Sportvilág

2015.08.02. 08:10

Vizes vb: Hosszú Katinka Európa-, Cseh László országos csúccsal elődöntős

Hosszú Katinka 200 méter vegyesen 2.07.30 perces Európa-, Cseh László pedig 50 méter pillangón 23.32 másodperces országos csúccsal jutott a délutáni elődöntőbe a kazanyi vizes világbajnokság úszóversenyeinek vasárnapi nyitányán.

Göbölyös Gábor/MTI

Kiváló magyar rajt az úszónyitányon

Elsőként a női 100 méter pillangó küzdelmeit rendezték meg, a szám tavalyi ifjúsági olimpia bajnoka, a 2013-ban junior-világbajnoki ezüstérmes, 18 éves Szilágyi Liliána gyomorpanaszok miatt nem vállalta az indulást, így a magyar színeket itt egyedül Verrasztó Evelyn képviselte. Ő a futamában 59.09 másodperccel a hetedik lett, s a 69 fős mezőnyben 25.-ként végzett.

Férfi 400 méteres gyorsúszásban Bernek Péter, a szám rövidpályás világbajnoka 3:46.83 perces idejével összességében a hetedik helyen jutott be az esti fináléba. Mint elmondta, kicsit lassabb volt a futama, mint amire előzetesen számítani lehetett, s úgy gondolja, 3:44 alatti idő kell majd ahhoz, hogy valaki dobogóra álljon. Szerinte a szám olimpiai bajnokát, a kínai Szun Jangot nem igazán lehet majd megszorítani.

A nők 400 méteres gyorsúszásában Kapás Boglárka kőkemény ellenfeleket kapott futamában, többek között a címvédő amerikai Katie Ledeckyt, így itt végül legjobb európaiként 4:06.21 perccel a negyedik, a teljes rangsort tekintve pedig az ötödik idővel került a döntőbe.

Hosszú Katinka Európa-, Cseh László országos csúccsal elődöntős

Hosszú Katinka a szám címvédőjeként hatalmas előnnyel diadalmaskodott futamában, ezzel önmaga több mint hat évvel ezelőtt, a római világbajnokságon felállított 2:07.46 perces idejét adta át a múltnak. A magyar versenyző a futamot követően elmondta, a vízben egy átlagos úszásnak érezte, és bőven maradt még benne tartalék. "Lesz ez még jobb is" - mondta Katinka, hozzátéve, nagyon örül ennek a rekordnak, amelyet régóta üldözött, ugyanis az olasz fővárosban elért eredményét még cáparuhában sikerült úsznia.

Hosszú Katinka a 200 méteres vegyes úszás előfutamában a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 2-án. A magyar úszó 2.07.30 perces Európa-csúccsal jutott az elődöntőbe. MTI Fotó: Kovács Anikó

A szám másik magyarja, Jakabos Zsuzsanna a kilencedik legjobb eredménnyel jutott az elődöntőbe.

Jakabos Zsuzsanna a 200 méteres vegyes úszás előfutamában a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 2-án. A magyar úszó a kilencedik legjobb eredménnyel jutott az elődöntőbe. MTI Fotó: Kovács Anikó

Őket Cseh László követte, aki 50 méter pillangón 23.32 másodperces ideje összetettben a második legjobb volt, magyar tekintetben pedig országos csúcs. Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok magyar úszó áprilisban Eindhovenben felállított 23.50 másodperces rekordját javította meg.

Cseh László az 50 méteres pillangóúszás előfutamában a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 2-án. A magyar úszó 23.32 másodperces magyar csúccsal jutott az elődöntőbe. MTI Fotó: Kovács Anikó

A magyarok közül utolsóként a 200 méteres férfi mellúszás egyeduralkodója, a háromszoros világbajnok Gyurta Dániel ugrott medencébe felvezetésképpen 100 méteren, de 1:00.71 perces idejével csak a 22. helyen zárt, így nem folytathatja.

"Nem volt olyan rossz ez kezdésnek, persze jó lett volna még délután is úszni egyet. Azt azért látni kell, hogy a 200-as ellenfeleim közül nem sokan indultak itt" - nyilatkozta a hosszabbik táv londoni olimpiai bajnoka.

Folytatás: Vizes vb: Hosszú Katinka úabb Európa-, Cseh László újabb magyar csúccsal döntős

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!