Szentpéterúr

2016.06.27. 18:55

Ahol létkérdés a bűnmegelőzés

Szentpéterúr - Legény, a ló, aki szombaton gyerkőcökkel a nyergében szelíden sétafikált a focipályán, gazdája, Dombi Sándor polgárőr engedélyével berukkolt a civil szervezet állományába, és tagja a zalai lovas tagozatnak is. Ezúttal a falunapi rendezvényen teljesített szolgálatot.

Fincza Zsuzsa

A Pacsához közeli település neve gyakran szerepel a rendőrségi híradásokban, az átlagnál lényegesen több vagyon elleni bűncselekmény történik itt. A tisztességes falubeliek ezért is alakították meg a polgárőrséget.

- A Szentpéterúri Polgárőr Egyesület 2007. április 15. óta dolgozik, és büszkén jelenthetem ki, hogy azóta - a rendőrségi szóhasználattal élve - jelentősen csökkent a lopások, betörések, vagyon elleni szabálysértések száma a faluban és a külterületeken - kezdte a bemutatkozást Garai József, az egyesület vezetője, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség felügyelőbizottságának elnöke. - Az eredmény amúgy nem véletlen, hiszen minden áldott nap járőrszolgálatban figyeljük a veszélyeztetett területeket. A egyesület 83 tagja szinte állandó ügyeletet tart, szolgálaton kívül is polgárőr szemmel figyeljük a falut, éjjel-nappal fogadjuk a lakosság jelzéseit. Évente több tettenérés is köszönhető ennek, pince és lakásbetöréseket hiúsítunk meg, kertek, mezők dézsmálóit segítjük rendőrkézre. Van két szolgálati autónk, gyorsan a helyszínre érünk, s gondoskodunk róla, hogy a zsiványok ne lépjenek olajra, amíg a rendőrség megérkezik.

Az ügyességi versenyek egyik számának keretében a csapatoknak bálamadzagra fűzve kellett a lehető leggyorsabban eljutni a célig Fotó: Fincza Zsuzsa

Az új közösségi házban a település másik két civil szervezete, a Szentpéterúr Község Jövőjéért Alapítvány és a Fürge ujjak kézimunka szakkör helyisége között kaptak irodát, mindenben élvezik a települési önkormányzat - aminek Garai József is tagja - támogatását. Főleg, hogy a polgárőrség a legnagyobb, s legaktívabb civil szervezete a falunak. Szolgálnak, fát ültetnek, szemetet szednek, programokat szerveznek.

- Benyújtottunk egy pályázatot Népi hagyományőrzés Szentpéterúron címmel, melyben vállaljuk egy éven át az összes helyi népszokás felelevenítését - újságolta Zobbné Szummer Mónika, az egyesület vezetőségi tagja, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség ifjúsági és karitatív munkáért felelős alelnöke. - Már nagy gyakorlatunk van a területen, hiszen évek óta mi szervezzük a farsangi bulit, a húsvéti tojásfestést, a locsolkodást, mi állítottuk a májusfát, amit hamarosan ki is táncolunk. Következik az aratás, a szüreti felvonulás és a téli ünnepek. A civil szervezetek falunapja is hagyományosan polgárőr rendezvény, egészségügyi felméréssel, főzőversennyel, ügyességi vetélkedőkkel, gyerekprogramokkal, focival és a többi ilyenkor szokásos időtöltéssel. Mert Szentpéterúron valóban létkérdés a bűnmegelőzés, de mi úgy tartjuk: a népi hagyományok őrzésre, a környezet pedig védelemre szorul, s egyesületünk ezek szerint végzi a munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!