Tornyiszentmiklós

2016.03.21. 16:39

Egyházüldözők és egyházi üldözés a Kádár-korszakban

Tornyiszentmiklós - Egyházüldözés és egyházüldőzök a Kádár-korszakban címmel nyílt kiállítás a település művelődési házában.

Korosa Titanilla

A nagykanizsáról érkezett tárlat több plakáton mutatja be ó a Kádár-korszakban háttérbe szorított és üldözött egyházi képviselők történeteit, több korabeli dokumentumon keresztül nyerhet bepillantást a látogató ezen időszak eseményeibe, valamint az állambiztonsági szervek információs és működési mechanizmusába.

Fotó: Korosa Titanilla

Egy példát felhozva: betekintést nyerhetünk Lőricz Gyula domonkos rendi szerzetes ellen folytatott bizalmas nyomozás részleteibe az ügy feltárása során készített dossziékban összegyűjtött dokumentumok segítségével.

Mentes Kitti, a tárlatot bemutató könyvtáros elmondta: a kiállítás apropóját adta a kommunista diktatúra áldozatainak nemrégiben megtartott emléknapja, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója is. A hónap végéig megtekinthető tárlat audiovizuális elemekkel is kibővül, a szervezők a diákok és pedagógusok figyelmébe is ajánlják, hiszen rendhagyó történelem óra keretében is megtekinthetik.

A kiállítás felkereshető hétfőn, szerdán és csütörtökön 8-12 óráig, kedden és pénteken pedig 14 és 20 óra között, illetve előre egyeztetett időpontokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!