Sport

2016.02.24. 18:23

ZTE KK: hatalmas Szolnok-verés!

A férfi kosárlabda NB I A-csoportjában korábbról elhalasztott mérkőzést pótoltak. Szerdán a Zalakerámia-ZTE KK együttese a bajnok Szolnokot fogadta Egerszegen és hatalmas verést mért rá!

Kerkai Attila

Zalakerámia-ZTE KK – Szolnoki Olaj KK 84-54 (16-10, 26-17, 15-21,  27-6)

Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok, 1800 néző. Jv.: Pálla, Győrffy, Frányó.

ZTE KK: Kinney 15, Govens 18/6, Kerpel-Fronius 10/6, Mohácsi 10/6, Pantelic 16/6.  Csere: Gáspár 10/6, Czinger,  Velkey 5/3, Fekete V. Vezetőedző: Bencze Tamás.

Szolnok: Wittmann 7/3, Kovács P., Vojvoda 5/3, Milosevic 6, Gregory. Csere: Vrbanc 10/6, Burrell 6, Keller 4, Jones 16.  Vezetőedző: Pór Péter.

Ha ragaszkodunk a szezonhoz, és a felkészülést is idevesszük, akkor eddig a két csapat kétszer már találkozott. Előbb Egerszegen az előszezonban, amikor a ZTE KK-t csak a hosszabbításban győzte le a Szolnok, majd immár bajnoki találkozón durrantott egy nagyot az egerszegi együttes,  s idegenben  győzte le október végén a bajnoki címvédőt. Szerdán következett a harmadik találkozójuk és a televíziós közvetítés és a korábbi kezdés (17.30) ellenére, ha maradtak is üres helyet a lelátón, azért rangadóhoz illő nézőszám és hangulat várta a csapatokat.

A fáradtságról sok szó esett előzetesen, hiszen a Szolnok a Magyar Kupa nyolcas döntőjében háromszor lépett pályára és végül vesztett is a fináléban a Körmend ellen, míg a ZTE KK csak egy mérkőzést vívott, amit elbukott a Sopronnal szemben. A nemzetközi porondon is szereplő Tisza-parti együttesnek  viszont van olyan erős a kerete, hogy ezt a terhelést elbírja. A Szolnok éppen annyira tartott a ZTE-től, amennyire egy tabellaszomszédtól, valamint egy másik  élcsapattól illik. Az egerszegieknek pedig éppen ezért, semmiféle   félnivalója nem volt és a 4. percben 10-2-es állásnál Pór Péter kikérte első idején. A ZTE KK harcos volt, ültek a dobásai, azt játszotta, amit tud és a 8. percben 16-5-re lépett el.  A Szolnok a bővebb rotációjával próbálta megtörni a zalaiak lendületét, pontosabban azt, hogy kizökkenjenek ritmusukból. A zalaiak jól védekeztek, hiszen a vendégek sokszor úgy dobálták át a gyűrűt, mintha az lett volna a feladatuk, és a 13. percben Pantelic és Velkey tripláival 24-12 volt az állás, majd Gáspár szállt be melléjük (30-14). A Szolnok próbálta  próbálta felpörgetni a ritmust, de hiába: a ZTE KK olyan figurákat játszott meg néha, hogy öröm volt nézni. A  19. percben már 20 pont volt a hazai előny (40-20), amiből 15 maradt a szünetre.

A pihenőt követően gyorsan összeszedte a negyedik személyi hibáját Djordje Pantelic, ami automatikusan a pihenőt is jelentette a számára és egy kérdés  is felvetett: mennyire tudja csapata tartani magát nélküle (46-33). Ez a negyed már nem volt annyira  lendületes, mint az első, sok volt a személyi hiba, a Szolnok fegyelmezettebbnek  is tűnt, mint korábban és vissza kellett hozni Pantelicet.  A vendégeknél kezdett előjönni az, amit az elején is említettünk: bő a keretük és több pihenő jut játékosaiknak. Jött fel a Szolnok (54-48), amit Pantelic „oldott meg”: bedobott egy triplát és kiosztott egy sapkát, ahogy szokta (57-48).   Innen indult az utolsó negyed, majd folytatódott további izgalmakkal. Kinney két duplája jött jól együttesének, és szól a taps a lelátóról nem is akármilyen erővel, hát még Govenes triplájakor (64-50). Vitán felül állt: ezt a meccset egyik fél sem akarta elveszíteni, ami a hajrára még jobban kidomborodott. Fejben viszont a ZTE KK volt jobban egyben és a 37. percben Velkey és Govens trükkös labdalopása után 72-52-t mutatott az eredményjelző. Wittman kidobta  a labdát a pályáról, s itt lett végleg vége a mérkőzésnek... Teljesen szétesett a bajnok (77-52), ami egyben a ZTE dicsérete is egyben. Oda-vissza megverte Bencze Tamás együttese a Szolnokot a bajnoki találkozóikon, kell-e ennél nagyobb dicséret.

A mérkőzés után pedig a ZTE KK bejelentette: leigazolják a 202 cm magas szerb Stefan Balmazovic-ot.

Bencze Tamás: „Nagyon készültünk a mérkőzésre és egy ilyen találkozó után nagyon boldogok vagyunk. Védekezésben mindenre tudtunk válaszolni. A célunk az volt, hogy hetven ponton belül tartsuk a bajnokot és többet dobjunk nála. Sikerült.”

Pór Péter: „Az egész mérkőzésen a ZTE akarata érvényesült. Úgy látszik,  a vasárnapi kupadöntő még bennünk élt. A fiúk ennél többre képesek és többre is fogják vinni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!