Tudomány

2017.01.18. 20:10

Hideg napok, 75 éve - Ne feledjük el, és a következményeit se...

Állok a nagykanizsai Csónakázó-tó jegén, mínusz 10 fok körüli, fagyos szél fújja az arcomat.

Dr. Papp Attila

Körülöttem kicsik és nagyok csúszkálnak a jégen, csak a gyermeki zsivaj zökkent vissza a valóságba. Gondolatban ott jártam, ahonnan apám származik: a Vajdaságban. Megpróbáltam elképzelni, mi történhetett ott 75 évvel ezelőtt. Elnéztem a körülöttem önfeledten játszó családokat, és megpróbáltam elképzelni, milyen érzés lehetett a szülőknek a Duna jegén állva levetkőzni és levenni a metsző hidegben a gyerek ruháit is, majd a puskaropogás közepette arra várni, hogy rájuk kerüljön a sor. Végigmenni a pallókon a jégbe vágott lékekig, látni, hogy életük értelme a jeges vízbe bukik, majd várni, hogy eldördüljön végre a halántékhoz szorított fegyver.

Az újvidéki Mileticeva utcai mészárlás - magyar katonák agyonlőtt szerb asszonyokat visznek el
Fotó: archív, Vajdasági Múzeum

Kettő olyan esztendő is volt a 20. században, amelynek telén sarkvidéki hideget fújt a szél a Kárpát-medencébe: 1929-ben, majd 1942-ben is mínusz 30 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Utóbbi dátum nem csak ezért emlékezetes. Éppen 75 évvel ezelőtt, ezekben a napokban fegyverek dörgésétől volt hangos a magyarok által megszállt Bácska. A hitleri segítséggel ismét magyar földé lett Délvidék - a szerb Vajdaság - 1941-es elvesztését a délszlávok nem nézték tétlenül. Csetnik szabadcsapatok és Tito partizánjai felváltva támadtak a térség új rendjét megszilárdítani igyekvő, horthysta csendőr-járőrökre. A magyar karhatalom néhány fős veszteségére 1941 késő őszén akasztófára küldött szerbek tucatjaival válaszolt a magyar katonai vezetés. Az eredmény még makacsabb szláv ellenállás lett, 1942 januárjára a bácskai térség kis túlzással háborús övezetté vált a magyar egységek számára: napirenden voltak a partizán orvtámadások, akikkel a lakosság nagy többsége szimpatizált. Mikor az északi szelek befújták a sarkvidéki hideget a Vajdaságba, a magyar katonai vezetés döntött: fegyveres erővel kell felszámolni a szerbek szabadságmozgalmát. Eredmény? Az a bizonyos hideg napok . Amikor Siófokon mínusz 32,2 fokot mutatott a hőmérők higanyszála, és az emberek önfeledten hódoltak a tél örömeinek a Balaton jegén, akkor néhány száz kilométerrel délebbre, az újvidéki nagystrand jegén is emberi tömegek tűntek fel. Szerb és zsidó családok százait sorakoztatták fel a magyar csendőrök a Duna jégpáncéljára, hogy aztán a folyamőrség leúsztassa őket a folyón.

Az újvidéki vérengzés három napig tartott. A házunkból, a Mileticeva utcában minden lakót meggyilkoltak a magyarok, és mindezt a ház előtt tették. Az egész családomat meggyilkolták a magyarok a ház előtt, ahol laktunk, éppúgy, ahogy az utca minden egyes lakóját. Miután az embereket megölték az utcán, a magyar katonák fogták a holttesteket, és a Dunába dobták őket. Azon a napon mínusz 30 Celsius-fok volt Újvidéken, és a Duna be volt fagyva. Az emberek nagy részét elvitték otthonaikból, és a dunai strandon gyilkolták meg. Négyesével kellett felsorakozniuk: férfiaknak, nőknek, gyermekeknek. Megparancsolták nekik, hogy vetkőzzenek le, és aztán arra kényszerítették őket, hogy a nagy lékhez menjenek, amit a magyar katonák vágtak a jégbe. Aztán lelőtték őket, és holttestüket a jég alá dobták. Schosberger Pál túlélő emlékezett így a vérengzésre, amikor 1942 januárjának végén 3809 szerbet öltek meg a tisztogató horthysta karhatalmi alakulatok Újvidéken, Zsablyán, Csúrogon, Temerinben, Óbecsén, köztük 1844 gyermeket, nőt és öreget.

Nem egy magyar önmarcangoló visszatekintés akart lenni ez az írás: megtettem azt 3 évvel ezelőtt. Csak a tényeket írom le ismét, hogy soha ne feledjük el azokat a hideg napokat, de még inkább a következményeit: a szerb bosszút. Ugyanis 1944 őszén, közel 30 ezer ártatlan magyar fizetett a vérével Újvidékért, majd kollektív megbélyegzés jutott az életben maradottaknak osztályrészül. Na meg a szerbek sokáig tartó gyűlölete. Néhány éve kezdődött el valamiféle tényleges megbékélés. A magyar hivatalos bocsánatkérésre a hideg napokért a szerb parlament nyilatkozata volt a válasz, a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944-45-ben elkövetett gonosztettek elítéléséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!