ez is, ami egylabdás mérkőzéssé vált. Ki szerencse is kellett nekünk a sikerhez, de a második félidőben azért nagyon keményen és jól dolgoztunk. Az egész elődöntős sorozat igazi nagy csatát hozott, remek hangulatot mindkét helyszínen. A ZTE-nél a sérülések is befolyásolták már a játékukat. "

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!