Tudomány

2013.03.07. 21:25

Nyugatról üstökös érkezik

Csütörtökön emelkedett először a nyugati látóhatár fölé, és mostantól akár április közepéig szabad szemmel is minden este látható lesz a Panstarrs elnevezésű üstökös.

Varga Andor

Az égi vándor érkezésére Bánfalvi Péter zalaegerszegi amatőrcsillagász hívta fel a figyelmünket. Ő egyébként a következő hetekben távcsöves bemutatókkal is készül a látványosságra – a pontos időpontok még nem ismertek, de amint lehet, természetesen jelezni fogjuk őket.

A Panstarrs üstököst két évvel ezelőtt fedezték fel a csillagászok (erre utal többek közt a tudományos nyilvántartásban használt, kevéssé hangzatos, C/2011 L4 elnevezése is). Az előrejelzések szerint – amint az a Vega Csillagászati Egyesület honlapján olvasható – ebben a hónapban +0,5 magnitudó fényerejű lesz, vagyis nagyon fényes. A nyugati látóhatáron tűnik fel, napszállta után már lehet keresni, és bár minden nap kicsit magasabban jelenik majd meg az égbolton, márciusban még lenyugszik. Áprilisban viszont egész éjjel megfigyelhető lesz, igaz „cserébe" a fényessége sokat csökken.

A képen jobbról Bánfalvi Péter egy korábbi távcsöves bemutatón. Lesznek programok a Panstarrs megfigyelésére is

A szakemberek szerint viszont így is kivételes élményt nyújt a megfigyelése, akár szabad szemmel, vagy egyszerű kézi távcsővel is. Üstökös-vadászathoz olyan helyet érdemes keresni, ahonnan a nyugati égbolt jól belátható, illetve a horizont alacsonyan van.

Bánfalvi Péter kiemelte: érdemes kihasználni a látványosságot, mert hasonló üstökös átlag 12-18 évente figyelhető meg a földről ilyen könnyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!