Tótszentmárton

2016.07.15. 12:32

Pincemúzeum és présház a hegyen

Tótszentmárton - A Mura menti horvátok szőlőművelésére jellemző használati tárgyakat, a térség építészeti stílusát és gasztronómiai értékeit mutatja be az a Kálmán-hegyi pincemúzeum és présház, amelyre tótszentmártoni civil szervezetek is építhetnek programkínálatuk összeállításakor.

Horváth B. Attila

A Tótszentmártonhoz tartozó zártkertet a falu keleti határában található Kálmán-hegy és Nagymező alkotja. A présházak és a borospincék száma közel százötven. Egy-egy szőlőterületen távoli falvak lakóinak is voltak birtokai, sokan jártak át ide a Muraközből is, mert ott kevés a szőlőtermesztésre alkalmas, lankás domboldal. Az „ingázók” természetesen, hozták magukkal az eredeti horvát építészeti stílust, így terjedhetett el a présházpincés építkezés, amikor az épületek nem csak a bor tárolására, hanem a szőlő feldolgozására és alkalmi szállásként is szolgáltak. Egy ilyet újított fel, illetve alakított át múzeummá a tótszerdahelyi Stricz Zoltán.

– A XX. század elején épült műemlék jellegű pince mediterrán homlokzata és kialakítása eltér a környezetében lévő borospincékétől, belsejében pedig egy több, mint 85 éves prés található – bocsátotta előre Stricz Zoltán. – A felújítás és a múzeummá alakítás ötlete kézenfekvő volt, hiszen az épület régóta a családom tulajdona, másrészt építészeti szempontból olyan érték, amit kár veszni hagyni. Egy turisztikai pályázat keretében tudtuk elvégezni a munkálatokat.A múzeumban a Mura menti horvátok szőlőművelésére jellemző használati tárgyak láthatók, illetve tablókon juthatunk információkhoz a helyi és környékbeli építkezési, öltözködési és kulturális szokásokról. A díszítések motívumai közt (például az ajtó festésén is) feltűnik a szőlőfürt, mint figurális elem, illetve a Mura-menti horvátság jellegzetes szimbóluma, a „kajkavska ruza”. A beruházást koordináló Mura és Vidéke Közhasznú Nonprofit Kft. (melynek tulajdonosa Stricz Zoltán), további fejlesztéseket tervez a pincemúzeum mellé: például bakancsos, vízi és kerékpáros turisztikai végpontot, vidéki örökség házát, illetve borvidéki ökopontot. Mindemellett őshonos szőlőfajtákat és gyümölcsfákat is telepítenének.

– A helyszín már most is számos rendezvénynek ad otthont – tette hozzá Stricz Zoltán. – Bevontuk a munkába a térség civil szervezeteit, a Tótszerdahelyi Kulturális- és Sport Egyesületet, a Szent Márton Borbarát Egyesületet és a Fafaragó Műhely Egyesületet, amelyek itt lebonyolíthatják programjaikat, nemzetközi, horvát-magyar találkozókat. Azt gondoljuk, az összefogásból mindenki profitálhat, mert így tudjuk idegenforgalmi szempontból vonzóvá tenni Kálmán-hegyet és Nagymezőt. Most azon dolgozunk a gazdákkal, hogy létrehozzunk egy borkört, ahol az érdeklődőket körbevinnénk a szőlőbirtokokon, megkóstolhatnák a helyi nedűket és ételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!