A szerkesztő ajánlja

2017.05.27. 06:01

Pipacs színezi a tájat

Az árkok mentét, mezők szélét sokfelé festi pirosra a pipacs. Azt már gyermekkoromban megjegyeztem, bármilyen szép is volt számomra, megszólták azt a gazdát, akinek a búzája piroslott a pipacsoktól, kéklett a búzavirágtól.

Győrffy István

A pipacs ugyanis közönséges gyom. Virágáért mégis sokan bolondulnak, s növényi társával, a kék búzavirággal csokorba is szedik.

Kerti növénynek ma már ritkán ültetik,  bár több, dísznövényként nemesített változata is létezik, a mezei pipacs nem teljesen haszontalan, csak magát kellető növény. A szakirodalom szerint magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit nyersen vagy főzve is lehet fogyasztani, állítólag úgy kell elkészíteni mint a spenótot, de ilyen célra csak a virágbimbók kifejlődése előtt alkalmas a pipacs. Virágszirmait vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használhatjuk, sőt voltak vidékek, ahol régebben bort is színeztek vele.

Hasznos a pipacsvirág gyógyászati célokra is, köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású, teáját sokfelé toroköblítésre használják, s hatásos alvászavarok ellen is.

A növény magját, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól augusztusig gyűjtik a hozzáértő füves emberek. Nagyon figyelmesen kell a pipaccsal bánni, a szirmokat nem szabad összetörni, mert elvesztik a színüket és fekete foltossá válnak. Vékony rétegben kiterítve, napfénymentes helyen kell szárítani, miközben a szirmok elvesztik élénkpiros színüket és lilás pirosakká válnak, de ilyenkor már úgysem a színessége a lényeg. Íme egy sorozat a virágzó pipacsokról, amelyeket napfényes, nyugodt időben és a virágokat tépázó szélben kaptam lencsevégre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!