Sportvilág

2015.06.30. 18:33

Úszó ob - Kenderesi Tamás közel a világelsőséghez, Bernek Péter és Kapás Boglárka harmadik sikere

Kenderesi Tamás fantasztikus idővel győzött 200 méter pillangón, míg Bernek Péter és Kapás Boglárka harmadik aranyérmét gyűjtötte be az úszók Győrben zajló országos bajnokságának keddi versenynapján.

A férfi 200 pillangó - a várakozásoknak megfelelően - drámai csatát hozott, mivel a két vb-induló helyre hárman pályáztak és a jelenlegi állás szerint Biczó Bence lesz az, aki hosszú évek után először marad le egy világversenyről, mivel Kenderesi Tamás és Cseh László is megelőzte.

A 19 esztendős Kenderesi pályafutása eddigi legjobb eredményével, 1:54.79 perccel csapott célba elsőként, ezzel második helyre ugrott a felnőtt világranglistán. A tavaly Nankingban ifjúsági olimpiai bajnok tehetség fantasztikus hajrájával nemcsak a 2010-ben ifjúsági olimpiai bajnok Biczót, hanem Cseh Lászlót is megelőzte, utóbbit 11 századdal. Cseh két nap alatt harmadik ezüstjét gyűjtötte be, mindannyiszor épphogy elmaradva a győztestől, de ebben a számban így is a világranglista harmadik helyére lépett előre.

A magyar csapattagságról az időeredmény dönt, nem az ob-n elért helyezés. Biczó ugyan előnyben volt, mert a tavalyi Eb-n 1:55.62 perccel nyert ezüstérmet, de ennél ezúttal mindkét riválisa jobbat úszott.

"Óriási verseny volt, amit megint sikerült egy hajszállal megnyerni. Az az igazság, hogy a Gyurta Dani-féle taktikát alkalmaztam, azaz végig vártam türelmesen, aztán az utolsó hosszon robbantottam. Tény, nem olyan jó érzés folyamatosan embereket látni magad előtt, de csak a megfelelő pillanatra kell várni, ezt most is sikerült elkapni. Nagyon készülök a világbajnokságra, rendkívül motivált vagyok" - értékelt Kenderesi.

Biczó azt mondta, a vb-indulásáról Cseh dönt, ha indul ebben a számban, akkor ő nem mehet. Megjegyezte, csalódott, mert jobbra számított. Hozzátette: az vigasztalja, hogy világszínvonalú volt a döntő mezőnye és mostani ideje Kazanyban is elég lenne a fináléhoz.

Cseh László arról beszélt, hogy számára "ez az egytizedes ezüstök országos bajnoksága". Ahogy fogalmazott, nyerni mindig jobb, de a mostani időeredménye kárpótolta.

"Kihoztam magamból a maximumot, a betegség miatt nem vagyok formában, ezért is történt az, ami: a kettes pályáról nem láttam semmit, próbáltam hajrázni, de az izmaim nem engedték. Az nem jó kifejezés, hogy Bence sorsa az én kezemben van, hiszen mindannyian tudtuk, hárman megyünk a két helyre. Talán az a korrekt megfogalmazás, hogy Kiss Laci bácsi döntésére várhatunk" - mondta Cseh, aki egyértelművé tette, hogy 200 méter pillangó mellett 200 méter vegyesen is indulni akar, noha előbbi fináléja és utóbbi elődöntője egy napon lesz a vb-n, akárcsak a mostani ob-n.

A végleges döntést a magyar szövetség elnöksége szombaton hozza meg Kiss László szövetségi kapitány előterjesztéséről. A szakvezető már most jelezte, aligha van nyitott kérdés, az idők alapján a Kenderesi-Cseh kettőst fogja javasolni.

Bernek Péter és Kapás Boglárka újabb, immár harmadik aranyát zsebelte be: előbbi - bár az egyiptomi Ahmed megelőzte - 800, utóbbi 200 méter gyorson lett magyar bajnok. 50 méter mellen a rutinos Financsek Gáboré lett a bajnoki elsőség, noha ebben a számban két olasz volt a leggyorsabb, míg a vegyescsapatok vegyesváltójában a Kőbánya SC négyese utcahosszal győzött, megdöntve az országos egyesületi csúcsot.

Az ob keddi magyar bajnokai:
férfiak:
800 m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 7:56.21 p
50 m mell: Financsek Gábor (Mohács) 28.31 mp
200 m pillangó: Kenderesi Tamás (Pécs) 1:54.79 p
nők:
200 m gyors: Kapás Boglárka (BVSC) 2:00.10 p
vegyescsapatok:
4x100 m-es vegyesváltó: Kőbánya SC (Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Szilágyi Liliána, Késely Ajna) 3:54.72 p

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!