Sportvilág

2017.06.02. 17:45

Itt a Bajnokok Ligája-csúcs: döntő, legendás szereplőkkel

Szombaton 20.45-kor a walesi Cardiff-ban rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét, a kétszeres BEK/BL-győztes Juventus FC a BEK/BL-sikert eddig tizenegyszer jegyző Real Madriddal küzd meg az álmok tárgyát képező füles serlegért.

Kühne László

Két olyan egyesület labdarúgói futnak ki a cardiffi stadion gyepére melyeknek óriási szurkolótábora van globális szinten is, ráadásul mindkettő hazájának friss bajnokcsapataként rugaszkodhat neki az európai sorozat szezonbeli utolsó mérkőzésének.

Gonzalo Higuaínnak, a Juventus csatárának mindenesetre megvalósult már az egyik álma, hogy egykori klubja, a Real ellen mérkőzhessen, csapata pedig az idei triplázás küszöbén áll, hiszen az olasz bajnoki cím mellett már vitrinjükben van az olasz kupa is. A spanyoloknál pedig szintén egyértelmű a szituáció és az elvárás: ebben az európai sorozatban (BL/BEK) a tizenegyedikről a tizenkettedikre illene jutni, Zinedine Zidane irányításával pedig meg is védhetnék címüket.

Gianluigi Buffonnak világbajnoki címe már van, de Bajnokok Ligája-győzelme még nem. 2003-ban és 2015-ben is döntős volt a Juventusszal, de nem ért révbe. Most nagyon szeretne... Fotó: archív

A két klub amúgy eddig az európai kupaporondon tizennyolc alkalommal találkozott, a mérleg 8-8 győzelem és kétszer végeztek döntetlenre a felek, a gólkülönbség 21-18 a "Zebrák" javára. Ám, hogy valamivel egyenlítsünk is a "királyiak" felé. Amikor 2001-ben Zidane a torinóiaktól Madridba igazolt, úgy fogalmazott: a világ legnagyobb futballklubjában mindenképpen szerette volna megméretni magát.

Cardiffban a BL-döntőt például Gareth Bale (akinek játéka igencsak kétséges) és Paulo Dybala plakátjával reklámozzák intenzíven és ahogy ez ilyen meccs alkalmával megszokott, már napok óta érkeznek a szurkolók (tíz)ezrével, hogy kedvenc egyesületeik győzelmét kiszurkolják.

- Egy ilyen döntő előtti pillanatok mindig egyediek és azt is elárulhatom, hogy ilyenkor vannak azért az emberben kétségek a találkozó kimenetelét illetően - mondta az olasz Gianluigi Buffon, az "Öreg hölgy" kapusa, aki győzelmével még inkább legendássá tehetné eddig is egyedi pályafutását, BL-t ugyanis még nem nyert. - Persze ezek olyan érzések, melyek ilyenkor kellenek is, hogy meglegyenek, s mivel ezt én be merem vallani magamnak, erősebbnek is érzem magam azoknál, akik ezt palástolják.

A két együttes által 1998-ban vívott BL-döntőn a Real Madrid nyert 1-0-ra Predrag Mijatovics góljával, egyben - onnantól számítva - a Real az eddigi öt megnyert Bajnokok Ligája-finálés sorozatát hosszabbítaná tovább, míg a Juventus az 1996-os sikere utáni négy sikertelen döntős mérlegén változtatna. Ha pedig Dani Alves az olaszoknál pályára lép a szezonbeli mindent eldöntő összecsapáson, akkor ő is belép azon futballisták körébe, akik legalább száz alkalommal vehettek részt a BL-mérkőzésen.

A találkozót a német Felix Brych vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!