Szepetnek

2016.07.26. 13:08

A kislány, aki legyőzte a rákot - A kétszáztíz kemoterápiás kezelés legyengítette, mégsem adta fel

Szepetnek – Kiss-Szabó Ramónáról két évvel ezelőtt írtunk először. A ma már 8 éves kislányt akkor operálták rosszindulatú agydaganattal. Édesanyja, Szekeres Katalin, hozzátartozói és az ő azóta tartó küzdelme a példa arra, hogy van, lehet kiút a rákból.

Horváth-Balogh Attila

Túl 33 sugár- és 210 kemoterápiás kezelésen a kislány MR-lelete most teljesen negatív lett. Kicsit hízott és szépen nő a haja – szeptemberben pedig végre, nappalin elkezdheti az általános iskola első osztályát.

– Raminál 2014 augusztusában agydaganatot diagnosztizáltak, amiről sajnos, kiderült, hogy rosszindulatú – idézte fel kálváriájuk kezdetét Szekeres Katalin. – Egy nagyon hosszú és küzdelmes, rettegéssel teli időszak kezdődött akkor számunkra. A kislány 22 hónapon át kapott kemoterápiás kezeléseket a Pécsi Orvostudományi Egyetem Onkoterápiás Intézetében – ami mérhetetlenül sok, hiszen az átlagos terápia 10 hónapig tart, sőt, míg oda jártunk, háromszor kicserélődött a kezelt gyerekek köre. Ramit háromhetente vittem kemo-ra, egy blokk 4 napig tartott és 20 blokkot kapott. Hősiesen viselte, de voltak nehéz időszakok, amikor testileg-lelkileg mélypontra került és a vérképe is nem egyszer teljesen szétesett. De ez már a múlté, túl vagyunk rajta és ez a lényeg...

Rami és anyukája. A kislány eltökélte, hogy orvos lesz, rákos gyerekeket gyógyít majd

Miután írtunk a kislány, édesanyja és a segítő nagyszülők számára egyaránt embert próbáló helyzetről, sok olvasónk sietett a segítségükre, anyagi támogatással is. Katalin azt mondta: ezek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a kislány mindenből a legjobbat kaphassa, ő pedig végig ott lehessen mellette.

– Köszönjük szépen mindenkinek, aki segített – tette hozzá. Azt is elmondta: Ramival eddig magántanár foglalkozott, s ez jó alapot ad ahhoz, hogy szeptemberben elkezdhesse „rendes” diákként az általános iskola első osztályát. Rami elárulta: ő már nagyon várja, s azt is elmondta, hogy legszívesebben még most is doktornénist játszik. Három éves kora óta megingathatatlan abban, hogy ha felnő, orvos lesz. Nagymamája a kérésére fehér orvosi köpenyt és nadrágot is varratott neki.

– A tanulás sokkal nehezebben fog menni Raminak, a műtét, illetve a sugárkezelés miatt, de amikor azt mondja nekem: „Anya, ha felnövök, ilyen beteg gyerekeket fogok gyógyítani és elmondom nekik, hogy ők is meggyógyulnak, hiszen ezt én is leküzdöttem” – nos,  akkor egy percig sem kételkedem benne, hogy valóra tudja váltani az álmát, mert a kitartása példaértékű.

Rami anyukája azt is elmondta kérdésünkre: a negatív MR-leletet úgy fogja fel, mint egy felcsillanó reménysugárt, hiszen az első negatív vizsgálati eredménytől számított 5 év elteltével nyilvánítanak gyógyultnak egy rákbeteget az orvosok.

– Mivel már, sajnos, volt példa arra, is hogy valakinek a 6. évben újult ki a betegsége, anyaként én már soha nem fogok, nem tudok megnyugodni – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!