Tudomány

2013.03.27. 21:03

Programcsere és adatbázis-építés egyszerűen

Gyors alkalmazásváltó és praktikus névjegykártya-tároló: okostelefonos sorozatunkban két ingyenes és egyszerű androidos programot ismertetünk.

Horváth A. Attila

Aki gyakran és nemcsak beszélgetésre használja telefonját, bizonyára találkozott már azzal a problémával, hogy egy éppen futó program elhagyása nélkül nehezen tudott más alkalmazásba átlépni. Egy példa: éppen internetezünk a telefonon, de eszünkbe jut egy másnapi fontos teendő, amit szeretnénk a jegyzettömbünkbe azonnal feljegyezni. A böngészőt azonban nem akarjuk elhagyni, mert nehezen találtunk rá az aktuális oldalra, ráadásul a fordítóprogramot is megnyitnánk, mert az olvasott cikk egyik mondatában ismeretlen angol szó szerepel. Az újabb Android rendszereknél a home gomb hosszú lenyomásával elő tudjuk hívni a legutóbb használt programokat, de ennél sokkal használhatóbb megoldást kínál a Swapps nevű alkalmazás, amelyet a képernyő szélének megérintésével kelthetünk életre. Ilyenkor egy oldalsó sávban megjelennek a kedvenc alkalmazásaink (beállíthatjuk, melyek legyenek ezek), alattuk a nemrég futtatottak, sőt, a telefonra telepített app-ek teljes listájában is kereshetünk. Így tehát kilépés nélkül váltogathatunk programjaink között.

Míg a Swapps egy alig 350 KB-os minialkalmazás, a CamCard ingyenes változata 15 megánál is nagyobb, de érdemes helyet keresni neki a telefonon. Ez az app is végtelenül egyszerűen használható: névjegykártyákat fotózhatunk le vele, a rajtuk olvasható adatokat pedig felismeri, rendszerezi és telefonkönyvünkbe menti a program. Aki tehát gyakran cserél névjegykártyát, de nem akarja az összes papír alapú szerzeményét magánál hordani, és az állandó manuális körmölésnek sem híve, hasznos segítőtársra talál a CamCardban. Adatbázis-építőknek, "ismerőshalmozóknak" szinte kötelező darab.

Swapps-menüsáv a képernyő bal oldalán. Át is helyezhetjük

A CamCard kezdőoldala. Telefonkönyv-építés egyszerűen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!