Sport

2017.05.09. 16:50

A ZTE KK elszánt: a Szolnok ellen a négy közé akar jutni

Szezonbeli ötödik összecsapásukra készülnek a Zalakerámia-ZTE KK és a bajnoki címvédő Szolnoki Olaj KK férfi kosárlabdacsapatai. Ám szó sincs unalomba fulladásról, sőt, most kezdődik a java! A szerda esti (19 óra) csata a negyeddöntő első felvonása lesz az NB I A-s rájátszásban, a Zalakerámia sportcsarnokban.

Kerkai Attila

A playoff-szerű negyeddöntős mérkőzések között mindig a "közepe" a legélesebb, hiszen talán a 4-5. helyezettek párharcában a legkisebb a különbség a csapatok között. Tavaly a ZTE KK ugyanebben a fázisban a Körmenddel csatázott, akkor nem jutott tovább, és végül az 5. helyen zárt. Ám most van egy lényeges különbség.

Ezúttal pályaelőnyből várja a három győzelemig tartó párharcot a ZTE KK. Az egerszegiek a Szolnokkal a mostani bajnokságban négyszer találkoztak, háromszor nyertek, egyszer pedig (éppen Zalaegerszegen) a Tisza-partiak örülhettek. Ez alapján akár esélyesebbnek is lehet nevezni a ZTE-t, viszont a rájátszás már más, és azt se feledjük: a Szolnok a bajnoki címvédő és a hullámzóbb teljesítménye ellenére továbbra is nagyon erős csapat.

Fehérben Adomas Drungilas küzd a palánk alatt a Szolnok elleni legutóbbi hazai mérkőzésen. A centert sérülés és betegség is hátráltatta, de biztosan játszani fog este Fotó: Pezzetta Umberto

Ahogy Zalaegerszegen, úgy Szolnokon is nagy várakozás előzi meg a párharcot. Vojvoda Dávid, a Szolnok vezéralakja a sportlapnak adott nyilatkozatában azt fejtegette: meg akarják mutatni a ZTE ellen, hogy jobb csapatuk van, mint amit eddig láttak tőlük. Ráadásul - ha igaz - Troy Barnies és Luksa Andric is felépült a negyeddöntőre.

Egerszegi oldalon Bencze Tamás vezetőedző csak Adomas Drungilast említette, mint aki nem tudott zavartalanul készülni, hiszen a legutóbbi, Falco KC elleni meccs után sérülés, majd betegség miatt nem edzett. A szakvezető viszont számol a litván centerrel, vagyis játszani fog.

- A Szolnok ellen eddig támadásban kifejezetten jók voltunk, védekezésben viszont akadtak gondjaink - jellemezte a helyzetet a párharc előtt a zalai szakvezető. - A Szolnok ellen nehéz védekezni, hiszen nagyon jó játékosai vannak, de ezt nem kell már külön kihangsúlyozni. Felkészültünk, és látom, nagyon elszánt a társaság. Elértük a célt, amit a középszakaszra kitűztünk, megszereztük a pályaelőnyt, ám nem elégedettek a játékosok, és ezt öröm látni. Még többet akarnak!

A negyeddöntő biztosan nem lesz könnyű menet. A rájátszás sem ugyanaz, mint a megszokott bajnoki rendszer, ezt Bencze Tamás is hangsúlyozta. Kíváncsiak voltunk: megfogalmaztak-e konkrét célt erre a szakaszra.

- Be kell jutni a négy közé! - jelentette ki Bencze Tamás. - Hosszú idő után ez lenne a legjobb eredménye a klubnak, úgy is, hogy tavaly ötödikek lettünk. Rengeteg küzdöttek a srácok, hogy eddig eljussunk, s meg akarjuk ragadni a lehetőséget. Azt is tudom, hogy a playoffban az első mérkőzésnek különleges jelentősége van, sokak szerint ez a legnehezebb meccs. El lehet bukni a pályaelőnyt, amit mi nem szeretnénk és nem is leszünk egyedül ebben a harcban: szurkolóink ott lesznek mellettünk.

A sportcsarnok pénztára 17.30-kor nyit, a kapuk pedig 17.40-kor. Megtudtuk még, hogy a ZTE KK játékosai különleges bemelegítő mezt kapnak erre az alkalomra: ezzel is emlékeznek a város első írásos említésének 770 éves évfordulójára.

A negyeddöntő másik három párharca is szerdán kezdődik. A párosítás:

 

Falco KC Szombathely-Kaposvári KK, Szombathely, 18 óra.

Egis Körmend-PVSK-Pannonpower, Körmend, 18.

 

Alba Fehérvár-Puebla-KTE-Duna Aszfalt, Székesfehérbár, 18.30.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!