Sportvilág

2014.07.07. 17:15

Foci vb 2014 - Így látja Keszei Ferenc, pro-licences edző

Gyakorlatilag célegyenesébe érkezett a brazíliai labdarúgó világbajnokság, hiszen a talpon maradt együttesek már az elődöntőnél járnak, amivel már a tét is fokozódik a brazil, német, argentin és holland válogatott számára.

Ha már eddig eljutottak, bizonyára nem szívesen mérkőznének szombaton a harmadik helyért, maradnának vasárnap estig a résztvevők. Ezzel kapcsolatosan (is) hívta fel figyelmünket összefüggésekre Keszei Ferenc pro-licences nagykanizsai tréner, aki jó néhány NB I-es csapat kispadján bizonyíthatott az évtizedek folyamán.

– Amikor igazán éles helyzetbe fordultak a világbajnokság eseményei, tapasztalható, hogy a gólok száma is kevesebb lett – kezdte az előző idényben Tótszentmártonban dolgozó szakember tegnapi beszélgetésünket az elődöntők előtt. – Nem véletlen, mivel azért a tét itt már mindent meghatároz, érzékelhetjük, hogy változik a taktika és nem szeretnének a felek hibázni. Ilyen fázisban ugyanis már csak az eredmény számít, főleg felnőtt szinten.

Ráadásul azon együttesek közül, melyek az elődöntő fázisáig eljutottak, négyből három egy közös nevezővel rendelkezik.

– A németeket leszámítva valamennyi válogatott bír egy kiemelkedő egyéniséggel, s ugyan a braziloknál Neymar kiesett, de Robben és Messi ott van a hollandoknál, valamint az argentinoknál. Ez bizonyítéka annak, hogy az egyéniség-képzést igenis támogatni kell. A németek pedig, akik meglátásom szerint így is az első számú esélyesei a brazíliai tornának, sok jó labdarúgóval bírnak. Meg persze van egy kapusuk Manuel Neuer személyében, aki akár mezőnyjátékosok feladatát is képes megoldani, mint láthattuk tőle.

Emellett persze egy külön faktor, hogy mit is játszanak a válogatottak. Erről is kikértük Keszei Ferenc véleményét, ezt a kérdés, vajon ő miként látja.

– A pro-licences képzés során találkozhattunk azzal az úgynevezett, Hitzfeld-féle tíz parancsolattal, melynek egyik pontja, hogy az eredményt a labdaszerzésből indított gyors támadások hatékonysága határozza meg a futballban. Ezt egy ideig a Barcelona játéka a labdatartásra épülő filozófiájával ugyan cáfolta, de láthatjuk a világbajnokságon is, hogy inkább az előző felfogásmód a gyümölcsöző. Az ötvédős rendszerek esetében amúgyis még kisebb terület áll a támadó csapatok rendelkezésére, amivel pedig kiemelt szerep jut a pontrúgásoknak is.

S hogy az edzők munkájának értékelése se maradjon ki a sorból, a szakember Louis van Gaal húzását emelte ki.

– Láthatjuk a holland kapitány esetében is, milyen közel van egymáshoz a zsenialitás és a leszereplés ténye – vélte. – Ha kapuscseréje a büntetők előtt nem jön be, most mindenki őt alázná. Az edzői munkának éppen az a gyönyörűsége, hogy nekünk mindent előre kell látnunk, hiszen utólag már könnyen okos az ember. A kispadon előre kell dönteni, melynek eredménye csak később derülhet ki természetesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!