Idén 382 ezer főt vonzott

Sziget: Nem semmi egy hét volt

2010. augusztus 16., 19:15 szerző: zaol.hu, Gyuricza Ferenc
Az eddigi nézőcsúcsot ugyan nem sikerült túlszárnyalni, ám várhatóan ennek ellenére is sikeres lesz az idei Sziget Fesztivál. A rendezvény 382 ezer főt vonzott, naponta mintegy 200-250 esemény közül lehetett válogatni.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

Mindezt a fesztivál szerdától vasárnapig tartó öt hivatalos napja, valamint az úgynevezett nulladik nap, azaz a Reggae és Ska ünnep, a Cseh Tamás emlékest és a II. Magyar Jazz Nap összesített nézőszáma alapján jelentette be a rendezvény sajtófőnöke, Vető Viktória, vagyis a múlt hétfői Kispál és a Borz búcsúkoncert 45 fős közönségét nem is számolták hozzá.

 

A  számadatok mellett a résztvevőket persze sokkal jobban érdekelték a programok.

A fesztiválon naponta mintegy 200-250 esemény közül lehetett válogatni, s ezek többsége zenei rendezvény - koncert vagy parti - volt.

A 0. nap a Szigeten Fotó: Gyuricza Ferenc (További képekért klikk a fotóra!)


Az idei esztendőben a legnagyobb tömeget a brit heavy metal legenda, a Szigeten egyedüliként két órás koncertet adó Iron Maiden fellépése vonzotta, szombaton 72 ezer fő volt jelen a fesztiválon, ami mindössze háromezer fővel múlta alul az abszolút telt házat.


Szombaton este lépett a Sziget 2010 színpadára a brit Iron Maiden együttes. Hetvenkétezer látogató volt kíváncsi rájuk - Fotó: Gyuricza Ferenc


Az érdeklődés többek között annak is betudható, hogy a Steve Harris basszusgitáros vezette formáció új albuma, a The Final Frontier hazánkban augusztus 16-án, két nappal a koncert után került a boltokba, s a kiéhezett rajongók már türelmetlenül várták a találkozást az új dalokkal. A programját többek között emiatt is kifejezetten a legújabb lemezeire - a The Final Frontier mellett a Dance Of Death, és a Brave New World című albumokra - építő Iron Maiden ráadásul nemcsak a leglátogatottabb, hanem az egyik legjobb koncertet is adta.A remek zenekari teljesítmény, a látványos színpadkép és a gyönyörű fények egyértelműen emelte a produkció nívóját, a fanatikus tábort még az első negyedóra technikai malőrjei (zúgó-búgó hangzás, gerjedő mikrofon, a háttérvászon megvilágítására szolgáló reflektor hiánya) sem zavarták. Nem véletlenül ünnepelt a koncert után hajnali négy óráig a hat zenész néhány szerencsés rajongó társaságában az egyik legelegánsabb fővárosi szálloda bárjában.
 

Egy hét buli - Fotó: Gyuricza Ferenc (További képekért klikk a fotóra!)


Ha csak a zenei produkciókat vesszük sorra, akkor a fesztivál nagyszínpadának másik csúcspontjaként a Muse vasárnap esti koncertjét jelölhetjük meg, hiszen a Matthew Bellamy vezette formáció friss, impulzív, magával ragadó dalai kortól, nemtől és zenei ízlésvilágtól függetlenül képesek bárkit szórakoztatni. A vasárnapi program ráadásul bivalyerősnek bizonyult, a brit trió előtt fellépő angol Kasabian, az amerikai Billy Talent, illetve a kanadai Danko Jones egyaránt hengerelt. A legjobb három produkció közé mégsem őket sorolnánk - s nem is az olyan visszatérő vendégeknek számító napi főzenekarok produkcióit, mint a The Madness kissé vonatott, vagy a már fásultnak tűnő elektro-duó, a Faithless fellépését -, hanem Mika látványos és szórakoztató előadását. A bejrúti származású popénekes valóban mindent elsajátított, amit a show-bizniszről tudni kell, s ha képesek vagyunk elfogadni nem mindennapi - a női énekeseket is megszégyenítően magas - orgánumát, akkor remekül szórakozhatunk műsora alatt.A nagy csalódást idén a Jared Leto színész-énekes nevével fémjelzett, s a Sziget-látogatók kívánságlistáján idén első helyen álló 30 Seconds To Mars rövid és semmitmondó koncertje jelentette.


A Sziget évről évre növekvő vonzerejét többek közt az is adja, hogy a folyamatosan pulzáló fesztiválváros a legváratlanabb időben és helyeken kínál nagyszerű programokat, így nagyon nem is érdemes előre tervezni. Idén a H20 helyszín jelentette az egyik újdonságot, az éltető elem, a víz fontosságára hívták fel itt a figyelmet többek között vetélkedőkkel, játékokkal és óriás homokszobor kifaragásával, de rendkívül vonzónak bizonyult az évek óta nagyon népszerű Nagy utcaszínház is. Utóbbi helyen ezúttal egy francia társulat, a Compagnie Malabar produkciói ejtették ámulatba a nézőket, műsorukban gólyalábas akrobaták, zsonglőrök és énekesek egyaránt szerepeltek, de mindezt pirotechnikával és egyéb látványelemekkel is megtámogatták.

Unatkozó arisztokrata hölgyek gólyalábon a Szigeten - Fotó: Gyuricza Ferenc

 

Rendkívül színes és szórakoztató estéket kínált a Magic Mirror sátra, ahol rúdtánc tréningtől kezdve filmvetítéseken át transz-szexuális késő éjszakai varietéig számos program közül válogathattunk. S ha már szóba került az éjszaka, nem feledkezzünk meg arról sem, hogy a Sziget arculata az utóbbi években teljesen átalakul, ma már nem a rock, a blues és az alternatív zenék kedvelőit várja, éjszakára a főváros legváltozatosabb, s egyben legkedveltebb szórakozóhelyévé lép elő.

A fesztivált a kisebb balestek, botrányok és kellemetlen események sem kerülték el. A legsajnálatosabb eset, hogy a Dunába fulladt egy Sziget-karszalagot viselő fiatal, ám a haláleset nem hozható közvetlenül összefüggésbe a fesztivállal, hiszen az áldozat egy hajóról ugrott a vízbe. A fesztivál egy hetes időtartama alatt mintegy 3.500 főt kellett ellátni, a legjellemzőbb esetek a korábbi évekhez hasonlóan most is a végtagtörések, ficamok és rándulások voltak.

Az utolsó estén D.J. Palotai programját szakította félbe hangos zsidózás kíséretében néhány renitens, de az Open Civil Színpadon koncertet adó Tereskova mellvillantó előadása is megosztotta a közönséget.

Tereskova megmutatta melleit a Szigeten - Fotó: Gyuricza Ferenc (További képekért klikk a fotóra!)
A Szigetről:

- Az első Sziget fesztivált 1993-ban rendezték meg, akkor mintegy negyvenezer főt vonzott a rendezvény

- Az eddigi látogatói csúcsot 2009-ben regisztrálták 390 ezer fővel

- A fesztiválra az ottalvós hetijegy 54, a hazamenős 46 ezer forintba került. A napijegy ára a mínusz egyedik és nulladik napon hat, a többin 12 ezer forint volt. Tíz éves korig a gyermekek a rendezvényt ingyenesen látogathatták

-  2010-ben Zala megye képviseletében az Odett és a Go Girlz lépett színpadra

- A programhelyszínek elbontása már a fesztivál végóráiban, vasárnap éjszaka megkezdődött, s várhatóan nyolc-tíz napot vesz igénybe

- A fesztivál helyszínének takarítása során több ezer köbméter hulladékot gyűjtenek össze, ennek nagy részét szelektíven válogatják és újrahasznosítják

- Sziget Fesztivál 2010 - Olvassa el többi cikkünket ide kattintva!

- Képekben a 2010-es Sziget - Klikk!

- Múltidézés:  Sziget 2009.


 

zaol.hu, Gyuricza Ferenc

2010. augusztus 16., 19:15 szerző: zaol.hu, Gyuricza Ferenc

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...