Top 100

2016.11.15. 09:06

A növekedést és a foglalkoztatást szolgálva

A Zala Megyei Önkormányzat meghatározott célok mentén igyekszik a legtöbb fejlesztési forrást megszerezni a megye gyarapodása érdekében. A megvalósítandó projektek esetében az a legfontosabb, hogy az abban elért eredmények minél nagyobb mértékben hasznosuljanak a Zalában élők számára, mondja dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.

Korosa Titanilla

- Az elmúlt év hasonló időszakában a területi tervezési folyamatról és a várható pályázati kiírásokról beszélgettünk. Hány felhívás jelent meg eddig a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), és mely pályázatok végrehajtása kezdődött el ezek közül?

- A Zala megyei TOP keret terhére kiírásra kerülő 19 pályázatból 17 felhívás már megjelent, s a rendelkezésre álló 23,049 milliárd forintos uniós forrás többszörösére kerültek benyújtásra támogatási igények. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyert közel 1,5 milliárd forintot állami közútfejlesztési célokra, s erre vonatkozóan már megkötésre került a támogatási szerződés, illetve elindultak a tervezési munkák. Szintén aláírt támogatási szerződés birtokában a Zala Megyei Önkormányzat több konzorciumi partner bevonásával 2016. július 1-vel elindította az Innovatív Foglalkoztatási Paktumának végrehajtását.

- Melyek a foglalkoztatási paktum elsődleges céljai?

- A fő irány, hogy a megyében kialakult foglalkoztatási partnerségek tevékenységei járuljanak hozzá Zala gazdasági növekedéséhez és a munkahelyteremtéshez. Fontos továbbá, hogy a pályázat illeszkedjen az előző és a jelenlegi ciklusban megvalósított fejlesztésekhez, a vidéki népesség helyben tartásához, és a hátrányos helyzetű célcsoport munka világába történő visszavezetéséhez. A 100 százalékos  támogatási intenzitásban részesített paktum a megye egészére kiterjedően, valamennyi gazdasági ágazatot felölelő foglalkoztatás-fejlesztési együttműködést valósít meg. Az egyik legfontosabb konzorciumi partner a Zala Megyei Kormányhivatal, amely biztosítja a képzési és bértámogatási szolgáltatások egységes és hatékony felhasználását.

Dr. Pál Attila: - Fontosnak tartom, hogy a határon átnyúló nemzetközi együttműködési programokban is komoly fejlesztések megvalósítására nyíljon lehetőség (Fotó: ZMÖ)

- Milyen további TOP pályázatok végrehajtásában vesz részt a Zala Megyei Önkormányzat?

- Közel 1,2 milliárd forint összegben nyújtott be két felhívásra is pályázatot önkormányzatunk kerékpárutak fejlesztésére és építésére. A megyegyűlés által elfogadott kerékpárút fejlesztési koncepció ugyan e forrás többszörösét igényelné, ám a jelenlegi elképzelések megvalósításával is közelebb kerülünk egy egységes kerékpárút-hálózat kialakításához. Átfogó távlati célunk ugyanis az Őrséget a Balatonnal, a Kis-Balatonnal, valamint a Muravidékkel összekötő útvonal kialakítása.

- Milyen további pályázatok benyújtásáról döntött a megyei közgyűlés?

- Fontosnak tartom, hogy a határon átnyúló nemzetközi együttműködési programokban is komoly fejlesztések megvalósítására nyíljon lehetőség. Ezért is dolgozott ki az önkormányzat projekteket a szlovén-magyar és a magyar-horvát határon átnyúló programokban kerékpáros és egyéb turisztikai fejlesztésekre. Ezek mellett két transznacionális együttműködésben is partnerként veszünk részt. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében a megyei klímastratégia kidolgozásához és szemléletformáláshoz kapcsolódó pályázatunk már aláírt támogatási szerződéssel rendelkezik. Hazai forrásból nyertünk támogatást a Közép-Európai Közlekedési Folyosó Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás keretében végzett tevékenységünkhöz, valamint az idén májusban megnyitott zalaegerszegi Stratégiai Központ működtetéséhez. A központ munkájának hatékonyságát jelzi, hogy máris benyújtásra került egy, saját szakembereink által kidolgozott, közép-európai térségre vonatkozó nagy horderejű környezetbarát, intermodális áruszállítással kapcsolatos transznacionális pályázat, amely jelenleg elbírálásra vár. Az idei tervekben szerepel még egy további projekt elkészítése is a Visegrádi Alap támogatásának elnyerése érdekében.  Az előzőekben említettekből is látható, hogy meghatározott célok mentén igyekszünk a legtöbb fejlesztési forrást megszerezni a megye gyarapodása érdekében. A megvalósítandó projektek esetében az a legfontosabb, hogy az abban elért eredmények minél nagyobb mértékben hasznosuljanak a Zalában élők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!