Tudomány

2015.08.12. 14:26

Telefonnal kelnek és azzal fekszenek

Minden negyedik magyar okostelefon tulajdonos, aki már felejtette otthon a készülékét, meztelennek érzi magát, ha nincs nála a mobilja egy napig.

Zalai Hírlap

Ez is kiderült egy friss kutatásból, amelyet az ISQ Online készített a Google megbízásából négy országban (Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Romániában) 2015. április és május között, 800 fős, a 15 évnél idősebb internetezőkre nézve reprezentatív mintán tájékoztatta lapunkat a Google sajtóiroda.

Minden negyedik felhasználó egész nap a telefonján lóg, legtöbben még az ágyba is magukkal viszik kedvencüket , hogy lefekvés előtt és ébredés után is azonnal használhassák. A szlovákok egyötöde úgy kapcsolódik ki nyaralás alatt, hogy messziről elkerüli a mobilnetet, míg a románok több mint fele (56%) sosem indul el otthonról mobilja ellenőrzése nélkül.

A magyar okostelefon tulajdonosok közel 80 százaléka szerint ez a készülék változtatta meg leginkább az életüket az elmúlt évtizedek technológiai vívmányai közül. A magyar felhasználók 28 százaléka gyakorlatilag egész nap nyomkodja a készülékét, míg 31 százalék legalább óránként ránéz a kijelzőjére. Az okostelefon tulajdonosok egyharmada ideges és nem érzi magát biztonságban, ha otthon felejti a telefonját, ugyanakkor 39 százalékuk kifejezetten élvezi ezt a helyzetet, úgy érzi, egy nap mobil nélkül felérhet egy váratlan vakációval.

A mobilt ma már a legritkább esetben használják pusztán hívások lebonyolítására. A magyar mobilhasználók elsősorban személyi asszisztensként (42%) és szórakoztató központként (39%) tekintenek a telefonjukra, és minden tizedik embernek a szeme és füle a mobilja.

A magyar tulajdonosok több mint fele használja telefonját bankszámlájának ellenőrzésére, 47 százalék pedig gyakran vásárol online mobilja segítségével.

A legtöbb magyar, aki az ágya mellett tartja a telefonját, annak ébresztőjére ébred (85%) és minden negyedik készüléktulajdonos (25%) első dolga reggel, hogy ellenőrizze, mi történt az alvással töltött órák alatt. Közel minden harmadik felhasználó (30%) reggelizés közben átfutja a legfontosabb híreket a mobilján.

A reggeli indulás előtt a leggyakrabban ellenőrzött tárgyak a pénztárca (72%), az okostelefon (71%) és a lakáskulcs, mely csak harmadik a fontossági listán (57%). Minden harmadik telefontulajdonos általában egész nap keze ügyében tartja a készülékét, a válaszadók 60 százaléka tévénézés közben is kezében tartja a mobilját.

A felhasználók 56 százaléka szerint a mobil szuperereje, hogy nyugodtan lehetünk feledékenyek. Legjobb tulajdonságai közül nagyjából ugyanennyire fontos (53%), hogy a felhasználók bárhol bármit megnézhetnek és megkereshetnek rajta, így biztonságban érzik magukat.

A felhasználók közel fele (48%) csak a legritkább esetben, nagyon különleges alkalmakkor halkítja le készülékét, de ilyenkor is közel 90 százalékuk időről időre ránéz, nehogy lemaradjon egy fontos hívásról vagy eseményről.

Az okostelefont használók 17 százaléka még egy randevú alatt is felmegy az internetre a telefonja segítségével, míg 53 százalék baráti találkozók során is ugyanezt teszi. A legtöbb felhasználó társaságban is nehezen teszi le a telefonját, gyakran ellenőrzi e-mailjeit és az internetre is felmegy.

Elsősorban az ötven év feletti korosztály számára fontos, hogy személyes találkozók során telefonjuk ne kerüljön elő: egyharmaduk semmiképp sem venné elő mobilját éttermi környezetben. Annak ellenére, hogy ezt sokan teszik, az okostelefont használók 60 százalékát zavarja, ha beszélgetés közben partnerük inkább a telefonját nyomkodja. Csupán valamivel több mint egyharmaduk nem neheztel, ha beszélgetés közben társuk sms-t küld vagy elintéz egy gyors e-mailt.

Egy hetet végigkövetve az okostelefon tulajdonosok leggyakrabban az időjárás előrejelző alkalmazást használják telefonjukon (78%), míg a közösségi oldalak alkalmazásai (69%) és a fotós (68%) alkalmazások is népszerűek. A felhasználók közel egyharmada (30%) 3-5 appot tölt le a telefonjára egy hónap alatt, minden tizedik tulajdonos pedig akár tíz alkalmazást is telepített a készülékére.

Amennyiben bármilyen alkalmazást választhatnának, minden második okostelefon tulajdonos a forgalmi dugókat jelző és alternatív útvonalakat javasoló appot töltene mobiljára, míg a felhasználók 41 százaléka a készülékével fizetne, gyorsítva a vásárlást.

A kutatás kitért arra, hogyan interneteznek a magyarok a telefonjukon. A válaszadók több mint fele (55%) szerint a mobilinternet még nem elérhető mindenki számára, de egyre többen engedhetik meg maguknak, míg a megkérdezettek közel fele (41%) szerint alapvető szolgáltatásnak számít, amivel a legtöbb ember már rendelkezik.

Minden negyedik (27%) magyar csak wifi kapcsolattal hajlandó internetezni okostelefonján, ez magasabb arány a kutatásban részt vevő országokkal összehasonlítva. Míg a legtöbben a telefonjukat használják a netezéshez, az adatforgalommal csínján bánnak: lehetőség esetén 67 százalékuk ingyenes, vezeték nélküli hálózatra kapcsolódik, hogy így kímélje a csomagjában foglalt keretet. Ennek ellenére az előfizetők 73 százaléka így is nehezen, vagy egyáltalán nem jön ki adatforgalmi keretéből. A megkérdezett országok közül a magyarok a legkevésbé elégedettek adatforgalmi keretükkel: 16 százalékban úgy érzik, nem tudnak olyan gyakran netezni, mint amennyire szeretnének.

Összehasonlítva a magyarországi okostelefon tulajdonosok szokásait a környező országokkal, kiderült az is, hogy Magyarországon valamivel kevesebben (31%) ellenőrzik néhány óránként a telefont, mint Csehországban (40%), de a románok (27%) és a szlovákok (22%) sem maradnak le sokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!