Sport

2017.05.24. 18:20

Sokkoló mérkőzésen győzött a ZTE KK!

Székesfehérvár – Szerdán, az ehhez illő körítéssel megkezdődött a férfi kosárlabda bajnokságban az elődöntő sorozata. A nem kis bravúrral a legjobb négy közé került Zalakerámia-ZTE KK együttese az Alba Fehérvár otthonában kezdett és nem mindennapi mérkőzésen nyert.

Kerkai Attila

Alba Fehérvár-Puebla+– Zalakerámia-ZTE KK 80-88 (13-32, 22-25, 25-12, 20-19

Székesfehérvár, 2000 néző. Jv.: Pálla, Győrffy, Söjtöry.

Alba Fehérvár: Taylor 13/6, Mohammed  14/6, Shepard 6/3, Lóránt 11, Keller Á. 6. Csere: Edwards  17/12, Farr 11/3, Markovic. Vezetőedző: Braniszlav Dzunics.

ZTE KK: Ubilla  14/3, Norfleet  23/12, Benke 7/3, Szabó Zs. 17/15, Drungilas  16/6. Csere: Wright  8, Mohácsi 3/3, Kis R. Vezetőedző: Bencze Tamás.

Nem kis várakozás előzte meg egerszegi oldalon azt, hogy a ZTE KK hét év után újra a legjobb négy közé került. Útban Székesfehérvár felé, nem volt olyan pihenőhely, ahol ne lehetett volna ZTE-mezbe bújt drukkerekbe botlani. Nem volt tehát meglepetés, hogy a ZTE szurkolóinak fenntartott szektor csordultig megtelt, és volt hangos a hangjuktól az Alba Fehérvár csarnoka.

A hangulatra nem lehetett panasz, a ZTE KK pedig alaposan belekezdett a pontgyártásba. Norfleet nem tudott hibázni,  nem egészen négy perc játék után már a 13. pontjánál és harmadik triplájánál tartott.  Alaposan megszórta az egerszegi csapat a fehérváriakat és a játék minden elemében jobb volt ellenfelénél. A 6. percben 15 volt a különbség (8-23), s nem ilyen kezdésre számítottak a fehérvári szurkolók. Az viszont várható volt, hogy a ZTE nem tudja majd tartani ezt a dobóformát, de nemhogy csökkent volna, hanem nőtt a különbség  az első negyed végéig (13-32). Tanácstalannak tűnt a hazai csapat, az egerszegiek  nagyon jól védekeztek a palánk alatt, amivel elbizonytalanították a házigazdát. Az Albát sokkolta  az, ami a pályán történt. Norfleet mellett Drungilas volt a ZTE két legjobbja ekkor, a litván hármasokat is dobott (15. p: 19-44), a zalai tábor legnagyobb örömére.  A ZTE KK parádés első félidőt  produkált, olyat, amire nehezen lehetett számítani (35-57).

Könnyen hangzik, de innen már csak megtartani kellett az előnyt, de hol volt még a vége. Ahogy várni lehetett, az Alba Fehérvár rendkívül agresszív  harcmodorra váltott, de nem  tehetett mást.  Kétségkívül,  megzavarták ezzel az egerszegieket, akik szinte nem kaptak levegőt a szorításban. Ubilla hármasán kívül nem született zalai találat a harmadik negyed 8. percéig (!), és 56-60-ra olvadt a zalai előny. Csak ekkor éledezett a ZTE KK és szó szerint „megmentette" a negyed végét (60-69). Ilyen előzmények  után végképp megjósolhatatlannak tűnt a mérkőzés  végkimenetele. Szabó Zsolt  egy hármassal nyugtatta meg csapatát, de a másik oldalon Farr segített együttesén (33. p: 64-74). Megint nem jöttek a zalai pontok, Ubillát érezhetően kivették a játékból a fehérváriak, így a gólpasszok is elmaradtak. De nem volt veszve semmi,  Mohácsi első hármasával kilenc pont volt a zalai előny (37. p.: (71-80).  A  visszatért Edwards  nem tudott hibázni és nem „engedte el" az Alba a ZTE-t. Tényleg az volt a kérdés, hogy az egerszegiek kihúzzák-e a végét. Hat pont (78-84) maradt az utolsó percre, s alaposan elhúzták a befejezést  és a döntést is. Győzött a  ZTE KK és 1-0-ra vezet a párharcban. Folytatás pénteken 19 órától Zalaegerszegen

Braniszlav Dzunics: - Gratulálok a ZTE csapatának, megérdemelten győzött. Nagyon puhán kezdtük a találkozót, úgy, mintha azt várnánk, hogy az egerszegiek saját magukat verjék meg. A második félidőben visszajöttünk a mérkőzésbe, akár fordíthattunk volna, de pont a legrosszabbkor adtunk el labdákat. Itt lehetett volna megfogni a mérkőzést is.

Bencze Tamás: - Nagyon örülök a győzelemnek. Titkon reméltük, hogy győzhetünk, de arra nem számítottam én sem, hogy ilyen első félidőnk lesz. Annyi plusz is volt a játékunkban, hogy 18 gólpasszunk volt, ami átfordult a második félidőre és összesen hat asszisztot adtunk egymásnak. Szerencsére a negyedik negyed közepére sikerült megállítani az Albát, akkor fogtuk meg a mérkőzést is. Ez a két ellentétes félidő is mutatja, hogy milyen párharcra számíthatunk a folytatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!