Tudomány

2016.02.10. 14:00

Ha "meghülyül" az okostelefon

Nagykanizsa – Amennyire az életük részévé vált sokaknak az okostelefon, valószínűleg legalább annyian átkozzák is készüléküket.

Horváth-Balogh Attila

Lassú, önállósítja magát, nem indul el – csak néhány azon problémák közül, melyeket nap, mint nap tapasztalhatnak az okostelefon-tulajdonosok.

– Azt gondolom, kicsit talán többet várunk a kelleténél az alacsonyabb árkategóriájú okostelefonoktól – bocsátotta előre szakértőnk, Sári Gábor. – Nagyjából harmincezer forintig terjed ezeknek a szerényebb tudású telefonoknak az ára. A közösségi alkalmazások folyamatosan fejlődnek, a mi olcsó készülékeinknek azonban van egy adottsága, ami ezzel a fejlődéssel nem képes lépést tartani. Konkrétan: az olcsó készülékekben lévő ROM-, azaz belső memória kapacitása nem haladja meg az 1 Gigabyte-ot, ami ma már hogy is mondjam csak, nem versenyképes. Ugyanez a helyzet az alsó kategóriás tabletekkel is. Az előbb említett alkalmazások használata során a megtekintett kommenteket, képeket a készülék elraktározza ebben a belső memóriában, ami ha megtelik, jelentősen lassíthatja a rendszerszoftver működését. Ezen még az sem segít, ha külső memóriakártyával bővítünk. Sajnos, el kell fogadnunk, hogy a drágább valóban jobb.

Sári Gábor mai és régi telefonokat, akkumulátorokat mutat. Változtak az idők és a készülékek, alkatrészek "képességei" is Fotó: Horváth-Balogh Attila

Sári Gábor hozzátette: az is meglehetősen gyakori, hogy a telefon szoftvere nem töltődik be, újra kell telepíteni – ez főleg az androidos rendszer esetében fordul elő. Ennek oka pedig az, hogy az alkalmazásokra letöltött frissítések folyamatosan megújulnak, viszont a saját rendszerszoftverünk nem. A kettőt párhuzamosan kellene frissíteni – bibi akkor van csak, ha az adott verziószámú programhoz már nem adnak ki frissítést. Akkor nincs más, újat kell telepíteni.

A szakember azt is elmondta: számos ügyfele arra panaszkodik, hogy a mai okostelefonok akkumulátora hamar lemerül. Ennek oka pedig az, hogy rosszul töltjük őket, ugyanis ezek már úgynevezett lítium-polimer akkumulátorok, melyeket szerencsésebb inkább naponta többször, 20-30 százalékokkal tölteni. Szemben a régi, nikkel-metál hidrid akkumulátorokkal, melyeket első használatkor ki kellett sütni, aztán pedig újra, meg újra "csontra" tölteni. Ez a mai korszerű  akkumulátoroknál nem működik, a túltöltés miatt felpúposodnak és legrosszabb esetben szét is robbanhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!